ЧЕЗ пак поиска да отчита тока на три месеца

ЧЕЗ поиска отново да отчита електромерите в София на три или дори на шест месеца.

„По-добре да преминем на режим на тримесечно или шестмесечно отчитане, но да го правим без грешки. Това ще бъде в полза на всички потребители", каза регионалния мениджър на ЧЕЗ Ян Вавера, цитиран от агенция „Фокус".

По думите му едномесечното отчитане носи до някаква степен преимущество за потребителите в посока на това, че те имат по-голямо доверие за състоянието на своя електромер. С този метод обаче се увеличават разходите на ЧЕЗ с 10 млн. лв. годишно, добави той.

Затова според Вавера тримесечно или шестмесечно отчитане на консумираната от потребителите енергия е по-добър вариант. Той даде за пример Чехия, където отчитането се прави само веднъж годишно. На база на потреблението през предходната година се определят авансови плащания за всеки месец, обясни Вавера.

„Един път си проверявам дали тези авансови плащания са направени правилно и след това цяла година не се занимавам с този въпрос. Смятам, че това е по-ефективно, за да се спестят пари и да могат да се инвестират в поддържане на инфраструктурата", каза още регионалният мениджър на ЧЕЗ.

Сигурността на снабдяването на София с ток е нарушена, обяви пък Росен Йорданов - директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ.

„Сигурност означава да има няколко възможни варианта и при авария по един от тях да се захрани от друго място. В момента столицата виси на единични кабели на средно напрежение. Една авария в НЕК или в наше съоръжение на 110 kV означава половината столица да остане на тъмно", обясни Йорданов.

Затова от ЧЕЗ искат промени в Наказателния кодекс и в Закона за управление на отпадъците, за да спрат кражбите на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ. Когато кражбата на кабели бъде квалифициарана като посегателство върху националната сигурност и крадецът, отрязал кабела, бъде вкаран в затвора за няколко години, следващият ще се замисли дали да посегне на съоръжение, което нанася вреда на страната и на столицата, обясни още Росен Йорданов.

#2 thefish33 15.09.2010 в 01:56:41

Radoslave ,с кой точно акъл ги плямпаш тия глупости?!?!Или просто си почесваш клавиатурата?!Като ти набият сметка от 40 лв СРЕДНО за месец , заради ползваната готварска печка само за тоя месец , и после още два плащаш по 40 и след това имаш да взимаш - ще ги вземеш ли?!?!На куково лято ще ги вземеш , няма дори да ти ги приспаднат - е аз не съм съгласен , и ще ги съдя - писна ми да ме грабят.От сума време ползвам ЕДНИ и същи ел уреди - е как всеки месец плащам различно и то в повече , с нов електромер и , не на последно място като знам кое колко харчи?Просто имам и образованието и практическия опит за да ме правят на маймуна - не съм съгласен.На теб лично ако искаш , може и на 5 години веднъж да ти отчитат , аз не желая.Имали разходи - ами те са на наш гръб плащаме си ги нали?И влизат във фактурата като "цена за разпределение" нали?Не ми пука колко ще харчат на година за това - 10 милиона - че това е 0.000000000000001% от печалбите им , аман писна ми просто!!!!!!!

#3 thefish33 15.09.2010 в 02:00:26

П.П на предния коментар: Или ти харесва да плащаш по 15 лв за два месеца подред, а след това да те "изравнят" с 90?И да се чудиш от къде ти е дошло?90 % от познатите ми хора , го имаха тоя проблем. Казваха ми, "искам всеки месец да си плащам употребената енергия, не НАЧИСЛЕНАТА" - обясни им на тях колко е добре , или на който намериш да те слуша...

#5 Tutankamon 15.09.2010 в 08:32:34

Ами 10 млн. годишно за град като София от 2 млн. души си е по 5 лв. на човек годишно, или по около 0,41 лв. месечно, не е много, ако е удобство за потребителите. Късмет имате вие, тука във Варна плащаме по 3 пъти месечно на Еон, 2 авансови и 1 изравнителна, за да не ги набуташ с лихви, само дето като надплатиш, лихви на тебе никой не ти изплаща, ако пък не платиш авансовите ти спират тока, и заповядай да дадеш 20 лв. за включване за 24 часа или пък 40 лв. за същия ден, както ти се харесва!!! А фактурите за да ги разчетеш и разбереш какво кога и защо са отчели ти трябват поне 2 висши образования!

Новините

Най-четените