Седем филма с кръв, които да си пуснете

Кръвта играе важна роля в света на седмото изкуство. Захранва филмовата тъкан с възможности за продуцирането на плашещи, вълнуващи, тревожни, епични и романтични тръпки за хората, хранещи се с кино.

Проливането на кръв може да бъде лесен и евтин инструмент за шокиране и стряскане. Човекът е природно програмиран да има силна физическа и психологическа реакция при вида на кръв и светът на киното често експлоатира тази динамика като полива обилно кадрите с разнообразни екранни заместители на „истинското нещо" - оцветители за храна, сиропи, класическия кетчуп, а понякога дори и животинска кръв.

Някои от най-добрите режисьори обаче предлагат специален подход към кръвта. Те поетизират проливането й, превръщат кървавите кадри във визуално откровение.

Тук са събрани седем страхотни филма, в които червената течност е нещо много повече от евтин трик за произвеждане на силна зрителска реакция. В тях кръвта е метафора и изразно средство, стилистичен похват и самостоятелно съдържание, тя препуска през кадрите, обогатява света и персонажите, дори и тези, от които изтича неумолимо и безвъзвратно.

#2 Latrell Spencer 20.05.2017 в 11:35:46

Място има и "Завръщането" с Ди Каприо и Том Харди

Новините

Най-четените