Един на всеки осем души гладува

Eдин на всеки осем души на планетата гладува. Данните не са от вчера, но се припомнят заради Световния ден на глада, който се отбелязва на 16 октомври.

На този ден през 1945 г. е създадена Организация за земеделие и храни към ООН (FAO). Основната тема за 2012 г. е "Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света".

Близо милиард хора гладуват в глобален мащаб, а всяка година се изхвърлят над милиард тона храни - близо 1/3 от цялото производство.

Само богатите страни изхвърлят толкова храни, колкото произвеждат държавите в Африка на юг от Сахара - 222 млн. тона срещу близо 230 милиона тона.

Европейците и жителите на Северна Америка изхвърлят между 95 и 115 килограма храна на година. Докато в африканските държави на юг от Сахара и в Югоизточна Азия всеки човек изхвърля едва 6 до 11 кг храни годишно.

Гладът и недохранването са най-големият риск за здравето на хората. Всяка година от глад умират повече хора, отколкото от СПИН, малария и туберкулоза, взети заедно.

Приблизително 60% от хронично недохранените хора в света са жени. Една пета са деца под 5 г.

В САЩ хранителни банки предоставят системно храна на всеки осми американец.

През 2011 г. работещите хранителни банки само в Европа са спасили от изхвърляне и са раздали 400 000 тона годна храна на 5.2 милиона души.

Европа има фонд, от който разпределя безплатна храна за най-бедните си граждани, съобщи "Труд".

Догодина 18 милиона най-бедни европейци в 19 страни ще получат от него помощи за общо 500 млн. евро.

Прави впечатление, че между държавите членки с най-голяма бедност са както финансово закъсалите Гърция, Испания, Италия и Португалия, така и финансови отличнички като България и Естония.

7.5 милионната България ще получи колкото Португалия - 19 млн. евро, и малко по-малко от Гърция, за която са отделени 22 млн. евро.

#1 Bobby_gBG 16.10.2012 в 12:44:24

Ми като Африканците се размножават много над това което околната им среда може да изхрани - какво друго очакват да се случи? Защо се множат в такива количества като живеят в пустиня?

#2 Оня Дето Го Трият 16.10.2012 в 13:00:12

Все едно да питаш: Защо на другите континенти тогава, като всичко им е уредено в живота, нямат по 10 деца? Ама това е Бобчо, за него света е черно-бял.....и лош, много лошшш

#3 Fedar 16.10.2012 в 13:18:31

Боби, Бобиии..... А защо земята се върти, вместо да застине в едно положение и тука да е вечно ден и вечно пролет?! А защо слънцето изгрява от изток и така не мога да се наспя като хоата в стаята ми с източно изложение?! А защо кучето си блжие оная работа?!

#4 Vankoff 16.10.2012 в 13:18:49

Поредната констатация от дадена световна институция. Не трябват констатации, а идеи за решаването на проблема, след това приемане на мерки и най-накрая действия за да се реши проблемът! Но на кой ли му пука - всички статистически четем, въйкаме, тюхкаме си, но всичко си продължава постарому. П.С. Нещастни хора не правят щастливо общество!

Новините

Най-четените