Песните, на които им е време да ги пенсионират

Музикалната индустрия всяка година бълва купища песни. Някои от тях се запазват за има-няма сезон, но други успяват да оставят своята следа в музиката.

Именно това е и един от начините човек да различи наистина качествените парчета от плявата - едните са ти твърде скучни и стари след само година, докато при другите след 10 години се чудиш как може да е минало толкова време и да са все още толкова яки.

Така се получават и вечните хитове - онези парчета, на които хората ще се радват и след 50 години. Проблемът с хубавите песни възниква тогава, когато ги чуеш толкова пъти, че започне да ти втръсва от тях.

Тогава цялата радост от любимата песен се превръща в едно горчиво чувство на отвращение, което те преследва с всяко случайно нейно пускане.

Не, че музиката е лоша, но просто е толкова изхабена, че си плаче за пенсиониране и заслужена почивка в някой тъмен ъгъл, забравени от радиа, телевизии, случайни DJ-и и пиянски купони.

В галерията можете да намерите 15 такива парчета, които са омръзнали до втръсване. Ако се сещате за още подобни, добавете ги в коментарите.

#1 Loki 18.10.2017 в 18:35:17

Не я знам тая Славка, с розата. Другите българи също не ги знам и не ме интересуват, но поне не изглеждат гадно. Колкото до останалите, автора може само да се гърми и гърми и гърми, докато свърши пиратките. Имаме прекрасни български изпълнтели, озобено в класиката, но нямаме нито един свестен композитор.

#2 venkobul 18.10.2017 в 20:28:46

Авторе, щом твърдиш, че песни на изпълнители от ранга на Пърпъл, Биитълс и останалите, които си изброил трябва да се пенсионират, явно нещо не е наред при теб! Интересно защо не виждам нито една песен от поп-фолка? Или те могат да се слушат до припадък?! Сигурно и евъргрийните и те, защото са слушани хиляди пъти. Безсмислена статия, за несъществуващ проблем. Всеки има право да слуша това, което му харесва и то толкова пъти, колкото си иска!

#3 toxidomask 18.10.2017 в 20:39:30

На Куин песните също,може и на АББА Денсинг Куин,+ (плюс) разбира се и Деспаситото, Бягство на авеню и засега толкова.

#4 zDvera 18.10.2017 в 21:24:48

Хубавата песен никога не втръсва. Това , че съвременни "dj" са неграмотни и въртят едни и същи песни едва ли някой от нас е виновен. Тези г-да аз ги наричам пускачи на музика , но някой с добра музикална култура може да се справи много по-добре от тях. Когато въпросните разберат , че не техника прави dj , а уменията му.Ахат не е само Черната овца , нито пък Smoke On The Water не е само Deep Purple. И щом в тази класация попада Славка Калчева означава , че автора не прави разлика между дискотека и хоротека !

#5 Latrell Spencer 18.10.2017 в 22:00:40

Само в България ли в секцията с коментарите всички предпочитат да обсъждат автора на текста, вместо темата на статията?

#6 Виктория Пенелопова 07 18.10.2017 в 22:15:15

Специално за този с палмите, дето не е от България - темата е измислена, няма "пенсионирана" хубава песен. По тази локика, отдавна да да сме пенсинирали "Тоска".

#7 Dox 18.10.2017 в 22:33:38

Хубавите песни са като хубавите жени. Всичко е възможно - омръзване, полудяване, "светът изглежда различно" и т.н. Шантава работа, но хубавото си е хубаво, само дето омръзва понякога.

#8 desita 19.10.2017 в 00:04:10

Що? На мен всички тези песни ми харесват и не смятам да ги пенсионирам.

#9 deowin 19.10.2017 в 01:07:34

Ама как така сватба без "Бяла роза"?? Освен че е абсолютно задължителна, не е и скучно равноделна - 9/8 е. Че и ми я сложили в една и съща класация с Бийтълс. Ааало, шшшш! Кви са тия Бийтълс бе?

#11 Xaoc 19.10.2017 в 15:22:57

Аз бих пенсионирал един куп наши и руски естрадни песни. Освен че са морално остарели (което не се случва с вечни песни като Born to be Wild), те са семпли, скучни и обикновени, с малки изключения.

#12 Иван Мъглов 19.10.2017 в 15:59:44

Част от изброените песни вече не се слушат. Ще дам пример с Deep Purple - Smoke on the Water - има само 58 милиона гледания и то за 8 години. Известните групи, като Fifth Harmony, The Chainsmokers и други имат песни с по над милярд гледания. Също и групата The Beatles почти не се слуша - нямат песен с поне 100 милиона гледания в Ютюб. Черната овца на Ахат има 466 хиляди гледания в Ютюб, което е малко. А Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna е нормално още да се слуша. Все пак много хора откриват себе си в лириката на песента.

#13 Дракон с кисело зеле 19.10.2017 в 16:14:02

Проблемът не е в тъпата песен на Марая Кери, а в това, че коледна еуфория ВЕЧЕ бучи от радиата - от средата на октомври, егати, хората ходят навън по къс ръкав, а от радиото в автобуса тръгва "We Wish You a Merry Christmas" да рекламира и аз вече не помня какво. Ами, брах му лайката, хайде не. В следващия месец и половина ще ми иде да си клъцна вените поне дванайсет хиляди и седемстотин пъти заради коледната коледност. Това със Смоука не е каквото е, просто на служителите в музикалните магазини им е писнало, че и отгоре, да слушат опитите на полукадърни тийнчета да тормозят китарите в магазина с някое от малкото рифчета, които знаят. Проблемът на "Let It Be" в България е ненужното политизиране на песента, заради която въпросната опротивя на много хора. "Черната овца" ако искате да я пенсионирате, идете на следващото Цвете за Гошо и вижте какво става, когато Аналгин я засвирят. Паркът експлодира, егати. Всеки път. "I Will Always Love You" не е на Уитни Хюстън.

#14 скучко 19.10.2017 в 16:42:38

А пък "Титаник" потъна, за да може Селин Дион да изпее песента.

#15 trigger 19.10.2017 в 17:40:49

@Дракон с кисело зеле Вярно е, че песента не е на Уитни Хюстън, но почти всички свързват нейното изпълнeние с тази песен, и обратно, тази песен с нейното изпълнение. Малцина са тези, които свързват песента с Доли Партън, макар и да знаят, че тя е авторът й. Дори, когато потърсиш заглавието на песента в Гугъл, първият резултат сочи: “song by Whitney Houston“. Иначе моето предложение за пенсиониране, разбира се, в духа на статията, би било Eagles- Hotel California. Това е песента, която не бих искал да слушам в следващите 28-30 години, но...

#16 deowin 19.10.2017 в 18:12:42

Това, което винаги ме е дразнило на "Черната овца", не е самата песен - нея всъщност харесвам доста - а масовото овче втеляване на хората от публиката, когато я чуят. Както Дракон отбеляза, реакциите винаги са бурни и прекомерно възбудени, защото практически всеки един човек от публиката се изживява като черната овца и взима песента много лично. Статистиката, естествено, казва, че в вероятността тълпа от хиляди.. стотици.. десетки.. 5 даже души да се състои само от "черни овци" е практически нулева. От тази гледна точка песента е вредна, защото затвърждава грешното виждане на хората, че са някак си по-специални, по-уникални, с повече характер от всички останали, което пък грешно виждане пък се изявява в антисоциално поведение - когато се мислиш за по-велик от тълпата, неминуемо почваш да се изживяваш като по-заслужил, по-важен, по-уникален от всеки друг. А всъщност и ти, и аз сме точно толкова обикновени бели овце, колкото цялото останало стадо.

Новините

Най-четените