Освиркаха конференцията за Людмила Живкова

Конференцията за Людмила Живкова в Софийския университет започна с нахлуване на протестиращи в залата, където трябва да се проведе форумът, съобщи "Дневник". Около 30 души скандираха „Ура, другари!" и "БКП и КПСС - вън от Алма Матер" и освиркаха пускането на мониторите на снимки на дъщерята на Тодор Живков.

Евгения Живкова, дъщеря на Людмила Живков, напусна форума без да прочете предварително обявения си доклад. Организаторът на конференцията проф. Искра Баева свърза случилото се с предизборната кампания. БНР отбелязва, че днешният протест е първи по рода си на територията на СУ от годините на прехода.

Според демонстрантите, това е псевдонаучна конференция, която цели да реабилитира комунизма. За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, те иронизират комунизма с поведението си, като носят и плакати с надписи "Людмила Живкова е комунист, а не народен будител".

Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков, както и изказвания на премиера по темата: "ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени".

Бурна реакция, пише Mediapool.bg, е предизвикала появата на Димитър Иванов, последния шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС, посрещнат с възгласи "КПСС" и "КГБ". Иванов, историк по образование, е и преподавател в бившия библиотекарски институт, който стана ВУЗ при управлението на ГЕРБ (ректор на института е бившият член на ръководството на Мултигруп Стоян Денчев.)

Плакат бе издигнат и срещу художника Светлин Русев, един от близкото обкръжение на Живкова, който е сред лекторите в конференцията.

Според публикацията на Mediapool.bg историчката Искра Баева, един от докладчиците, е призовала протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. "Много сме изненадани от политическия характер на случващото се. Конференцията не случайно се провежда в Софийския университет, защото става въпрос за историческа конференция", посочи Баева.

Протестиращите обаче отклонили поканите да се включат с изказвания, за да не легитимират събитието.

"Не е редно да се прави реставрация на комунизма в Алма матер - място, което трябва да е на свободолюбието, младия дух. Тук децата ни да се обучават от тези хора, които искат да направят тази реставрация... Ако беше на друго място вероятно нямаше да изразим нашия протест със същата сила. Това се техните имитации, ние живеехме в имитации десетилетия наред. Сега да се правим, че това е наука...", е заявила една от протестиращите - психологът Жени Георгиева.

Конференцията "Културното отваряне на България към света" по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова предизвика полемика през последните дни. От Синята коалиция се обявиха срещу събитието, като с декларация от парламентарната трибуна поискаха СУ да отмени събитието, което определиха като "политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".

Честването в Софийския университет е незаконно и антиевропейско, защото през 2000 г. парламентът прие закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. Европарламентът обяви за престъпни всички тоталитарни режими на 20 век, изтъкнаха още сините.

"Позор! Все едно германски университет да организира конференция във възхвала на някое нацистко величие или неговите отрочета", коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров във "Фейсбук".

"Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет - един от символите на свободата", коментира на Интернет страницата си евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов.

Преди днешния протест ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев (който е син на акад. Илчо Димитров, просветен министър в два кабинета - на Георги Анастасов 1986-1987 и на Жан Виденов - 1995-97 г., работел и като завеждаш отдел "Идеология и агитация" към ЦК на БКП, бил е и член на ЦК на БКП - бел.ред.), коментира пред Дарик, че реакцията на Синята коалиция е израз на "примитивно мислене". Ректорът даже съзря опит да се забрани „на историците да се занимават с това, което всъщност им е професията".

"Интересни са ми българските политици. Те не могат да възприемат, че човек може да има убеждения, различни от тези на политическите партии, че човек може да има, както аз имам и никога не съм го крил леви убеждения, и абсолютно никога не съм имал нищо общо с БСП след 1989 г., за разлика от някои от сега, които се хвалят, че се десни политици", коментира Илчев.

По отношение на самата Людмила Живкова, той посочи, че тя не е била особено популярна приживе, а конкретно той забелязвал у нея „нещо нервозно, нещо ненормално, което беше подхранвано от групата клакьори около нея".

#2 fata morgana 19.10.2012 в 12:35:41

Людмила Живкова е вкарала теософията в България по времето на комунистическия режим. Самата тя е по-скоро невинна по този въпрос. Комунизмът е отричал християнството, отричал Господ, отричал и Дявола. Партийните функционери не предвидили, че ще се зароди някаква духовна нужда сред хората. Людмила Живкова, следвайки собствения си житейски път, също е изпитвала такава духовна нужда. Тя се увличала по изкуството на Рьорих (изцяло теософско по своето естество), по някои индийски учения, ходела е при баба Ванга. Това не е бил правилния път и малко по-късно в редиците на партията някои хора са го осъзнали (навярно виждайки как и се отразява)

#6 Оня Дето Го Трият 19.10.2012 в 13:04:41

Фон Генерале, как няма да ги е страх дечицата, я вид Дед Мороз отзад каква сопа държи

#7 fata morgana 19.10.2012 в 13:07:23

Вон, този минус не е от мен. Ти подхващаш друга интересна тема. (аз просто си написах мнението за нея според онова, което знам по един не много известен историк Стефан Чурешки)

#11 lele male 19.10.2012 в 13:24:18

Людмила за мен беше националист... милееше за културата ни... В интерес на истината, харесвах и Асамлея "Знаме на мира"... Инак... живеехме в гротеска...

#14 AlahAkbar 19.10.2012 в 13:36:42

Ми тя била осмото чудо на света тая. Да и се дигне паметник, нали при НДК се освободи място!!! Цитат от книгата "Людмила Живкова, Мислете за мене като за огън", Издателство на ЦК на ДКМС, София, 1982, с автори Стоян Михайлов, Любомир Левчев, Любомир Павлов, Светлин Русев и Евтим Евтимов. Списъкът на авторите е наистина дълъг, но важен, защото добавим ли Богомил Райнов, Александър Фол, Милко Балев, Емил Александров, Живко Попов и още двама-трима, имаме комай основните дейци на споменатия Огнен ренесанс. И тъй, затаете дъх: Подгорието сияеше в слънчева пролетна радост. Беласица махаше с цъфнали кестени от острието на две свещени български граници. Людмила Живкова стоеше като бял пламък на върха на тази страшна крепост и гледаше земното лице на родината. Така я съзряха от полето селските труженици. Бързо се разнесе новината: Това е Людмила! Нашата Людмила! Мъже и жени хвърлиха мотиките и сечивата на плодородието и се затичаха през браздите нагоре по стръмните землени укрепления. Бяха много. Превзеха крепостта. Но горе се стъписаха и насядаха тихо в сянката на дърветата, за да не пречат на Людмила. Само я гледаха и нейният образ потъваше в душите им завинаги. А тя като че ли не ги забелязваше. Но щом свърши работата си със специалистите и ръководителите, обърна се изведнъж и сама отиде при тях обикновените истински хора и подхвана разговор, сърдечен и весел като майски дъжд. Тоя телешки възторг по комунизма е неизлечим явно. Зарадаи тея гадове сме на тоя хал сега. Децата им и внуците им са по нагли и от тях. И що не, и парата и властта са пак у тях. а сега няма нужда и да се крият вече!

#16 Svelini 19.10.2012 в 13:56:12

№ 14, извинявай за обръщението. В този цитат /не знам чий е/ ако се замени името на Людмила с това на Бойко Борисов ефекта ще е същия. Писанията за ББ не са по-различни от тези дето са писани за Людмила.

#17 Дара 19.10.2012 в 13:58:31

"Позор! Все едно германски университет да организира конференция във възхвала на някое нацистко величие или неговите отрочета", коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров във "Фейсбук". "Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет - един от символите на свободата", коментира на Интернет страницата си евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов." Пак ще изиграя ролята на "Адвокат на дявола". Людмила е била в политиката 15 години. Нейни инициативи са да обърне внимание към културата на Българя с Тракийското съкровище. Асамблеята "Знаме на мира", Галерията за чуждестранно изкуство. Хубави или не , тези инициативи могат да се изброят. Дори да разговаряме за тях. Ст. Тафров е в политиката от 90та, т.е. 22 години. Според Уикипедия завежда "... Международния отдел на Съюза на демократичните сили (1990-1991). Член и основател е на граждански сдружения за защита на правата на човека и насърчаване на демокрацията в България, в това число Клуба за подкрепа на гласността и преустройството" Някой може ли да назове поне една негова инициатива? Пак според Уикипедиа постоянен представител към ООН в Ню Йорк (2001-2006) и от 2012 година[1]; посланик във Франция, постоянен представител в ЮНЕСКО, Париж, (февруари 1998 - февруари 2001); посланик във Великобритания и Ирландия (1995-1997); посланик в Италия (1992-1995); първи заместник-министър на външните работи (ноември 1991 - май 1992 и февруари 1997 - януари 199. Е и? Нещо хубаво за Буъгария да е инциирал? Светослав Малинов : "От 2001 до 2002 г. е директор на отдел „Политически анализи и стратегии“ в Съюза на демократичните сили " Някой да ми припомни до какво доведоха политическите стратегии на СДС Но той поне има две инициативи : "През 2008 г. Светослав Малинов става един от инициаторите за провеждане на референдум за петролопровода Бургас-Александруполис. През същата година, в качеството си на депутат от 40-ото Народно събрание, от името на ДСБ той настоява парламентарната Комисия за борба с корупцията да започне разследване на имущественото състояние на лидера на ДПС Ахмед Доган."

#20 Дара 19.10.2012 в 14:22:21

Von Bl | 19.10.201214:03 Дара, без политически спорове моля, само ми обясни, какво е; Бъугрария???? Моля! Без всякакъв политически спор си признавам , че правя печатни грешки! Понякога изпускам букви ( в случая Л ) , понякога натискам по два клавиша , които са един до дуг на клавятурата ми - У и Ъ Съжалявам , че толкова съм те объркала! Буъгария да се чете България !!

#23 lele male 19.10.2012 в 14:33:17

Вон, не мога да схвана дали се бъзикаш в момента или говориш сериозно У нас културата се създаваше от опитни, можещи и интелигентни хора, НО чиито характери бяха смазани... Поне аз така виждам нещата от разстояние на времето... Може и да не съм права! Все пак станах пълнолетна в годината на падане на комунизма

#24 lele male 19.10.2012 в 14:33:42

и минуса не е от мен!!!

#26 lele male 19.10.2012 в 14:47:35

Да ти кажа честно... потърсих се на снимката Няма ме П.С. А инак и земи по Орландовци и Чепинци имам... и на други места... под друга статия предложих на Бойчо да му дам земя ако му се копа

#27 NannyOgg 19.10.2012 в 14:53:56

Да поуспокоим малко страстите и да разгледаме нещата обективно. Конференция в Аулата на Университета. На пръв поглед нищо лошо, академична свобода и автономия, та нали именно Университетът е мястото на нови идеи, антиконформизъм, просвещение, различни погледи върху историята и т.н. Конференцията обаче започва с тема: "За майка ми като личност и като ръководителка на българската култура". Каква научност и академичност има тук? Какъв поглед и върху чия история? Ако някой желае да се информира за личността на Людмила Живкова, нека бъде така добър и да се съсредоточи върху реинкарнацията на духа и на друго място, както и без претенции за академичност. Ако ще се изследват деятели на българската култура, творци, научни работници и др., с техните произведения и творби, независимо, че са от времето на тоталитаризма - да, защо не, те са част от историята ни. Но така поставена, това не е научна конференция, следователно нейното място не е в Университета - ако е необходимо, желаещите да си направят клуб по интереси, където да се занимават с отделни личности, пък ако ще и претенции за научност, академичност и исторически прочити. @ Дара и Иван - бих предложила също да направим конференция на тема: "Мястото на Огнян Дойнов в българската икономика?", като за гост да поканим сина му, за да имаме добър старт. Във форума може да си говорим каквото си искаме, Университетът не е мястото за предизборно експлоатиране на носталгия, псевдо-научен миш-маш и т.н. Независимо дали говорим за Людмила Живкова или за другиго. п.п. Написаното от мен да не се възприема в унисон с лумпенизираното, цитирано в статията, изказване на г-н Тафров.

#29 Шебек Хасан 19.10.2012 в 15:08:32

Сган малоумна и лумпенизирана! Нямат уважение към една жена, която въпреки произхода и положението си, направи много за българската култура, за отварянето на България към света и за това да станем известни с историята си, с детска асамблея и културни постижения. Тия изроди от "демократичните" сили, дето организират въпросния цирк, освен да разбият и разграбят всичко построено през комунизма, нещо друго направили ли са? Тези нищожества ще бъдат запомнени единствено като едни от най-видните разрушители на България за всички времена. Хубавото е, че повечето хора се усетиха какво представляват и въпросните 40 човека са май чялата членска маса на драгалевския ром в София.

#31 паяка 19.10.2012 в 15:11:41

Дали е инициирал нещо Стефан Тафров? Че малко ли е, че толкова дълъг период и държал по-встрани от България хомосексуализма / си/ ?

#33 Дара 19.10.2012 в 15:54:25

NannyOgg | 19.10.201214:53 "бих предложила също да направим конференция на тема: "Мястото на Огнян Дойнов в българската икономика" @NannyOgg : Разбирам , че се опитваш да бъдеш саркастична , но всъщност това е много добра идея! От политбюро се озовава при Махуел. Австря не го екстрадира... Максуел от своя страна има странни отношеня с редица страни. Умира по странен начин. Огнян Дойнов - като че ли и той така. Не ти ли се иска да чуеш и научиш повече? И , да , кой как е вземал решения е интересно. От какво са били повлияни? Къде са отишли средствата ? Как да не е интересно! @Von Специално се порових из интернет , и макар че не мога да намеря пълна информация , попаднах на сайт, който изглежда продава стари плочи на Балкантон. Жалко , че не мога да намеря пълен списък, но все пак е забавно да видиш как малко по малко се променят заглавята на плочите. Мисля, че ще ти хареса. Првите са простo култови ! Ето малко заглавия и гледай годините , през които излизат. (Людмила Живкова взема поста в средата на 75та. ) http://oldbgrecords.blog.bg/?month=12-2011&page=2 Любими песни на Ленин (196 Съетски комсомолски песни (196 Нови песни за Ленин от български композитори (1969) Гордеем се с теб, партийо - Нови хорови творби от български композитори, посветени на XI конгрес на БКП (1976) Джаз рок (1975) , Знаменити тромпетисти в джаза (1976), История на големите джаз оркестри (1976), Iva Zanicchi (1976) , Rosa King - Summertime (1977) , Flyers (1977) , Големите вокалисти на джаза (1977) - Ella Fitzgerald, Tony Bennett , Sarah Vaughan., The Beatles (1979) , 2-Lips - Black and White (1980) , Nana Mouskouri - Roses & sunshine (1980) , Pooh - Viva (1980)

Новините

Най-четените