Ние си имаме торта "Гараш". Австрийците си имат техния "Сахер". А унгарците?
Унгарците не остават по-назад и се фукат със своята торта "Добуш" - фина комбинация от шест тънки пандишпанови блата, слепени с богат маслен какаов крем. Отгоре, за повече разкош, се завършва с дебел пласт карамел. Именно той прави презентацията на десерта истински специална. Толкова специална, че на ножа, с който се реже, се казва "Добуш нож".
Към всичко това може да се добавят смлени лешници по борда на сладкиша.
През 1876 г. сладкарят и майстор-готвач Йозеф Добуш отваря кулинарен магазин в центъра на град Пест.
Там той предлага отбрани сирена, колбаси, наденички, риба и хайвер, които примамват минувачите към витрината. На почетно място е и тортата на майстора, но истинският ѝ фурор идва на международното изложение в Будапеща през 1885 г.

Тогава павилионът на Добуш е сред най-разточителните и в него има над 100 сервитьори и служители. Лично император Франц Йосиф и съпругата му Елизабет Баварска са силно впечатлени от сладкиша, който лично готвачът им сервира в изискани чинии.
Императорското семейство веднага въвежда торта "Добуш" в менюто на знатния двор и десертът става задължителен за всяка аристократична трапеза.
За разлика от много други гениални десерти, този не е плод на случайност. Напротив, изобретателният Добуш изпробва десетки варианти, преди да достигне до крайния резултат и да го представи на почитателите си.
••• А историята на торта "Гараш" можете да прочетете тук:
Той обаче е превъзходен, защото масленият крем с какао е по-скоро новост за Европа, която тепърва набира популярност.
Торта "Добуш" става невероятно известна на стария континент и се налага сладкарят да организира и доставки. Йозеф Добуш дори измисля специални дървени кутии, в които да изпраща тортата си, за да изглежда тя като току-що приготвена с красивия си карамелен слой отгоре.
Имитациите на сладкиша от други готвачи обаче първоначално са крайно неуспешни, защото никой не може да проумее каква е тайната съставка на масления крем.
Уморен от зле направени торти, лично Добуш през 1906 г. дарява оригиналната си рецепта на Гилдията на сладкарите на Будапеща. И до днес десертът е звездата в много унгарски сладкарници, на почит е и в Австрия, Германия, Полша и Чехия, познат е и на умелите български сладкари.
Ако трябва да сме честни, приготвянето му в домашни условия не е лесно и изисква сръчност и търпение. Но пък не е и невъзможно.

Ето как да си направим торта "Добуш" у дома:
Необходими продукти:
За блатовете:
- 6 яйца - белтъци и жълтъци отделно;
- 270 грама пудра захар;
- 1 чаша брашно;
- 1 пакетче ванилия/1 чаена лъжица екстракт от ванилия;
- 30 грама масло - разтопено;
- щипка сол.
За крема:
- 4 яйца;
- 200 грама захар;
- 200 грама масло;
- 150 грама тъмен шоколад - разтопен;
- 100 грама качествено какао;
- 1 пакетче ванилия/1 чаена лъжица екстракт от ванилия.
За карамела отгоре:
- 150 грама захар;
- 3 супени лъжици вода;
- 2 чаени лъжици лимонов сок.

Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват заедно с пудрата захар на сняг. Жълтъците се разбъркват внимателно с разтопеното масло и бавно, на малки количества, се прибавят и разбиват с белтъците. По същия начин - бавно и на порции - към сместа се добавя и пресятото брашно, ванилията и солта.
Разделяме сместа на шест и изпичаме в предварително загрята на 160 градуса фурна шест тънки блата, като най-удобно е да използваме няколко ниски тави с диаметър 20 сантиметра. Важно уточнение - блатовете задължително се пекат поотделно!
Оставяме ги да се охладят и се захващаме с крема. Яйцата разбиваме на водна баня със захарта за около 5 минути. Махаме от котлона и добавяме мекото масло, шоколада, какаото и ванилията и разбиваме с миксер.
••• Дебели, сочни шоколадови блатове, слепени с кайсиево сладко и облени в тъмен шоколад - какво е торта "Сахер":
Започваме да сглобяваме тортата, като във форма за сладкиши слагаме първо блат, после крем и редуваме.
Трябва да завършим отгоре с крем, както и да оставим за измазване на тортата. Прибираме в хладилник, за да стегне.
Накрая приготвяме карамела като в дълбока касерола разтопяваме захарта с водата и лимоновия сок. Веднага, след като усетим, че карамелът се сгъстява, го изсипваме върху тортата и я режем с изключително остър нож на парчета.
Другият вариант е да опечем седем блата и най-отгоре да има блат с карамел.
Оставяме тортата "Добуш" за една нощ на хладно място и на другия ден сервираме.