Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Виетнамското кафе със сол се оказа толкова добро, че превзема света

Напитката е тройна провокация за сетивата, в която се комбинират горчиво, сладко и леко солено Снимка: iStock
Напитката е тройна провокация за сетивата, в която се комбинират горчиво, сладко и леко солено

Кафе със сол?!

Ако сте бъркали в заведение пакетчетата захар с тези със солта знаете колко гадна е тази комбинация.

Ако обаче умишлено сложите щипка сол на добре подсладено кафе с мляко и сметана, говорим за нещо съвсем различно. За набиращото все по-голяма популярност виетнамско кафе ка фе моѝ, или "кафе и сол".

Историята на тази напитка е доста кратка. Тя далеч не е традиционна - започва да се предлага през 2010 г. от кафене в старата столица Хуе. Необичайната комбинация става доста популярна в града и в последните години вече превзема и други места във Виетнам, а покрай туристите - и социалните мрежи.

Не става дума за наистина солено кафе.

Напитката се състои от основа от сладко кондензирано мляко, към която се добавя черно виетнамско кафе, а завършекът е с леко посолена разбита сметана. Може да се пие както с лед, така и топло.

Използваното за специалитета кафе е робуста, приготвено със специфичния за Виетнам метален филтър за варене на напитката, наречен фин.

Вкусът е тройна провокация за сетивата -горчивината на кафето се балансира със сладостта на млякото, а то и сметаната със сол заедно напомнят солен карамел, при който сладкото е балансирано, но и подчертано от леко соления нюанс.

Деликатесът е измислен от двама съпрузи, които държат кафене в историческия град Хуе - господин Фонг и госпожа Хуонг. Кафето им става голям хит в града и те успяват за известно време да държат в строга тайна рецептата. Напитката им обаче става прекалено популярна и към края на миналото десетилетия соленото кафе вече е в менютата на съседните заведения и дори из околните градове.

Кафето във Виетнам се прави с филтър. Снимка: iStock
Кафето във Виетнам се прави с филтър.

След пандемията соленото кафе постепенно започва да се появява из цял Виетнам. Начинът за приготвяне на напитката става общо достояние и всеки може да ги научи с един клик в мрежата, а с това се увеличават и различните версии на кафето със сол.

Дори Starbucks във Виетнам вече има свой прочит на соленото кафе.

В страна, в която "заемането" на чужда марка или наименование е нещо в реда на нещата, прочитите на различните кафенета обаче са почти толкова, колкото и заведенията, които сервират солено кафе.

Не е изключено под името "кафе със сол" например да се сервира напитка със сол по ръба на чашата като коктейл "Маргарита".

Тази мания по кафето в страната не е случайна.

Виетнам е вторият най-голям износител в света след Бразилия. Напитката е изключително популярна в страната, благодарение и на френското влияние, а соленото кафе далеч не е първата странна рецепта с произход Виетнам.

От Ханой произлиза вариантът на напитката с яйце - кафе с топинг от разбити с кондензирано мляко яйчни жълтъци.

В страната се предлага и кафе с плодове - нещо като смути с кафе и банан или дори авокадо, и кафе с виетнамски йогурт.







 

Най-четените