Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заплахата за кафето е повече от реална

2/3 от дивите растения на кафето може скоро да изчезнат Снимка: getty images
2/3 от дивите растения на кафето може скоро да изчезнат

Какво по-добро начало за деня от чаша топло, много ароматно сутрешно кафе? Разбира се, всеки има своите собствени вкусове и предпочитания, но кафето е любима напитка за милиони хора по целия свят и около него се върти индустрия за милиарди долари.

Всичко това обаче е поставено под сериозен риск. Според учените над половината растения кафе на планетата са на ръба на изчезването. Първата пълна оценка за рисковете от изчезване на растенията по света показва, че съществуването на общо 60% от всичките 124 известни на науката сорта кафе е заплашено.

По-голямата част от дивото кафе расте в отдалечените гори на Африка и на остров Мадагаскар. Извън Африка сортове могат да бъдат намерени и на други места с тропически климат като Индия, Шри Ланка и Австралия.

Повече от 100 вида кафеени дървета растат свободно, а сред тях са и двата основни сорта, които се използват за направата на кафето, такова, каквто го познаваме.

Изследванията, публикувани в списанието Science Advances и цитирани от BBC, установяват, че мерките за опазване на дивата природа са реално неадекватни, особено що се отнася за диворастящите сортове кафе. Докладът на учените показва, че ако средно едно на всеки пет растения по света е заплашено от изчезване, специално при растенията на кафето този дял е опасно висок - почти 2/3.

Според учените рискът от изчезване на такъв огромен дял от кафените сортове е сериозен повод за тревоги, тъй като дивото кафе е от решаващо значение за поддържането на глобалната култура на пиене на кафе като цяло. Според д-р Арън Дейвис от Британската кралска ботаническа градина Кю именно тези диви сортове са в основата на толкова развитото днес потребление на черната напитка.

Някои от засегнатите сортове кафе се прием за "критични" за дългосрочното глобално производство на напитката, тъй като именно те най-често се използват, за да се направят самите култури достатъчно устойчиви.

Според данните от проучването около 75 вида диви сортове кафе се смятат за застрашени от изчезване. При други 35 рискът е много по-нисък и може да се приеме, че не са. За останалите 14 сорта се знае твърде малко, за да се направят каквито и да е изводи.

Освен това учените са установили, че 28% от дивите видове кафе растат извън защитените зони и само около половината сортове като цяло са запазени в банките за семена, за да може при евентуалното им изчезване да бъдат развъдени отново.

Второ проучване, проведено в Global Change Biology, е установило, че дивото кафе от популярния сорт Арабика може също да бъде класифицирано като застрашено  в официалния Червен списък на IUCN като се вземат предвид прогнозите за изменението на климата.

Оттам са установили, че естествените насаждения от сорта Арабика, растящи на свобода, вероятно ще се свият с 50% или дори повече до 2088 г. най-вече заради продължаващите изменения в климата.

Дивите растения от сорта Арабика се използват от кафената индустрия най-вече за снабдяване със семена за култивирано отглеждане на кафе, както и за самостоятелно прибирана реколта. В Етиопия, която се приема за дома на кафето Арабика, културите растат свободно в планинските гори и местните берат оттам важните зрънца.

Според д-р Тадесе Волдемарим Голе от Форума за околна среда и кафе в Адис Абеба значението на сорта за самата страна, както и за целия свят, е достатъчно голямо, за да се предприемат всички възможни действия а разбирането на рисковете, пред които културта е изправена, за да оцелее в дивата природа.

За да разберем важността на дивото кафе обаче, трябва да разгледаме самата култура малко по-отблизо. Въпреки всички съществуващи сортове - общо 124 по планетата - на практика за приготвяне на напитката кафе се използват само два - Арабика и Робуста. Те, на свой ред, биват изпичани, смесвани и т.н. по различен начин, за да се получат всички тези хиляди смеси за кафе, които се продават по магазините и в различните кафенета.

Така освен тях в природата виреят свободно още 122 сорта. Много от тези диви кафета не стават за пиене заради чисто вкусовите си качества.

Те обаче продължават да са ценни за кафената индустрия. Често тези сортове съдържат в себе си гени, които могат да бъдат впрегнати, за да помогнат за това растенията от основните два сорта да станат по-издръжливи на променящите се климатични условия, виреещите болести по кафеените дървета и т.н.

Според редица изследователи в по-дългосрочен план това ще е изключително важен елемент за оцеляването на кафето като култура, а използването на дивите сортове като ресурс за обогатяване на култивираните ще е практика, която ще помогне за цялостното запазване на черната напитка. Те продължават да се развиват в дивата природа и могат да бъдат кръстосвани с опитомени култури с цел подобряване на добивите и хранителните и вкусови качества на кафето.

При кафето обаче рискът от изчезване е по-голям от този при останалите култури. 60% от всички диви сортове може до 100 години да престанат да съществуват заради промените в климата, които влияят на устойчивостта им в природата.

Проблемът се допълва от факта, че кафените дървета, както и много тропически растения, имат семена, които не преживяват процеса на сушене чрез замразяване, използван в конвенционалните банки за семена. Следователно около 45% от сортовете кафе не са "подкрепени" със семена в тези банки, което означава, че при евентуалното им изчезване в дивата природа, те няма да могат да бъдат възстановени.

На фона на всичко това продължаващите промени в климата оказват пагубно влияние върху възможностите за отглеждане кафе. Смята, че заради тях до 2050 г. терените, годни за отглеждане на тази култура, може да намалеят наполовина.

Затова надеждите на учени и на целия бизнес (и на държавите, основни износители на кафе) са обърнати колкото към борбата с климатичните промени, толкова и към ускореното създаване на нови хибридни сортове, които да могат да издържат на променящия се климат. Това обаче е сложен процес, който не гарантира успехи.

Така че отпийте с удоволствие от следващата чаша кафе. Изчезването на тази култура вероятно няма да е в този живот, но скоро може да се окаже, че черната живителна течност може да се превърне в съвсем луксозна стока, ако нещо не се направи по този проблем преди това.

 

Най-четените