ДАНС изгони Хамас от България

ДАНС изгони представители на "Хамас", допуснати безпроблемно на визита в България, а Външно се направи на ощипано, че това си е работа на службите.

Българските сили за сигурност са щурмували хотелските стаи на дошлите на посещение в София представители на "Хамас", предаде палестинската информационна агенция Маан. На делегацията е било разпоредено да напусне страната, съобщиха от движението.

От ДАНС обявиха, че по време на престоя на палестинците в България е получена информация, според която присъствието им с страната "създава сериозна заплаха за националната сигурност".

"Сега" съобщава, че около 10:00 часа тази сутрин, палестинците били натоварени в автомобили и закарани на летище София, откъде са отлетели с първия възможен полет за Истанбул. Тази вечер те трябваше да изнесат лекция от 18.30 часа в парк-хотел "Москва".

Според арабското издание "Ал йом ал саба" полицията е нахлула в хотела в София, където са били настанени Мушир ал Масри, Исмаил ал Ашкар и Салах Бардауил. Те са били качени на първия полет за Истанбул. 

Делегацията от "Хамас" е влязла в България с туристически визи от посолството ни в Кайро. Тогава от ДАНС обаче не са имали нищо против те да влязат на българска територия.

Промяната в българската позиция стана, след като Мушир ал Масри, Исмаил ал Ашкар и Салах Бардауил пристигнаха в България.

Външно министерство, което издава визите, се направи на изненадано от посещението, а вчера Николай Младенов разговаря с министъра на външните работи на Палестинската власт Риял ал Малки.

"Имаше натиск от службите, имаше натиск от политически, имаше и заплахи от други хора, които не знаем кои са, и те са решили да заминат, за да спестят на страната ескалацията на напрежението, което усетиха от натиска върху центъра и върху тях", каза пред БНР директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси, поканил депутатите.

Исмаил ал Асшкар, Салах ал Бардауил и Мушир ал Масри от палестинската политическа партия Блок за промяна и реформи пристигнаха в страната ни в сряда. Тя бяха поканени от Центъра за близкоизточни изследвания и трябваше по-късно днес да изнесат лекция в Парк-хотел "Москва".

"Хамас" определяха визитата им като знак, че движението подобрява позицията си в международен план и има шанс да бъде извадено от списъка на ЕС с терористични организации. От Центъра за близкоизточни изследвания посочиха, че с поканата на палестинските депутати се цели подобряване на отношенията с арабския свят, след като страната ни обвини "Хизбулла" за атентата в Бургас през юли 2012 г.

Българското правителство се наложи да обяснява, че тримата са на частно посещение, имат редовни визи и не може да им бъде отказано да влязат в страната. Вчера външният министър Николай Младенов разговаря по темата с палестинския си колега Рияд ал-Малки, а директорът на дирекция "Близък изток и Африка" в МВнР Славена Гергова се срещна с палестинския посланик у нас Ахмед Мохамед ал-Мадбух.

Пред изданието "Рисаля. нет" един от изгонените - Салах Бардауил, осъжда действията на ДАНС. Агентите на службата са били подпомогнати от полиция. Поради този факт Салах Бардауил осъжда действията на полицията.

Според него решението е политическо и е дошло заради израелски натиск, приложен към министъра на външните работи, който по думите на Бардауил, "има израелски корени". Тази вечер тримата трябваше да изнесат лекция пред неправителствена организация, от която бяха поканени.

Според "Хамас", София (която е признала независимостта на Палестина още през 1988 г. - бел. ред) е изгонила палестинските представители след натиск от израелска страна. Посланикът на Палестинската автономия посочи пред Маан, че българското Министерство на външните работи е обявило, че "съжалява" за присъствието на делегацията на своя територия и след спокоен разговор в хотела тя е била помолена да напусне България.

Какво коментира министърът на външните работи

На въпрос защо са експулсирани от България, министърът на външните работи Николай Младенов заяви пред журналисти: "Това е решение на ДАНС, която вече е направила изявление. Ние сме информирали палестинското посолство за това решение. Доколкото знам, лицата са отпътували от България".

Експулсираните палестинци не присъстват в нито един списък, който забранява влизането им в страна-членка на ЕС, каза още Младенов.

Министърът обясни, че санкциите, които са насочени към организацията "Хамас" по европейска линия, са в две посоки - забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти.

"Ние официални контакти с тези лица не сме имали. Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна. Няма основание да им бъдат отказани визи", заяви Николай Младенов.

"Вчера разговарях с палестинския министър, директор на дирекция разговаря с палестинския посланик, който беше дост учуден от тяхното присъствие в България. Пред министъра и пред посланика ние потвърдихме, че нашите контакти с Палестина се водят през Рамала, през официалните власти, с които имаме много добри отношения и с които продължаваме да поддържаме много интензивен контакт. Това посещение е с изцяло частен характер. То няма нищо общо с министерството и с държавата", обясни външният министър.

#1 Gastaroll 15.02.2013 в 14:12:09

Много интересна тема за коментар: Българското правителство в лицето на ГЕРБ доказа еднозначно, че е правителство на марионетките. Очевидно е кой командва България, както е и очевидно каква бе причината ГЕРБ да обвини Хизбула за бомбата в Бургас. От тук нататък остава да направим прогноза и за предстоящите избори и най-вече за резултатите от тях. Колкото и да е трудно да предвидим кой ще управлява България след юли 2013 едно е ясно - България няма самостоятелно правителство. На власт са една партия силно податлива на политическо изнудване от чужди служби. В този ред на мисли полезно би било да се запитаме от какво ги е страх ГЕРБ, че са толкова услужливи? Какво им е обещано в замяна или какво не искат да се разбере за партията им или за отделни личности от нея? Докато България обеднява с всеки изминал ден и огромна част от населението живее в нищета, правителството ни брани чужди интереси с цената на националната сигурност на един цял народ. Тук не става въпрос дали Хизбула са терористи или не, а по-скоро за това, че защитавайки чужди интереси ние се отказваме да отстояваме своите. Кой има полза Хизбула да бъдат обявени в ЕС за терористи? България със сигурност няма полза от това. И докато нашите родоотстъпници не се и колебаят да направят каквото им бъде наредено, без да изпитват страх то останалите обикновенни граждани, които нямат защитата на НСО не бива да се чувстват спокойни, когато ползват метро, обществен транспорт и др. Ако цената, която плащаме за да угодим на чуждите интереси си струва, то нека да я назоват. Ако, обаче цената е личното спокойствие на шепа престъпници, то тогава тази цена не бива да бъде плащана.

#3 Gastaroll 15.02.2013 в 15:30:39

Нека Левит да отговори на базата на кои данни прецени, че Европа е ПРИЗНАЛА Хизбула за терористи ? Отричаш ли, че има натиск от САЩ и Израел върху решенията, които България взема относно Хамас ? "Само 2 страни от ЕС говорят открито за "Хизбула" като за терористична организация." "Холандия е втората държава, обявила "Хизбула" за терористична организация. " "Франция обаче е категорично против заради интересите си в Ливан и Сирия." "В края на януари координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов бе цитиран от електронното издание "ИЮ Обзървър", че "Хизбула" може и да не бъде включена в черния списък на ЕС, дори и да стои зад атентата срещу израелски туристи в Бургас през лятото на м.г." http://www.segabg.com/article.php?id=635522 "Франс прес: ЕС трудно ще признае Хизбула за терористи" "Евросъюзът, който е притискан от САЩ и Израел да санкциониране на ливанското шиитско движение “Хизбула”, посочено от България като отговорно за антиизраелския атентат на нейна земя, иска да си даде време за размишление, но разногласията в ЕС не дават особени надежди за развитие" "За да се включи “Хизбула” в “черен списък” е необходимо единодушие на 27-те, от което те са далеч." http://offnews.bg/index.php/155807/frans-pres-es-trudno-shte-priznae-hizbula-za-teroristi

#4 Шебек Хасан 15.02.2013 в 15:50:32

Сега остана само да изгонят и ционистите.

#6 Gastaroll 15.02.2013 в 16:27:09

Levit: Така е, съгласен съм. Все пак е странно защо са допуснати до България след като са признати от ЕС за терористи? Въпреки техническата грешка, която допуснах не разбирам как веднъж им издаваме визи пък после ги гоним и то под натиск? Ако е нямало чуждо влияние излиза, че от ДАНС и външно мислят с 2 дена закъснение Гаф !

#8 Bezpartien 15.02.2013 в 17:57:07

Време е да изгоним и евреите! " Горко на народ, който се облича с дреха, не изтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, не изцедено от неговата собствена преса. Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър. Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува. Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника. Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието. Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари. Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката. Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.“ /Джубран Х. Джубран /

#9 Gastaroll 15.02.2013 в 18:12:57

България нямаше как да обяви Хизбула за виновни на базата на собствено разследване просто защото няма капацитет да проведе подобно разследване. Свидетели сме на стотици поръчкови убийства, атентати (в. Гласове) и др. които нашите служби не успяха да разкрият. В същото време обаче не можем да скрием и фактите, които говорят за пълната неадекватност на правителството. Имам предвид това, че чужди медии оповестиха кога точно ще обвиним Хизбула т.е те изпревариха събитията като акт на унижение към България. Непосредствено преди това Цветанов беше в САЩ на работна среща (!). Проследявайки хронологията на събитията за мен е ясно, че действията на българското правителство са продиктувани от Израел и САЩ. След като членовете на хамас "не фигурират в нито един международен списък за забрана за влизане в която и да е страна-членка на ЕС" аз не разбирам как те са представлявали "сериозна заплаха за националната сигурност."* Общото между Хизбула и Хамас е тяхната вражда с Израел. Заемайки страната на Израел в този конфликт, България еднозначно изразява своята позиция. Нещо повече, в своето желание да угоди на Израел и САЩ, нашето правителство дори не може да обясни защо ги е изгонила. Какви са причините на правителството да защитават Израел остават неясни. Това според мен оставя съмнения за искреността в притесненията на ДАНС относно опасността от законно пристигналите делегати от Хамас. Ако България имаше собствена позиция, то нямаше да им издаде визи. Това, че свързват групировката с тероризъм е достатъчно основание за отказ. *http://news.ibox.bg/news/id_1902923218

#13 Bai Shmatka 15.02.2013 в 22:26:21

Определено българското правителство допусна грешка , като допусна изобщо да бъдат издавани визи на Хамас;-------------------------Ей тъпунгер, българското общество е допуснало грешка, че ви толерира, и непрекъснато му се приспива съзнанието с тази измамна толерантност, и по тази причина е на това положение, че прекалено ви толерира, а не в изгони както Сталин го е направил след 1947 година. Така че Хамас са добре дошли по тези тук традиционно мулти-етнически земи, но изобщо не са добре дошли такива като теб. За това вземаите си комунситите, вземайте си я ДАНС и се омитатите от земята ни. Защото по голяма опасност от такива като вас, няма на света, и трябва час по скоро да се освобободи света от вредното ви присъствие.

#16 Bai Shmatka 15.02.2013 в 22:36:15

Впредвид,че България е една от първите държави признали Палестина за самостоятелна държава и имаща посолство в София благодарността, която получава от терористите от Хамас и т.нар. палестинци е изключително недобронамерен и осъдителен акт-----------------В предвид че комунистическа БГ признава не по малко марионетната на ционистите т.н. палестинска автономна власт, слугуваща на ционистктие си господари, и че сегашните палестински предсатвители в Ивицата Газа в лицето на Хамас трябва да са благодарни че са им изгонили легитимните им представители, ти наистина че трябва да си празноглав олигофрен. Но в интерес на истината точно си си такъв, а именно празноглав ционистки чифутски тиквеник.

#19 Bai Shmatka 15.02.2013 в 23:54:50

Очевидно , че вие терористите ,по стар почин,решавате кой е евреин---------------------Ционистка змио, когато си пишеш характеристиката си, не пиша от други имена, а си пиши собственото си име. Защото именно ционистите са терористите, взривяващи хотели, за да си наложат незаконната си форма на държава в чуждите земи. Защото именно ционистите къде се намесят, и винаги проблемите не закъсняват. Защото този антисемитски геноцид който ежедневно бива извършван в земите на арабските палестински семити, си е чист тероризъм, но това и най-малко не ви затваря устата за обвинения в антисемитизъм, при положението че най-големите анти-семити сте именно ционистите. Така че когато пишеш или говори за тероризъм, има се в предвид себе си, и идеологията която изповядваш че е на 100, не на 1000% е терористична доктрина, и не адресирай собствените си престъпни характерни черти на други хора, който са ви врагове, и се защитават от непрекъснатите ви агресивни нападки. Защото кърпел чифутски. Комунизма кой го създава бе. Не е ли Карл Маркс с чифутско име Кашел Мордехай. Ленин идеологът на руският болшевизъм, не е ли и той същият като теб бе. Сталин не е грузински чифут ционист. Точно такъв е. Адолф Хитлер, не е ли и той чифут изпълняваш поръчка по убийството на милиони хора, с цел последващото им ограбване на всичките им непотърсени спестявани в пакчифутски банки. Момче ли си, момиче ли си, травести ли си, не те знам, но със сигурност опасната ти религия именно до това води, а именно до безпочвени обвинения в това, която по принцип олецотворявате и яроснто защитавате, а то е аничовешката ви съшност на примитивни животни, а не на нормални хора. Ами язък че и много наистина неутрални евреи попадат под ционисткият гнет. Но и това в последно време започва да се показва на повърхността, да се бунтуват хората, и да си търсят правата, и ортодоксални-равини да се солидаризират именно с палестинските семити. Те са евреите, заедно с истинските Авраам и Исаакови юдеи сега палестинците, а до преди седми век, са били юдеи, приели Исляма от арабският халифат, и сега в действителност именно истинските юдеи преследвате в лицето на потомците им, палестинците. Така че разбра се кой е в действителност терориста, терорист ционистки. П.С - Как пък не се стовари този метеорит над ционистки Израел бе, за да покаже че Всевишният че няма да търпи повече ционисткото зло и простотия, но никога не е късно за божествено възмездие...

#20 Bai Shmatka 16.02.2013 в 00:05:41

И левако. По майка съм хазар, какъвто си и ти, каквито са и мнозинството в ционистки Израел, хазари, а не семити. Някой ни казват и ни наричат евреи, юдеи, но сме хазари преди всичко. Защото кръвтта вода не става. Така че не ми ги проповядвай врели некипелите си, че ако тръгна да ти говорим за родословието ми, щети се наложи много да връщаш думи назад, и да мис е извиняваш след това. Казвам ти ги тези неща. За да ти дам да разбереш, че ционизма като еврейска комунистическа идеология, няма абсолютно нищо общо с обикновените евреи и вярващи, с изключение на онези галоши ултра-ордтодоксалните ционистки цървули, имащи се за ортодоксални евреи, а са нищо друго, освен едни ционисти с кипи на главата, и плитки покрай ушите. Демек мошенници са, пак нашенска дума. Така че спри до тук, за да не станеш за смях и резил.

#21 Bai Shmatka 16.02.2013 в 00:11:30

Никога не съм ги обичал националистите, и техните им крайни антисемитиски, и анти-еврейски изказвания и лозунги. Но никога не искам да обичам и ционистите. Защото именно от тях извира тази силна анти-еврейска фобия, благодарение на техните противоречиви действия. А това в случаят с Хамас си е точно такова. Поредното петно, опетняващо името на евреина по света. И запомни едно нещо. Евреите са хора като всички останали. Но ционистите са чифутите. И именно под обръщението чифут, акцентирам ционист, а не евреин. Така че до тук със спекулациите, ционистки терорист такъв.

#22 Bezpartien 16.02.2013 в 13:45:13

На "богоизбраното” племе му свършиха идеите, по простата причина, че то ги купуваше или крадеше, понеже беше достатъчно некадърно, за да ги роди. Но най-дълбоката му грешка, беше не прозрението, че трябва да създаде среда, в която да се изграждат творчески личности с идеи, които да дават знание. Вместо това то изгради средата на консуматора и материалиста, среда, която със своето развитие, започна да деградира, защото стесняваше пространството, в което могат да израснат и да се изградят творческите личности, тези, които могат да бъдат водачи на човечеството. Именно деградацията на света на консуматора, нейното тотално радикализиране, доведе до днешната батална световна криза, защото тя е идейна и управленска криза. Икономическата криза идва след това. Икономическата криза идва, когато се изчерпят идейните и управленски ресурси. А те няма как да не се изчерпят, когато основната линия е "потребявай”, вместо "твори”. Творческият човек, евентуалният водач бе принизяван, охулван и очернян, на пиедестал бе въздиган потребителят, т.е. човека на егоизма, собственото себе-въздигане и арогантното властване над другия. Опит за излизане от така създадения собствен батак, бе идеята за благотворителността на богатите, изконсумирали ресурса на другите за своето собствено безметежно живеене и капризи. Но това е, като да наливаш вода в каца без дъно! Да насилиш за жертва без-жертвения. А жертвата е доброволен акт, благотворителността е лицемерието, че си жертвен. Ето защо политическите партии в днешно време изгубиха своята идеологическа основа и се превърнаха в сдружаване на хора с лични икономически интереси, които бързо се изродиха в мафиотски кланове. Когато трябва да се дели парче от баницата, никаква идеология няма значение, важното е, какво е местото ти край масата, за да получиш от нея най-големия дял. Идеологиите на партиите от миналия и по-миналия век се превърнаха просто във фасада, зад която те да извършват поголовен пладнешки грабеж от тези, които не са се докопали до властта. Те не просто се научиха да ядът чрез властта, а да преяждат с нея!

#24 Bai Shmatka 17.02.2013 в 01:55:00

а "богоизбраното” племе му свършиха идеите, по простата причина, че то ги купуваше или крадеше, понеже беше достатъчно некадърно, за да ги роди.-------------------- Левако, с това те закова пича, и каквото и да кажеш, няма смисъл. Защото именно кражбите се осъществяват в патентните агенции. А там кой смяташ че е мнозинство. Гърбоноси мазни чифути като теб. Лично на мен две идеи са им окрадени точно такива като теб. Преди години. бях нарисувал едно сърце с БГ флаг в него вътре, под формата на планински върхове, а тогава такива симовли се смятаха за националистически и се отвхръляха. Но сега точно този символ, именно тази държава се ползва от него, във формата пак на сърце, но на една страна знамето вътре в него. А това е лично моя идея, и нея я имам все още на хартия. И тази идея я споделих на такива като Каракачанов от МВРО още тогава, и сега как да докажа че е моя. Другата идея пак окрадена ми от такива като теб. Имах идея която я споделих във ЛС в един форум на един приятел, и преди година ме вкараха в един сайт на име Вазууп който изцяло ми доминира идеята за комерсиален сайт. Така че тези върви и ги разправяй на върколаците от Тел Авив, но не и тук.

Новините

Най-четените