Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

От 1 януари "деликатесът" става "имитация"

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: На пазара в действително се продават кренвирши, с изключително завишени нива на соя Снимка: Sofia Photo Agency
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: На пазара в действително се продават кренвирши, с изключително завишени нива на соя

Някои кренвирши трябва да се наричат соеви пръчици заради изключително завишените нива на соята, а от януари сирене, което не е правено от мляко, трябва да се нарича имитация.

Това стана ясно от участието на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по bTV.

Според него не отговарят на истината твърденията, че пазарът ни е залят от натъпкани с хормони пилета, телешко и свинско месо.

Влагането на хормони на растежа е напълно забранено в целия ЕС, включително и у нас, каза Найденов.

Той  отрече твърдението, че на мъже започват да им никнат гърди заради женските хормони в месото у нас.

"В някои държави обаче хормонът на растежа е разрешен - в някои щати от САЩ, Аржентина и Бразилия особено по отношение на телешкото", заяви Найденов. Вносът оттам обаче бил забранен.

"На пазара в действително се продават кренвирши, с изключително завишени нива на соя", каза земеделският министър. Според думите му тези продукти не трябва да се наричат кренвирши, а соеви пръчици. 

"Месопроизводителите са задължени да изписват съдържанието върху етикетите, но нека потребителите да знаят, че истинските колбаси са два-три пъти по-скъпи от тези създадени от соя", каза Найденов.

Той припомни, че производителите на млечни продукти масово протестираха, че са задължени да изписват на етикетите "имитация" на продукти, които са правени от палмово масло. 

"Сега от първи януари обаче на "сирене" правено не от мляко трябва да носи надпис "имитация", добави Найденов.

Солевите разтвори в пилешкото също стават абсолютно забранени. От 20 януари влиза в сила наредба, в която се поставя изискване за 4.3% водно съдържание в пилешкото, колкото са "естествените телесни течности на пилетата".

От днес, Игнажден, започва изплащането на 20 млн. лева за птицевъдите и свиневъдите.





 

Най-четените