Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Трима учени, изследващи протеините, взеха Нобеловата награда за химия

Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър си поделят приза тази година Снимка: БГНЕС
Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър си поделят приза тази година

Трима учени бяха удостоени с Нобеловата награда за химия за 2024 г., съобщиха от Кралската шведска академия на науките.

Призът им се присъжда за изследванията и работата им върху протеините.

Дейвид Бейкър е удостоен с половината от приза за това, че е успял да създаде нови протеини - нещо, смятано за немислимо преди това.

Демис Хасабис и Джон Джъмпър си поделят другата половина от приза за разработването на модел на изкуствен интелект за разрешаване на 50-годишен проблем - прогнозирането на сложни протеинови структури.

Протеините контролират и ръководят всички химични реакции, които взети заедно са основата на живота, припомнят от академията.

Протеините се състоят основно от 20 различни аминокиселини, които могат да се опишат и като градивни елементи на живота. През 2003 г. Дейвид Бейкър успява, използвайки аминокиселини, да създаде нов протеин.

Оттогава неговата изследователска група постоянно създава нови протеини, част от които намират приложение във фармацевтиката, ваксините, наноматериалите и микросензорите.

Второто отличено откритие е за прогнозирането на протеинови структури. Аминокиселините в протеините са свързани в дълги вериги и имат решаващо въздействие върху функцията на протеините. От 70-те години на миналия век учените се опитват да прогнозират протеиновите структури на базата на аминокиселинните последователности, но без успех. Пробивът настъпва преди четири години.

През 2020 г. Демис Хасабис и Джон Джъмпър представят ИИ модел, с чиято помощ успяват да прогнозират структурата на почти всички 200 милиона протеина, идентифицирани досега в науката.

Сред множеството приложения на модела е и това, че учените могат да разберат повече за антибиотичната резистентност и да създават изображения на ензими, способни да разграждат пластмаси.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените