Този мус ще изненада всеки, който го опита.
Не само защото едва ли някой ще познае от първа лъжичка какво точно има в него. Нито пък защото ще е крайно учуден, че в десерта няма и грам истински шоколад или бяла захар, а само висококачествено какао и здравословен подсладител като мед или сироп от агаве.
Сред другите изненади е фактът, че мусът се приготвя само с три съставки и едва за 10-15 минути с блендер или миксер. В краен случай можем да използваме и обикновена шпатула.
Шоколадовият мус, освен всичко друго, е изключително богат на протеини - над 25 грама на порция.
••• Коя е унгарската "Кралица на тортите" - четете тук:
Основата му е от котидж сирене, което става все по-популярно по нашите ширини с лекия си, но маслен привкус и интересна зърнеста структура.
Сиренето не се осолява при приготвянето, така че е подходящо както за добавка към салати или пък омлети, така и към десерти, сладки гофрети, палачинки и други.
Другите два продукта са висококачествено ароматно какао и подсладител. Оттам нататък всичко е въпрос на фантазия.
Към шоколадовия мус може да се прибави ванилия, ромова есенция, плодове, сметана, течен шоколад, мармалад. Подсладителят на свой ред би могъл да е както мед, така и еритритол, сироп от агаве, кленов сироп или, ако не ни притеснява, добрата стара кристална захар.
А в краен случай котидж сиренето може да се замени с извара, макар че така мусът със сигурност ще загуби богатия си млечен привкус.

Ето и необходимите продукти за две порции:
- 250-300 грама котидж сирене
- 3-5 супени лъжици натурално какао
- Подсладител на вкус и според наличностите

Начин на приготвяне:
Съставките се изсипват в купата на блендер или в дълбока купа, подходяща за бъркане с миксер, и се разбиват до пухкав въздушен мус с по-светъл кафяв цвят. Бъркането отнема около 10 минути, за да се хомогенизират добре сиренето, подсладителят и какаото и в тях да нахлуе достатъчно въздух.
След това мусът се изсипва в десертни чаши и се охлажда. При сервиране се поднася с плодове или сметана.
В една порция от шоколадовия мус има около 180-200 калории и само около 2 грама мазнини. Ако целта е десертът да е още по-силно протеинов, към съставките може да се прибави и протеин на прах с неутрален вкус или с вкус на ванилия или шоколад.
Плодовете към десерта от своя страна ще осигурят и малко витамини към порцията сладост.
••• Ето и шоколадовата легенда на Виена: