Наша евродепутка призова да се отнеме лиценза на летище София

В обръщение пред Европейския парламент българската евродепутатка  Антония Първанова призова да бъдат временно спрени правата на летище "София" да обслужва. Тя се е аргументирала със зачестилите случаи на нерегламентирано отваряне и липси на вещи от багажа на пътниците, съобщиха от офиса й.

Първанова е съобщила, че постоянно получава оплаквания от пътници, които намират куфарите си с разбити ключалки и установяват липсата на лични вещи. "Лесният достъп до пътническия багаж може да стане причина за извършване на терористичен акт или друга атака с трагични последствия", се мотивира тя.

Според Първанова дружеството не е реагирало на нейните сигнали. От офиса й допълват, че в края на миналата седмица зам.-председателят на групата на либералите в Европарламента е писал на министъра на транспорта Ивайло Московски да вземе бързи мерки, една от които можело да е временно отнемане на лиценза на летището. 

"Летище София" ЕАД, е под шапката на транспортното министерство и има безсрочен лиценз за наземен оператор от 2007 г. На 1 юли шефът му Асен Тачев беше сменен с Веселин Пейков, който е бил директор "Информационни технологии и поддръжка" на летището до декември 2010 г., когато Танчев го уволнява.

Според Монреалската конвенция от 1999 г. отговорни за багажа на пътниците си са авиокомпаниите. На летището в София всяка от тях работи по договор с един от трите наземни оператора, които се занимават с транспортирането на багажа между самолета и летището.

Самото "Летище София" е единият, другите два са "Суиспорт" и "Голдеър хендлинк". Всеки пътник може да се осведоми от разписанието на сайта на аерогарата коя компания обслужва неговия превозвач.

Обвинението на евродепутатката идва в момент, когато управляващите смятат да обявят летище София на концесия.

През май 2011 г. шефът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов съобщи, че при обиколката си в САЩ е разговарял с инвеститор, който проявява интерес към концесията на летище София - канадско-американското обединение ADC&HAS. В него влизат оператор на летище, летище и голям канадски пенсионен фонд. ADC&HAS скоро са участвали и в търга за концесия на летището в Загреб. 

#2 Bobby_gBG 06.07.2011 в 07:58:24

То тази мърша кога е свършила нещо друго освен да пречи и да черни България... Жълти боклуци

Новините

Най-четените