Цачева: "Шибан народ" не е повод за оставка

Една емоционално изпусната реплика не може да бъде повод за искане на оставка. С тези думи председателят на парламента Цецка Цачева защити по Нова тв днес министъра без портфейл Божидар Димитров. БСП поиска оставката му заради прочутите реплики за "шибания и завистлив народ", изтървани в интервю на Лора Филева от вестник "Дневник".

Цачева заяви, че разбира Димитров - и тя се раздразнила от съмненията дали това са автентичните мощи на Йоан Кръстител, но все пак се е въздържала от реакции като неговите.

"Разбирам емоцията на Божидар Димитров тогава, когато е изпуснал тази фраза, защото това за мен е емоционална реакция на нещо, което аз също споделям", коментира Цачева. "Когато нашите южни съседи - гърци или италианци - намерят само едно камъче правят история и развиват туризъм. А ние българите се самоизяждаме. Появяват се експерти, които говорят, че това не е така", отбеляза тя.

Председателят на Народното събрание смята, че "оставката е носене на политическа отговорност, тогава когато един министър се е отклонил от политическата воля, от политиките, които прави Министерският съвет".

"Въпрос на вътрешен праг, на самоконтрол. . . Има такива моменти, в които човек е на предела на, така, емоцията, която може да задържи в себе си, и допускам, че като учен, като човек, който е много вътре и близо в тази тема, точно това е отприщило в него. Разбира се, по никакъв начин, аз съм убедена, че той не е вложил съдържанието, понятието, в това понятие, спрямо целия български народ, спрямо всички български учени, но, да, казана дума - хвърлен камък, е казал народът", заяви Цецка Цачева.

Цачева беше питана и за друго изказване - на земеделския министър Мирослав Найденов, който пък се изтърва, че "ще гръмне" депутатката от БСП Корнелия Нинова. С думите, че по време на отпуска няма новини и журналистите трябва да са благодарни за подобни изпускания, Цачева на практика преповтори същата теза, лансирана от Димитров.

#1 helo 12.08.2010 в 14:24:06

Като политик, член на министерски съвет, Димитров е длъжен да спазва добрия тон на общуване и да не се подава на провокации. Да псуваш като каруцар в интервю за национална медия е проява на незрялост, емоционална нестабилност и неуважение към тези, на които трябва да служиш. Още повече, Димитров дори не сметна за нужно да се извини за тези си думи..Такъв човек няма място в кабинета, и още по-малко, като министър на българите в чужбина, има право да представлява страната и гражданите ни. Това е голям политечески гаф от негова страна и аз също смятам, че този човек трябва да се отегли от поста си.

#2 Emil 12.08.2010 в 16:44:47

Ами кое е повод за оставка? Да те напсува персонално,по име и фамилия ,или какво ,то ако имахте чест и достойнство нямаше да сте на тези постове .

#3 Kanzler 12.08.2010 в 17:01:03

Защо да си ходи ?! Нали е министър на българите в чужбина , а ние тук сме си "лош материал" както беше казал бащицата . Той (Б.Димитров) има предвид само нас - лошият материал. Всъщност някои историци са толкова жадни за слава и внимание ,че всеки изровен камък става "велико откритие" и после "се излагаме пред чужденците" . Знаем , че историята е наука на тълкуването на фактите , ама не и на сънищата и мечтите . То онова другото вече е психоанализа ...

#4 Kanzler 12.08.2010 в 17:18:06

Този беше кандидат от БСП , ама напусна и мина в ГЕРБ за да стане министър . Това показва , че е продажен и ще каже и направи каквото трябва , само да има лична изгода .

#5 Тошо 12.08.2010 в 17:27:12

Човека вообще не е злоупотребил с мнението си.Че това е бащиното име на 90% от населението.

#6 Зелен Бетон 13.08.2010 в 10:27:57

Цачева няма какво да го "разбира" Димитров. Напротив, той трябва да разбере едно елементарно нещо: че ако беше Божо Филанкешиев от Горно Нанадолнище, можеше на всяка втора дума да слага "шибан" и никой нямаше да му каже копче – обаче като министър му е абсолютно забранен подобен начин на изразяване. Даже и твърденията му да са основателни, пак му е забранено. И даже да не е пред микрофон, пак му е забранено. Това е положението. И стига с тия глупости за емоционалните изблици. Не можал бил да се сдържи – ами да е можал, бе!! Ако не може да се сдържа, да си седи вкъщи и да гледа турски сериали. Не е малък (както каза и шефът му), значи би трябвало да си е преценил възможностите, преди да се цани за министър. Сега ще се съобразява. Пък ако не ще да се съобразява, ще си търпи последствията. Просто е. А Цачева да не се пъха много-много между шамарите, да не го отнесе и тя. Единственото й основание да взема отношение по случая е доколкото БСП се опитва да натика скандала в парламента. След като се разлаяха пак като будоарни кученца (сиреч – ненужно, обаче злобно), нека им скръцне със зъби леля им Цецка, няма лошо. Но да го играе партиен адвокат на очевидно сгафилия (и продължаващ да задълбочава гафа си) Димитров пред обществото – това ще е крайно неблагоразумно. Да не стане така, че председателят на БГ парламент да бъде бламиран поради скандал, тръгнал от махленската изцепка на най-измисления министър в правителството, задълбочен от ината на същия министър, и разпрострял се и в парламента поради неадекватното поведение на управляващата партия. Ако това стане, направо да откриваме Политически цирк "България", белким припечелим нещо от билети поне.

Новините

Най-четените