Флойд е над всички с почти милиард: Спортистите, които прибраха най-много пари в последното десетилетие

Огромните сделки за телевизионни права и смайващите спонсорски договори със спортните гиганти Nike и Adidas избухнаха и бяха в основата на приходите на спортистите през последното десетилетие.

Преди десет години Тайгър Уудс беше единственият атлет в света, който можеше да се похвали с годишни приходи от над 80 милиона долара. От 2010-а насам повече от дузина могат да се похвалят с подобно постижение, и то неведнъж.

Никой обаче не успя да изкара повече от боксьора Флойд Мейуедър, който припечели 915 млн. долара за последните девет години. Това е със 115 милиона повече от всеки друг спортист, и то без да прибере нито един чек от собственик на отбор или спонсорски договор.

Изкачването му по финансовата стълбица започна през 2006 година, когато реши да напусне промоутърската агенция Top Rank, заради което трябваше да плати 750 хиляди долара от собствения си джоб.

Оттогава Мейуедър започна да се промотира сам чрез своята промоутърска агенция – Mayweather Promotions, и се превърна в Парите.

Повече от половината си приходи за последното десетилетие Мейуедър спечели в рамките на 48 часа. С победите си над Мани Пакиао през 2015-а и над Конър Макгрегър през 2017-а Флойд спечели над 500 млн. долара, като това са двете най-доходоносни вечери за спортист в историята.

И това се случи на фона на факта, че през голяма част от последното десетилетие Мейуедър се броеше за отказал се. Но както се завърна на ринга, за да увеличи перфектната си статистика на 50-0, така се очаква да направи същото и през 2020-а за ново шоу, което отново ще бъде организирано в сътрудничество с UFC, но за което все още не се знае много.

В Топ 10 на най-скъпоплатените спортисти попадат още двама футболисти, двама баскетболисти, двама фолфъри, още един боксьор, тенисист и един пилот от Формула 1. Заедно те са спечелили 6,1 милиард долара за това десетилетие.

Forbes не включва в класацията си бившите звезди от НБА Кобе Брайънт и Майкъл Джордан, тъй като този път списанието е решило да не брои приходите в несъстезателен период (отново – приходите на Мейуедър са само от самите мачове).

Серина Уилямс пък е единствената жена в Топ 40 с приходи от 215 милиона долара от 2010-а насам. Топ 10 може да видите в галерията.

Новините

Най-четените