Голямо канене, никакъв резултат

Групата на четиримата отхвърли предложението на премиера Пламен Орешарски да се срещнат на дебат в Министерски съвет.

Искаме неутрална територия за дебати, където да се състои сблъсък на аргументи. Не желаем да дебатираме в приемната на премиера Пламен Орешарски. Такава неутрална територия може да бъде БНТ.

Това заяви по БНР един от четиримата - Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на пубичната среда. Тя уточни, че групата не представлява протестиращите вече 46 дни срещу управляващите.

Групата настоява дебатът, който ще обсъди дали правителството ще подаде оставка и ще има предсрочни избори, да е в предаването "Референдум".

От пресслужбата на кабинета вчера съобщиха, че премиерът е получил писмо, изпратено от Антоанета Цонева на електронната поща на Правителствената информационна служба. На свой ред Орешарски е поканил четиримата в МС в четвъртък, 1 август.

С писмото режисьорът Стоян Радев, юристът проф. Георги Близнашки (ексдепутат от БСП), икономистът Асен Василев (служебен министър) и застъпникът за честен изборен процес Антоанета Цонева канят на публичен дебат в ефира на предаването "Референдум" по БНТ лидерите на БСП и ДПС, премиера и вицепремиера и министър на вътрешните работи.

Все още няма отговор от другите трима поканени - лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

#1 partci 30.07.2013 в 09:36:59

Ами браво за позицията на Цонева, бих казал.

#2 Оня Дето Го Трият 30.07.2013 в 09:44:27

Поканил ги на дебат в приемната си... Що не ги викне в карцера на някой участък направо, за по-комфортно

#3 delight 30.07.2013 в 10:18:21

Ко се правите сега? Никой не е твърдял, че Орешарски е филантроп, който мисли за комфорта на хората. Нарочихте го човека и край

#4 Дара 30.07.2013 в 10:34:58

Какво значение има къде е ? Ако има камери и се излъчва директно, навсякъде могат да се срещнат. Ако искат в някоя пещера да седнат, че да не им е горещо. A Министерски съвет е точно толкова "неутрална територия" , колкото БНТ : и двете уж са "на целия народ", но реално достъп имат само работещите там

#5 Оня Дето Го Трият 30.07.2013 в 11:16:13

Дара Абе не е то като да е без значение. Ти искаш ли да пием по кафе....ама кафето да го пием у нас в спалнята. Кво толкова, нали няма значение къде

#6 My Majesty 30.07.2013 в 14:24:48

До Оня Дето Го Трият Няма значение дали Дара ще пие кафе у вас, в спалнята ти. Ако наистина пиенето на кафе го предават пряко поне по три телевизии, без прекъсвания за реклама. Просто протестиращите се чудят как да откажат диалог и все нещо не им е по угодата. Те нямат идея какво искат. На тях им е казано да са недоволни от всичко, което не е незабавна оставка. И те си изпълняват задачката, поставена им от едни други олигарси. наистина няма значение къде ще е дебатът. Ако наистина го предават в реално време, не виждам какво ги тревожи.

#7 Оня Дето Го Трият 30.07.2013 в 15:34:37

Ми ела ти тогава в спалнята ми, па си води и телевизиите. Ама не се ласкай, това е политически експеримент само А иначе сериозно - а какви са твоите причини да си доволна от това правителство? Провинциален комплекс? Щото ви казаха, че протестират софиянци само иви засегнаха на чест?

#8 delight 30.07.2013 в 16:03:05

Ще ме уморите с това кафе в спалнята. А червена точка 18+? Натам отива. Иначе аз за камери нищо не видях да пише. Едните канят в радиото, другите любезно връщат поканата за Министерски съвет. Пуста любезност, може да се канят така до припадък. Сложна работа е това рандевуто! То да беше лесно като пиенето на кафе в спалнята ехеееее....

#9 vanko 30.07.2013 в 16:33:47

"Поканени са премиерът Пламен Орешарски, лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, както и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Ако се престрашат да дойдат в студиото, там ще ги чакат специалистът по конституционно право и бивш депутат от БСП Георги Близнашки, създателката на „Отворен парламент" Антоанета Цонева, режисьорът Стоян Радев и бившият енергиен министър Асен Василев." Къде видяхте протестиращи в този... списък. Властта покани ... властта.

#10 Зелен Бетон 30.07.2013 в 16:56:00

Протестът, за разлика от всички други в България досега, не е за извоюване на конкретни отстъпки, а за отстояване на принципи. Властта няма сметка това да става ясно – защото, тъй като самата тя е доказано безпринципна, е в слаба позиция. Тя отчаяно иска да формализира и разконцентрира протеста, да го сведе до административни подробности (напр. бройката на протестиращите) и до спорове на дребно. Не напразно т.нар. контрапротест иска „диалог“ с протеста: ако това стане, значи протестът да се принизи до нивото на казионната агитка до НДК. В никакъв случай не бива да се позволява на политическата прослойка да приема протеста на своя територия и да го разцепва и преформатира така, както й е удобно – нито да демонстрира превъзходство по какъвто и да е начин. Към всички опити за евентуален диалог (особено преди правителството да е подало оставка) трябва да се подхожда изключително внимателно. И целта на такъв диалог може да бъде единствено допълнително легитимиране на протеста, иначе диалогът е безсмислен. Писах го и другаде: този протест поне до момента се развива в ПОЛЕТО НА СИМВОЛИТЕ. Борбата е не просто да си отиде правителството, а да се види ясно как ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСЛОЙКА ДАВА ЗАДЕН ХОД – защото така тя фактически ще признае гражданското общество за свой ЛЕГИТИМЕН КОРЕКТИВ. След такъв (макар и символичен) прецедент, нещата никога няма да бъдат както преди. Точно за това много трябва да се внимава за символичната стойност на всички действия. Групата на четиримата е абсолютно права да отхвърли поканата на Орешарски: това не са граждани-молители, дошли да се жалват по битови проблеми, за да бъдат канени в приемната на премиера в редовен приемен ден. Подобна покана е поредната демонстрация на надменност и опит за омаловажаване на протеста.

#11 Windfall 30.07.2013 в 18:07:05

Съгласен съм на 100% със Зелен Бетон

#16 minko 31.07.2013 в 12:27:21

и претенции!

#17 minko 31.07.2013 в 12:27:49

претенции!

#18 My Majesty 31.07.2013 в 14:12:21

До Оня Дето Го Трият: Не мога да имам комплекс от София при положение, че повече от половината й население вече не е софийско. повече от половината. Пък и честно да ти кажа, Солун, градът, в който живея от почти година, е много повече от София. А както знаеш съм от Ямбол. Не от околните села, а от самия град. И не само аз, а и бабите, дядовците ми. С което не искам да обида селяните. само селяндурите с комплекси. към които предполагам, че принадлежиш.

#19 Оня Дето Го Трият 31.07.2013 в 14:31:48

Все ми е едно от къде си, а това пък аз дали съм селянин пък съвсем е без значение. Въпроса беше откъде ти идва омразата към протестиращите? Ако имаш лична изгода това правителство да е на власт ОК, разбирам. Но ако не, дай ми разумно обяснение откъде ти идва омразата. Аз предположих, че е по оста "София-провинция". Ако бъркам, дай друго обяснение? Всички хленчите колко е зле навсякъде, а ако някой се надигне - сакън, не пипайте политиците, добре сме си така

Новините

Най-четените