Етичната комисия на ВСС отложи решението си за Гугушева

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи решението си по казуса "Гугушева" за догодина - 14 януари. Дотогава работна група ще трябва да "изследва по-детайлно фактите" около прокурора Галя Гугушева, бивш кандидат за Конституционния съд.

Тогава ще разберем дали ще има дисциплинарно производство за нарушаване на етичните норми.

Комисията е приела с 5 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" решението да сформира 3-членна работна група, която да набави допълнителна информация по случая и на 14 януари догодина да предложи решение на колегите си от комисията. В нея влизат Галя Георгиева, Галина Карагьозова и Мария Кузманова, съобщи Ясен Тодоров, председател на етичната комисия в съвета.

По думите му случаят е "комплициран" и членовете не са успели да се обединят около една позиция.

"Оформиха се две процедурни предложения: първото беше, че има още неща за доизясняване и решението трябва да бъде отложено. А другото, което беше мое, да гласуваме дали Гугушева е нарушила етичния кодекс на магистратите. Първото предложение беше прието с 5 гласа "за", трима "против" и един "въздържал се", обясни Тодоров.

"Работната група ще изследва по-обстойно кръга от фирми и участието на лица от фамилията на Гугушева в тях. Изрази се и съмнение, че и съпругът й участва в тях. Повечето членове не искаха да взимат решение. Така да се каже, съмнението се тълкува в полза на обвиняемия. Постарахме се за кратък срок да постигнем резултат", обяви още Тодоров.

Някакво решение по случая "Гугушева" явно ще има. В казуса със съдия Венета Марковска Етичната комисия се беше самосезирала, но пенсионирането на Марковска я освободи от "отговорността" да се произнесе.

Понижение

Миналата седмица ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП.

Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от Гугушева.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура.

Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева.

Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

Изпълняващият функцията на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка на Галя Гугушева.

Мотивът са трите сигнала, постъпили в парламента срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева.

Най-обезпокоителният от тях е свързан със съмнителни трансфери на крупни суми, минавали през офшорни фирми, в които са замесени членове на семейството, както и самата Гугушева, съобщи пред БНТ Найденов.

Новините

Най-четените