Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Неустоимо свеж и пухкав шоколадов мус само за 15 минути

И само с три съставки Снимка: iStock
И само с три съставки

Този мус ще изненада всеки, който го опита.

Не само защото едва ли някой ще познае от първа лъжичка какво точно има в него. Нито пък защото ще е крайно учуден, че в десерта няма и грам истински шоколад или бяла захар, а само висококачествено какао и здравословен подсладител като мед или сироп от агаве.

Сред другите изненади е фактът, че мусът се приготвя само с три съставки и едва за 10-15 минути с блендер или миксер. В краен случай можем да използваме и обикновена шпатула.

Шоколадовият мус, освен всичко друго, е изключително богат на протеини - над 25 грама на порция.

••• Коя е унгарската "Кралица на тортите" - четете тук:

Основата му е от котидж сирене, което става все по-популярно по нашите ширини с лекия си, но маслен привкус и интересна зърнеста структура.

Сиренето не се осолява при приготвянето, така че е подходящо както за добавка към салати или пък омлети, така и към десерти, сладки гофрети, палачинки и други.

Другите два продукта са висококачествено ароматно какао и подсладител. Оттам нататък всичко е въпрос на фантазия.

Към шоколадовия мус може да се прибави ванилия, ромова есенция, плодове, сметана, течен шоколад, мармалад. Подсладителят на свой ред би могъл да е както мед, така и еритритол, сироп от агаве, кленов сироп или, ако не ни притеснява, добрата стара кристална захар.

А в краен случай котидж сиренето може да се замени с извара, макар че така мусът със сигурност ще загуби богатия си млечен привкус.

Снимка: iStock

Ето и необходимите продукти за две порции:

  • 250-300 грама котидж сирене
  • 3-5 супени лъжици натурално какао
  • Подсладител на вкус и според наличностите
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Съставките се изсипват в купата на блендер или в дълбока купа, подходяща за бъркане с миксер, и се разбиват до пухкав въздушен мус с по-светъл кафяв цвят. Бъркането отнема около 10 минути, за да се хомогенизират добре сиренето, подсладителят и какаото и в тях да нахлуе достатъчно въздух.

След това мусът се изсипва в десертни чаши и се охлажда. При сервиране се поднася с плодове или сметана.

В една порция от шоколадовия мус има около 180-200 калории и само около 2 грама мазнини. Ако целта е десертът да е още по-силно протеинов, към съставките може да се прибави и протеин на прах с неутрален вкус или с вкус на ванилия или шоколад.

Плодовете към десерта от своя страна ще осигурят и малко витамини към порцията сладост.

••• Ето и шоколадовата легенда на Виена:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените