Украйна заговори за „Трета световна война"

Напрежението в Украйна расте, след нова вълна от демонстрации на проруски активисти в източната част на страната. Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Виктория Сюмар заплаши Русия, че ще съжалява, ако се опита да вкара войските се в континенталната част на Украйна.

„Терминът „Трета световна война" не е измислен от мен. Но трябва да кажа, че Русия трябва да разбере своята отговорност, вкарвайки войските си в сухопътната територия на Украйна", каза Сюмар в ефира на телевизия "Украина", цитиранa от Gazeta.ua.

Заместник-председателят на СНБО увери, че в случай на агресия в източната част на Украйна, Русия ще получи твърд отпор.

„Днес ние можем да охраняваме границата. Ние правим всичко сепаратистите в Донецк, Луганск и Харков да не получат помощ отвън от руските танкове", каза тя.

Протестните акции в Източна Украйна са подготвени в Москва, заяви говорителката на Държавния департамент по време на ежедневния брифинг Дженифър Псаки.

"Добре известно е, че протестиращите са проруски сепаратисти. Имам потвърждение, че някои от тях са платени и че не са местни", каза тя.

"Целта ни е да се предприемат само дипломатически стъпки", каза още Псаки.

Спецоперация в Харков

В Харков е започнала антитерористична операция, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който добави, че центърът на града е отцепен, предаде РИА Новости. По негова информация, арестувани са 70 души.

В съобщението си във Фейсбук той отбеляза още, че центърът на града е отцепен, както и станциите на метрото и призова гражданите да запазят спокойствие. „Операцията се провежда без използването на огнестрелно оръжие", отбеляза още Аваков.  По-късно стана ясно, че протестиращите са напуснали сградата. Украинската официална власт пък заяви, че тя е била освободена от спецчастите "Ягуар" без нито един изстрел.

Говорител на Държавния департамент заяви, че проруските сепаратисти са платени от Русия. Джон Кери е разговарял с Лавров и го е предупредил, че случващото се в Източна Украйна ще бъде държана отговорна Русия.

Най-богатият украинец отиде при протестиращите в Донецк

След преговори с инициативна група на протестиращите, начело с бизнесмена Ринат Ахметов, украинският вицепремиер Виталий Ярема обеща, че полицията днес няма да щурмува сградата на Донецката областна администрация, съобщава УНН.

Най-богатият предприемач в Украйна Ринат Ахметов тази нощ се присъедини към протестиращите и ги призова за започване на преговори с властите, за да не се допусне щурм на полицията в сградата на областната администрация.

"Какво искат хората? Властта трябва да е в регионите. Освен това, хайде да не ни нареждат в каква църква да се молим, на какъв език да говорим. Каква е нашата задача? Да поканим властта и да й кажем - това е Донбас и той трябва да бъде послушан. Отменете щурам на сградата. Посочете кой ще говори от ваше име, за да убеди властта да не щурмува. Готов съм да направя всичко и да бъда с вас. За мен работят 300 000 души."

След преговорите Виталий Ярема заяви, че властите искат да избегнат кръвопролития и затова щурм днес няма да има. Той добави, че правилният подход към протестиращите са преговорите, а не силата.

#1 sim4o 08.04.2014 в 09:19:28

Знаците за войната наближават наистина .. Но няма да започне в Украйна , според мене ... А скоро ли ще е това време, питат ме. Не, не скоро!

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 08.04.2014 в 10:35:10

Няколко пъти съм казвал, че там където си го пъхаш, не трябва да си вадиш хляба. Това за другаря Турчинов. Не знам какви качества има 34 годишната радио журналистка Виктория Сюмар за да бъде назначена за заместник-секретар на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна. Страшно много ще уплаши Путин.

#4 Оня Дето Го Трият 08.04.2014 в 11:07:35

Родриго Организирай да им пратят хляб, яйца и олио, щото след като МакДоналдс се изтегли от там, пак трябва да се яде нещо. А знаеш че то бързо свършва като мине референдума

#6 John Smith 08.04.2014 в 12:07:18

"Организирай да им пратят хляб, яйца и олио..." Няма, мамбото свърши, пратихме всичко в Северна Корея.

#7 Оня Дето Го Трият 08.04.2014 в 12:14:15

Младенов Коментара беше към Родриго, не към теб. И за другото не четеш внимателно - един от малкото съм тук, които все още помнят, че сме в ЕС. Повечето в тоя форум сънуват, че сме в Русия и нападаме Украина.

#10 Оня Дето Го Трият 08.04.2014 в 12:40:51

Не знам какво пише тоя смахнатия Симчо, но предполагам сте горе долу на едно ниво. Още един като вас да дойде във форума и нормалните съвсем ще избягат.... Успех с каквото сте се заели

#11 sim4o 08.04.2014 в 12:53:49

"Оня Дето Го Трият | 08.04.2014 12:40 Не знам какво пише тоя смахнатия Симчо.... " ------------------------ 1. Не спирайте Спамера .. не ни го спирайте Оня Дето Го ... 2. Като НЕ ЗНАЕШ - КАК ТАКА СМЕЛО РАЗСЪЖДАВАШ, ПА И ОЦЕНКИ ДАВАШ ...

#12 sim4o 08.04.2014 в 12:56:36

"Оня Дето Го ... | 08.04.2014 11:07 Организирай да им пратят хляб, яйца и олио, щото след като МакДоналдс се изтегли от там, пак трябва да се яде нещо ... " -------------------------------- Много ме кефи ПРОСТОТИЯТА! Тя има Чудно свойство - не може да се скрие! Не спирайте Спамера! Поздрави.

#14 Rowan 08.04.2014 в 13:04:21

Пък някой си написа на трети март: И ако на протестите сега излязоха няколко десетки хиляди, на протест срещу евентуално членство в НАТО ще излязат милиони. А това което се случва тези дни е продукт на насилствената прозападна ориентация на страната от лидерите на „Оранжевата революция“. И този някой си, много иска да не се окаже прав...

#15 sim4o 08.04.2014 в 13:07:19

Не махайте Спамера .... ето един негов Бисер : "щото след като МакДоналдс се изтегли от там, пак трябва да се яде нещо .." МакДоналдс - на кого ги остави .... та ти им беше Пътеводната Светлина .. МакДоналдс, колко ни плени, туй име, родно,чедно ,мило - то в мрака беше нам светило ... На жаждающите - там им се дава да се напият .. на гладните - там им се дава да се заситят ..! И плач, и вой и скърцане със зъби, сред изоставените от МакДоналдс ... Та не ни махайте Спамера - нека ни весели с Прозрения! От друга страна - вярно бе ... като го няма МакДоналдс - дали няма да се изпотръшкат от глад и жажда ?? .. На тебе, драги ми читателю, ако ти махнат - изневиделица - МакДоналдс ... как ще се почувстваш ??!

#17 янаки 08.04.2014 в 13:31:12

Няма нищо странно, че Украйна с всеки изминат ден върви към банкрут. В хазната няма пари, по сметките – дългове. От друга страна не съм прочел някъде да се кзже, че ЕС или САЩ са предприели нещо повече от общи приказки да направят нещо. Напротив, ако някъде се засяга този въпрос по-сериозно е, че няма план за спешно подпомагане на Украйна, освен да разположат там бойна авиация. Една държавна машина за да функционира и трябва гориво – пари. В противен случай е куп железария. Руснаците го знаят и няма да си мръднат пръста. Така или иначе след време тяхната работа ще се нареди. Ако не стане чудо – ЕС и САЩ с нов план Маршал да обърнат нещата.

#19 KingoftheROAD 08.04.2014 в 13:44:33

янаки, как ги виждаш хамериканските и евеопейските тикви да разположат в Украина бойна авиация? това не е Косово - 1000 НАТО самолета срещу 10 МиГ29. Ще има и ох и ах, и ще падат като презрели круши. И това все пак им е пределно ЯСНО. Няма кой да стои и да ги гледа и им се възхищава колко са велики, и колко яко са въоръжени. Понимаеш?

#20 Оня Дето Го Трият 08.04.2014 в 15:10:56

Някой е гледал много филми от Втората световна. Само дето нещата леко са се променили и съотношението на силите и технологиите не е същото. Пък и украинските солдати тоя път са от другата страна на барикадата. Да не дава Господ де...

#21 mima 08.04.2014 в 17:10:21

Имам приятел летец, летял е и на американски самолети (разни ф-ове и т.н. по разни програми за обмен и обучение) и на миг29. Твърди, че по-добро от миг-а няма. Така че не всичко що е руска машина е лошо.

#24 mima 08.04.2014 в 20:12:49

Виждам, че съм оставила ярка следа в твоите спомени.

Новините

Най-четените