"Бългериън пропъртис" предрича втора криза на имотния пазар

Много е възможно да се развие втора криза на пазара на имоти в България, която ще е породена от вторична криза както в европейската икономика, така и вследствие на влошената фискална ситуация в страната. Това прогнозира в анализ днес компанията за недвижими имоти "Бългериън Пропъртис".

Аргумент за прогнозата е непоследователното поведение на пазара на имоти у нас през второто тримесечие. Въпреки че през април и март са регистрирани рекордни равнища на продажби, смятано от началото на кризата в края на 2008 г.

По-късно обаче близо 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали - поради отказ от купувачите заради липса на средства или страхове за финансовата им стабилност.

През май от "Бългериън пропъртис" отчитат драстичен спад от 60% в броя на извършените продажби спрямо април. А през юни продажбите са се върнали на равнищата от март и април, но също така са и близки до нивата от юни 2009 г., който е бил един от най-силните месеци за имотния пазар м.г.

Именно подобно V-образно движение на пазара и пълната противоположност на случващото се във всеки последователен месец дава основание на анализаторите да смятат, че възстановяването няма да е толкова стабилно и плавно, каквито са били по-раншните им прогнози.

Според "Бългериън пропъртис" имотният пазар реагира светкавично на икономически и политически новини и тенденции. Несигурността по отношение на предприеманите от правителството антикризисни мерки, сигналите за евентуална промяна в данъчната политика и др. са повлияли върху имотния пазар през май. По същото време чуждестранното търсене на имоти в България също е спаднало драстично заради новините около гръцката криза и лошите сигнали за развитието на европейската икономика.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010-а спрямо април-юни на 2009 г. е нараснал с 23%, а за полугодието ръстът спрямо същия период на м.г. е 46%. Това се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2010 г.

За София пазарът на имоти отчита през април-юни среден спад в цените от 15% спрямо същия период на м.г.

През първото тримесечие на 2010 г. са се търгували апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени от 1200-1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие през второто почти всяка втора сделка е била в ниския ценови сегмент - на средна цена от 35 000 евро, което прави 500-600 евро на квадрат.

Българи и руснаци купуват най-много, с дялове от около 20%. Руснаците са насочени предимно към ваканционни селища. Британците са малко по-малобройни от руснаците - около 15%, и купуват предимно селски имоти.

През април и май от компанията отчитат известно завръщане на гръцки купувачи - около 5 на сто от чуждестранните за тези месеци, но през юни гърците отново липсват от пазара.

Новините

Най-четените