САЩ праща бойни кораби край Либия

Пентагонът изпрати два бойни кораба край либийските брегове. Това е светкавичният отговор на вчерашната ислямистка атака в Бенгази, която уби американския посланик Кристофър Стивънс и над 13 души. Това е първото убийство на американски посланик през последните 30 години.

Вашингтон определя покушението като „сложна и координирана атака", зад която вероятно стоят джихадисти. Президентът Барак Обама обеща, че виновните ще бъдат наказани, но не даде знак за влошаване на отношенията с нова Либия.

Единият от корабите е миненосецът Лабун, а до няколко дни позиция ще заеме и другият боен кораб - МакФаул. И двата разполагат с ракети Томахок. Бойните кораби нямат специална мисия, но при нареждане са готови да изпълнят каквото им бъде наредено, разкриха дипломати, пожелали да останат неназовани.

По-рано се предполагаше, че нападението срещу американския посланик е възникнало спонтанно след протест срещу антиислямски филм. Става дума за лентата „Невинността на мюсюлманите", която предизвика сблъсъци и в Египет, тъй като е обидна за пророка Мохамед.

Хиляди се събраха на протест в Кайро, а полицията се принуди да ползва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Някои от гневните демонстранти бяха заловени със самоделни бомби, а други нападната сградата на американското посолство и гориха флага на страната.

През август, в навечерието на първата годишнина от падането на Триполи, столицата бе разтърсена от две коли - бомби. Това бяха първите атентати в Либия, които изостриха съмненията, че довереници на семейство Кадафи стоят тях.

Либия вече има работещ демократично избран парламент, но среща сериозни трудности с бунтовническите отряди, които продължават да шестват из страната, търсейки „лоялисти на предишния режим".

Въоръжените бунтовници имат свои затвори, в които държат „подозрителни елементи" и раздават правосъдие, както им е угодно. Често жертви на техния произвол стават бежанци и подрастващи, които нито имат нещо общо с предишния режим, нито му симпатизират.

#3 Чинчифон 13.09.2012 в 15:31:43

Тези USA отново ме объркаха.Нали госпожа Хилъри заяви пред света,че Кадафи трябва да си върви и в Либия да възтържествува демокрацията?По същият начин,по който сега гони Башар Асад от Сирия за да подари на нейният народ един щастлив живот.А през 89 прогони социализма от България с благородната цел-да ни освободи от заплахата на шистовият газ,да помогне за диверсификация на енергийните ни източници и от братска обич към нашият народ

#4 Bobby_gBG 13.09.2012 в 15:37:20

Знам аз, Асад и Ахмадинеджад са виновни, нека бъдат демократизирани веднага. Те са подкокоросали арабите, негодниците.

#5 Бобо 13.09.2012 в 20:45:06

Яз ако съм на местото на скочубрата Клинтън че си направим стритийз и че се гледам у огледалото поне 1 час за наказание. Оно така като на новогодишна заря го утепаха американецо им . Като сфиня у мюсулманска държава. А , били освободиле Либия от сите тиране. На ви сега демонокрация!

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 14.09.2012 в 06:36:17

Що не си пуснат "Сълзи над Босфора" или "Пепел от рози", ами взели "Невинността на мюсюлманите" да дават?

#7 KingoftheROAD 14.09.2012 в 10:18:38

Краставото гамаре САЩ пак се навира за вуйнъ, и пак на умряло куче нож вади...

Новините

Най-четените