Един европейски реформатор

Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3 %, да намалят пенсиите на гражданите си до нивото им в България. Това предложи българският министър-председател Бойко Борисов, който е на официално посещение в Чехия и даде съвместна пресконференция с чешкия си колега Петър Нечас.

По този начин според Борисов до една-две години те ще могат да решат проблемите си.

"И ние искаме да направим пенсиите две хиляди евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи, и ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?

Нека да направят пенсиите, колкото в България, тези страни, които имат бюджетен дефицит по-голям от 3 % и това да бъде решение на срещата в Люксембург", заяви премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

"Никой не е длъжен да вади от своите бюджети, за да плаща на тези, които не са дисциплинирани", категоричен бе премиерът. Той посочи, че начинът да се подпомогнат бедните е чрез кохезионната политика и еврофондовете.

Борисов открои България като една от шестте най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, на които се вдига кредитният рейтинг и които изпълняват ангажиментите и задълженията си. Той очаква след Moody's, до месец и Standart & Poor's да повиши рейтинга ни.

По думите му влизането в еврозоната от цел се е превърнала в нещо друго - страната изчаква да види как ще се развият процесите там, защото не желае да влиза в съюз, който е задлъжнял.

Пред България не е стоял въпрос да иска заем от Международния валутен фонд, защото фискалният резерв прави стабилна българската валута, подчерта Борисов.

Запитан за ниските доходи в България, той коментира, че в последните 20 години в страната е направено много малко и заради това заплащането е незадоволително.

В тази връзка посочи, че същевременно българите пазят в банки над 30 млрд. Правителството полага сериозни усилия за усвояване на европейските фондове, откъдето ще влезнат пари у гражданите, убеден е той.

#1 Гризли 04.10.2011 в 16:40:39

Ей, не пада по гръб тоя човек! "По думите му влизането в еврозоната от цел се е превърнала в нещо друго - страната изчаква да види как ще се развият процесите там, защото не желае да влиза в съюз, който е задлъжнял." Ние си мислим, че ни отрязаха от еврозоната, понеже не сме готови, а то какво било?! Бойко им е отказал, за да им е гадно! Понеже в зоната са бедняци, затънали в дългове! Могат ли гражданите от страните на Еврозоната да се мерят с нас?! Там знаят ли колко са 30 млрд. спестявания?! Я да видим колко са: Ако предположим, че българите сме 7.5 милиона, като разделим 30 млрд. на 7.5 млн. се получава астрономическата сума от 4000!!!! Не разбрахме какво, най-вероятно лева... Което прави около 2000 евро на човек спестявания! Ама тия от Еврозоната какво си мислят - че всеки ще си жертва тези огро-о-омни спестявания, за да подпомага бедняците в зоната?! Да, ама друг път! Нас ни пази Бойко, няма такъв филм!!! Само дето същия този Бойко-Бърборко забрави да каже в колко процента от населението на България са тези 30 млрд! Като вземем неговите спестявания, тези на Цветелина и на още няколко приятели, заедно с техните приятели от управляващата класа, и май свършиха на хората спестяванията! Аман от простотии и празни изказвания!

#2 sunseeker 04.10.2011 в 17:01:55

Гризли, много хубаво го каза.

#4 азът 04.10.2011 в 19:48:59

Тиквата заради изборите ли психяса, заради освиркванията по стадионите ли, заради демонстрациите на младите - не знам. Ама съм сигурен че трябва да се лекува !

#6 MacAllister 04.10.2011 в 20:56:15

Работата с изцапването на бохчата на г-на Иречека май се свърши Гризли, най-страшното е, че има бая хора дето искрено не разбират какво става и приемат телевизионното облъчване със сладкогласие без да вдяват в съдържанието. Не са 30%, както се опитват да ги изкарат ама са бая да му се не види. Ще ни загроби туй банкянско говедо и чак тогава ще се усетят, но колкото повече чета напоследък, толкова повече се питам той усеща ли се или бушоните му са отдавна изгърмели. Все си викам, че в туй трябва да има и нещо за добро, някаква поука за слепия, та да го накара да прогледне, но се чудя ще остане ли България, докато се случи

#7 Гризли 04.10.2011 в 21:35:42

Едва ли ББ е чак толкова глупав, за да не вижда какво става наоколо! Май по-скоро играе играта на щрауса - заровил е главата дълбоко, за да не вижда и не чува какво става! Понеже най-вероятно помни какво е обещавал и колко се хвалеше, а сега няма нищо от това! Което го прави все по-голям глупак в очите на прогледналите! От толкова много големи приказки и обещания останаха само магистралите! Или каквото успее да се построи от тях... (за сметка на всичко друго!..) И над 2000 отрязани ленти, с което ще запише рекорд в Гинес! Най-лошото е друго - този се взима много насериозно, а накрая нас ще ни остави в много сериозно положение! След което просто ще изчезне от политическата сцена, за да си ближе раните. И ще мълчи като Костов, за да се прави на сърдит и недооценен... И всъщност това ще е посланието му към българите - "не ме заслужавате"! Всъщност ние наистина не го заслужаваме - заслужаваме нещо много по-добро! За щастие изборите са съвсем наблизо!

#8 Оня Дето Го Трият 05.10.2011 в 09:17:14

Ах как сладко звучи - българите има 30 милиарда спестявания Ама сутринта по радиото казаха, че поне 50 % от българите нямат спестен ни лев. Друг голям процент имат, ама не могат с тях да покрият спешна нужда от 1000 лв например....е то какво остава? Пък и 30 млрд какво са толкова.... от тях половината са спестяванията на Доган, малко на Цветелина, 6-те апартамента на Цецо и то за другите българи не остана

#9 Dimitar 05.10.2011 в 10:00:48

"50% от българите нямат спестен лев" ... само че това проучване е правено между 470 българи така че неможе и много да се вярва на тея статистически агенции защото правят статистика само между техните работници. Гризли на изборите кой да изберем ... аз лично не виждам да идва някои който иска да промени нещо в положителен план.

#10 Гризли 05.10.2011 в 15:12:02

Dimitar, напълно съм съгласен - няма кой да се избере! За който и да гласуваш, все същите стари муцуни влизат, а не този, за който конкретно би искал да гласува човек! Вече няколко пъти казвам тук, че за мен единственото решение е промяна на изборния закон - т.е. да се гласува за човек, а не за партия! Чак тогава във властта ще могат да влязат хора, за които наистина се знае, че могат и знаят! А не все да влизат мафиоти като Доган, който вече няколко парламента подред е депутат, а изобщо не присъства на заседанията! За което би трябвало да влезе в затвора, но това е една друга тема!... Та думата ми е, че трябва да се промени изборния закон... Само че това няма как да стане, защото дори нашите политици не са чак толкова глупави, за да отрежат клона на който седят! Затова единствената алтернатива за мен е гласуването с наказателен вот! Под наказателен имам предвид не пускане на недействителен глас, а гласуване за някоя много малка партия, която няма шанс да влезе в парламента... Така гласовете ще се преразпределят и няма да има такива големи мнозинства. Което съответно ще доведе до коалиционно правителство... Разбира се това изобщо не е гаранция за някакво успешно управление, вече видяхме и такива, но поне различни групи ще имат мнения по въпросите, което би могло да доведе до някое нормално решение! А не като сега - мнения в ГРОБ има много и различни. Но щом стане ясно мнението на Барабойко и вече няма различни мнения! Което е тъпо, понеже очевидно същия не става за взимане на нормални решения!

#11 Чинчифон 05.10.2011 в 15:57:31

Гризли,"ББ едва ли е толкова глупав,че да не вижда какво става наоколо"! Сигурен съм,че поданниците на ББ бихме искали твоята хипотеза да излезе правилна.От това ще спечелим всички,независимо от това коя партия ни е излъгала,че да и вярваме.За това,към твоята хиротеза,имам въпрос.Възможно ли е един наистина умен човек да поиска държавната власт,след като знае,че настъпва световна криза?Дори и да не е чел "Капиталът" от Karl Marx

#12 Гризли 05.10.2011 в 16:17:17

Чинчифон | 05.10.2011 15:57 Гризли,"ББ едва ли е толкова глупав,че да не вижда какво става наоколо"! Приемам забележката! Май трябваше да напиша "едва ли е ЧАК толкова глупав"...

#13 IMK 11.10.2011 в 01:26:52

Добре че е Премиера да ме развеселява в сивото ежедневие....

Новините

Най-четените