Путин заплашил Букурещ, Рига и Варшава

Президентът на Русия Владимир Путин е заплашил украинския лидер Петро Порошенко, че руската армия може да влезе за два дни в Рига, Варшава или Букурещ. Това твърди германският вестник "Зюддойче цайтунг", цитирайки разговор между двата, като по-рано се появи и друг цитат от Путин, неофициално потвърден, че може да превземе Киев за два дни.

Путин и Порошенко разговаряха в края на миналата седмица, когато бе договорено примирие между проруските сепаратисти и правителствените сили в Донецка и Луганска области, които в замяна Киев удостои със специален статут.

„Ако поискам, руски войски могат само за два дни да стигнат до Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ". Това са думите на Путин, които се цитират от засекретено обобщение на службата за външните работи на ЕС в Брюксел за разговора му с украинския президент Петро Порошенко.

Порошенко е уведомил за този разговор все още действащия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу. „Зюддойче цайтунг" съобщава, че Порошенко е цитирал Путин, за да изясни на европейските чиновници колко чувствително реагира руският президент на влиянието на ЕС върху държави, които са съседни на Русия.

През изминалите седмици Порошенко многократно телефонира с Путин, за да договори с него мирно споразумение в Източна Украйна и да го убеди да приеме мирния план, включват и избори в размирните региони на 7 декември. Путин го предупредил да не се осланя твърде много на ЕС.

Ден по-рано Киев ратифицира историческото споразумение за асоцииране с ЕС, важна стъпка към приемането й в съюза, но договорът за свободна търговия се отлага за 2016-та година като търговска отстъпва пред Русия, където действат западни санкции.

 

#1 destilator 18.09.2014 в 14:50:44

Странно защо не е заплашил да превземе и София, дали някои русколюбиви българи не са му я обещали ей така , от сърце.

#2 Rowan 18.09.2014 в 15:30:15

Прошенко в разговор, който се записва и от двете страни, обвинил Путин: - Вие искате да завладеете Украйна! - Ако поискам, руски войски могат само за два дни да стигнат до Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ. – отвърнал Путин и добавил – Но не го правя, значи не искам това. Ето защо, драги зрители, никога няма да бъде публикуван пълният запис на разговора. И Путин няма да го публикува, защото веднага ще го обявят за фалшификат на ФСБ. ПП: За промитите мозъци, ако Путин тръгне с танковете си из Европа, аз ще съм първия който ще се запише доброволец, за да бъде спрян, а вие пут*овци, ще сте първите избягали за Щатите. В случая Путин само защитава руското малцинство в Украйна от едно нацистко правителство. Същото право би имала и Турция, ако властта у нас я вземе Сидеров и започне нов възродителен процес. Но вие никога няма да проумеете това, щото сте промити мозъци от ей такива трикове на пропагандата.

#3 destilator 18.09.2014 в 15:51:42

Явно 2-ри номер има достъп до секретните разговори между Украинския и Руския президенти. Хвала на такива информирани хора.

#4 Оня Дето Го Трият 18.09.2014 в 15:52:04

"... никога няма да бъде публикуван пълният запис на разговора..." Тоя разговор да не са го водили в кухнята ти, та си така добре осведомен? Записа няма да бъде публикуван, но форумните корифеи знаят даже точния словоред А иначе пределно ясно ни е, че ако Путин тръгне с танковете, всичките от тоя форум ще се запишат в Червената армия...не в Българската

#5 delight 18.09.2014 в 16:21:16

Rowan, да нямаш някаква руска жилка? Голямо палене, голямо нещо. Други грижи сякаш нямаш, та за руското малцинство в У-на се затръшка, че и обиждаш на "промити мозъци". Тц, тц, тц... всичката Мара втасала.... Чудна работа?!

#6 deowin 18.09.2014 в 16:54:12

>"не го правя, значи не искам това." Която логика е кристално ясна и недвусмислена за Rowan. Та, значи, ако някой ти държи пистолет насочен към главата и ти обяснява, че ако иска да те гръмне, може да го направи с едно мръдване на пръста, но понеже все още не го е направил, то ти напълно му вярваш, че не иска да го направи? Rowan, знаеш ли.. не те удрям с лопата по главата. Прави си изводите.

#7 vanko 18.09.2014 в 17:00:27

Аз нали ви казах за Гагарин и скрития кораб зад Луната... А си мисля, че Rowan просто намеква за някои работи, в малко по-образен вид, но... всеки с воденичния си камък...

#8 Rowan 18.09.2014 в 18:03:24

Хахах, агитпропа се включи задружно. Знаете ли, майната му на контекста на разговора, Прошенко влиза в ролята: "Другарко, пък той ма бие!", ама е глупав, щото Путин не може да е казал „два дни“. Това не е реално, щото са под десет часа. А най-тъпото е, че ако наистина реши да го направи, няма кой да го спре. ПП: Дилайт, цялата ситуация просто не ме кефи, щото ще донесе загуби на страната ни, които никой от заинтересованите страни няма да покрие. Дори и сваляне на Путин ще ни донесе загуби, няма начин да не си забелязала, колко руски туристи идват и си оставят парите във Варна. Нямаме сметка и като страна членка на ЕС да наливаме пари в бездънна яма като Украйна, мамка му, ние за нас нямаме, кусур са ни и тия…

#9 Rowan 18.09.2014 в 18:11:33

Агитпропа, не се хабете да ми отговаряте, на вас ако ви кажат, че Путин е агент на извънземните от Алфа Кентавър изпратен да завладее Земята, вие и на това ще повярвате. .. А Един мармот завива шоколада в станиол...

#10 deowin 18.09.2014 в 18:43:13

Rowan, ти си просто един стар, арогантен, самовлюбен глупак, с каквито България е препълнена. Споменавам стар, защото това означава, че вероятно няма да имаш достатъчно останало време на този свят, за да го осъзнаеш. Което е жалко. Да, последното беше комплимент.

#11 янаки 18.09.2014 в 19:42:26

Ако Путин действително е отправил такива заплахи към страни от НАТО, това показва, че ескалиращата политическа и икономическа изолация на Русия, предприета от ЕС и САЩ, здраво е разклатила нервите му. Но, по-вероятно е, цялата тупурдия да е нагласена, за да се отделят по-големи средства за въоръжаване и от Русия. Някой забравят, че и Русия е капиталистическа държава и че и там има компании, заети във военно-промишления комплекс. Защото, както погребалните агенции печелят, когато има епидемии и им се харчат ковчезите, така и компаниите в областта на отбраната, печелят, когато има кризи и им се харчат пушкалата. Това, за пистолет насочен в главата, е много добре казано, но по-точно би било да се каже: като двама каубои от уестърн с атомни пищоФи на кръста, които се дебнат, кой първи ще посегне.....

#12 destilator 18.09.2014 в 20:08:44

Виждам , че всеки си казва мнението без да влиза в ДИАЛОГ с останалите във форума. Защо бе българи , нали говорим един и същ език ? Нека се караме , като спорим с АРГУМЕНТИ , не с обиди и квалификации. Може даже да се запознаем, да си викаме и крещим , да си ударим по някой тупаник , но да бъдем Българи , не чужди "говорители" и защитници! Не ви ли харесва тази линия на разбирателство ?

#13 Conspirator 18.09.2014 в 20:13:29

Господа,коментиращи.Ето Ви линк към оригиналната статия в ''Зюддойче цайтунг''/по-скоро отметка към изказването на Порошенко./ http://www.sueddeutsche.de/politik/berichte-des-ukrainischen-praesidenten-putin-soll-europa-massiv-gedroht-haben-1.2134168 Ето Ви и превод на последното изречение от статията. ''Според резюмето от интервюто Порошенко споменава ПРЕДПОЛАГАЕМО изказване на Путин,за да покаже колко емоционален е този обрат срещу влиянието на ЕС върху държавите, граничещи с Русия.'' Така,че Rowan е прав.Истината е,че Порошенко получава ''достоверна'' информация от съзвездие ''Кентавър''. Нали си спомняте как Барозу, преди една седмица официално се извини на Русия за едни думи извадени от контекста. Дано не е необходимо да Ви обяснявам каква е разликата между РАЗПОЛАГАЕМО И ПРЕДПОЛАГАЕМО.

#15 Rowan 18.09.2014 в 20:20:38

Агитпропа, наричам ви така, щото освен Солженицин, съм чел и Виктор Суворов – човек посветил живота си на развенчаването на мита за Великата отечествена война и „освобождението“ на Европа от Червената армия. И съм съгласен с него – наричайте ме колкото си искате „русофил“. Та агитпропа на Русия води война срещу него, точно както и вие – назовават го с различни епитети и отричат или заобикалят представените от него аргументи, но без да представят свои. От своя страна само скандират лозунги. Начетох се на статии за „руската агресия“ в Донбас, а никой не предостави и една снимка на руски войски преминали границата на Украйна. И това в ерата на камерите във всеки телефон и Щатското сателитно разузнаване? Шегаджии … Иначе агитпропа говори за нарушаване на суверенитета на независима страна. Господа политически агитатори, Обама си призна за финансиране на държавен преврат в Украйна с пет милиарда долара... И ако това не е намеса във вътрешните работи на суверена страна, здраве да е. Ама то е за хубаво – ще кажете. А защо не попитаха украинците с референдум – ще попитам аз? Не отричам и дейността на агитпропа на Русия, но разликата между агитпропа на Русия и този на Щатите е, че руският поне е платен, а вие просто заблудени овци. Скандирате лозунгите на Вашингтон и отричате всяко доказателство, колкото и очевидно да е то. А всеки текст има и зрънце информация, което си струва да се анализира. Дори и в тази статия, последното изречение говори за оттегляне на ЕС от кризата в Украйна. От тук насетне, „нещата малко по малко си отиват към край“… Това май на „Абсурт“ беше, както и на мен ми звучат абсурдно всички приказки покрай тази криза.

#16 Оня Дето Го Трият 18.09.2014 в 20:23:39

Абе интересно как ръководните кадри на Германия, Франция, Англия или Италия не изпускат такива фрази, а все на руския се случва да го заподозрат....възпитание ли му викат, западни ценности ли, какво ли? Нима Меркел не би могла за 2 седмици да завладее половин Европа с армията си? Нима не би могла да окупира по половин държава от съседните и? По-глупава ли е или каква е, та не си позволява подобни волности? Естествено у нас се тачи подобен бабаитлък, като варненския философ и платената бригада тук още отсега се облизват как ако руски ботуш сртпи у нас, те ще са първите, които ще размахват пушка с красъци: "мама ви дееба българска, тука е руска територия вече"

Новините

Най-четените