Бунт в Благоевград заради инфаркт

Над 5 часа тази нощ спешното отделение на МБАЛ-Благоевград беше под обсада, след като 30-ина опечалени близки на починал мъж опитаха да се саморазправят с дежурните лекари, предаде БГНЕС. Само намесата на полицията предотврати линч на медиците, които и преди два месеца бяха нападнати от същата фамилия, след като друг неин член почина в отделението.

Около 20:30 часа на 3 май от ромската махала в Благоевград бил подаден сигнал, че на 51-годишния Атанас Димитров му е много зле. Той бил транспортиран с линейка в болницата в тежко състояние и въпреки усилията на дежурния лекар и извиканите кардиолог, хирург и реаниматор в крайна сметка починал. Вероятната причина е масивен инфаркт вследствие на белодробна тромбемболия.

Близо час дежурните не посмели да съобщят скръбната вест на събралите се пред лечебното заведение близки на мъжа.

Предистория

На 9 март т.г. 43-годишният брат на Атанас - Румен бил докаран в болницата, където починал в следствие на инфаркт. Когато смъртта му била констатирана, роднините му нападнали дежурните и се наложило да дойде полиция.

На следващия ден при приготвяне на тялото на Румен Димитров за погребение, според близките му той "мръднал" и се "изпотил". Веднага ромите подали сигнал на спешния телефон 112, че умрелият се е съживил. Когато пристигналият на място лекар от ЦСМП не установил сърдечна дейност на "възкръсналия", роднините го принудили да направи инжекция с адреналин в сърцето на 43-годишния умрял предния ден мъж.

След като това не помогнали, опечалените обърнали позицията си на 180 градуса и обвинили лекаря, че е убил с инжекцията техния близък. Те подали жалба срещу медика, която все още се разследва.

Под обсада

Когато на 3 май в МБАЛ-Благоевград издъхнал Атанас Димитров, на смяна бил същият лекар, който констатирал и смъртта на брат му. Ромите отново обвинили д-р Стоянова в убийство и само бързата намеса на полицейски патрулен автомобил спряла щурма на спешното отделение. Пристигнали подкрепления, два полицейски екипа и отряд за борба с масовите безредици, и напрежението спаднало.

БГНЕС коментира, че това е поредният опит за нападение срещу благоевградски лекари през последните два месеца. Удряни, блъскани и заплашвани са били даже управителят на МБАЛ д-р Красимир Михайлов и началникът на отделението д-р Рабаджийски.

#1 mumu 04.05.2013 в 11:33:11

Не е нормално следващото поколение да е по-необразовано от предходното. Тия хора вярват, че можеш да убиеш мъртвец! Кога най-накрая ще се създаде закон задължаващ всеки родител да праща децата си на училище или те да му се отнемат и разбира се да се спират помощтите.?

#4 Зелен Бетон 04.05.2013 в 14:44:06

Медицинските работници трябва да бъдат защитени включително и от словесни заплахи и агресивно поведение. Тоест, да е достатъчен запис от охранителна или друга камера, или дори аудиозапис от мобилен телефон, за да може някой с агресивно поведение да бъде вкаран в затвора. Не да се чака да нанесе телесна повреда. Дава ли си някой сметка какво е за един лекар да бъде подложен на подобен стрес и 5 минути след това да трябва да влиза в операционна или да обработва спешен пациент в критично състояние? Колкото и да са професионалисти, тия хора не са от желязо. А и по правило е прието за професиите, които изискват сложни умения и висока степен на концентрация в точно определени моменти (лекари, пилоти, диспечери), да се осигурява спокойна среда, защитена от странични смущения. Не ВЛИЯНИЯ, а дори само СМУЩЕНИЯ. Полагат се грижи за емоционалния им комфорт включително и когато не са на работа – да не говорим за времето, в което работят. Какво би станало, ако разгневени посрещачи могат да влязат в РВД на летище София и да търсят сметка защо еди-кой си самолет кацнал, а друг бил пренасочен към Пловдив? Друг е въпросът, че с емигрирането на много талантливи и перспективни медицински кадри нарастват грешките сред тези, които остават – и съответно съмненията в компетентността им се увеличават. С оглед на това може би е разумно да се засили ролята – и най-вече оперативността – на медицинския инспекторат. Но всякакво самоуправство и дори опити за такова спрямо медици трябва да бъдат напълно изключени. Нещо повече: това трябва да се отнася не само за агресия към медицински персонал, а и за намеса в медицински процедури, повреди на болнично оборудване и всякакви други действия, пречещи на нормалната работа на здравните заведения. При това емоционалното състояние на извършителя на престъпното действие ДА НЕ МОЖЕ да служи като смекчаващо вината обстоятелство.

#6 Кака Мара 04.05.2013 в 18:45:55

То и в Бг преди да закрият армията медиците( не медицинските работници, т.е. санитарите, а лекарите и сестрите) ходеха задължително и най- редовно запас и имаха някакъв армейски чин..Само дето не виждам как армейския чин влияе върху действията на братя мангасарян.. Все по- ясно става, че много от съфорумците не са се срещали с явлението "циганин в естествената му среда", преобладават някакви теоретично- хипотетични представи за тази порода бг граждани.Затова и мненията се простират от крайност до крайност- от крайно отрицателни до милозливопсевдозащитнически. Всъщност , ако се замисли човек ,по абсолютно същия начин се поляризират мненията и когато става въпрос за бездомните кучета...

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 04.05.2013 в 20:46:16

Разбира се, тези трябва да са вече зад решетките, но ... Ще се радвам да видя и медици, проявили професионална некомпетентност и/или абсолютна липса на човечност към пациентите си, причинила увреждания също там. Тогава ще се оправим. Не може закона да защитава само едната страна. Не пиша за конкретния случай, мнението ми е принципно. Не съм видял досега развълнуван от опашката пред кабинета му медик. Или ако е развълнуван, то не е поради състоянието на пациентите, а поради финансовите им възможности. Далеч съм от генерализация, възможно е и да има изключения, но аз не познавам такива.

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 05.05.2013 в 08:56:53

А ще му върнат ли здравните вноски, които е плащал 20-30-40 години? Здравеопазването в България не е безплатно, а сме си назначили "посредник" който да плаща. Това "от здравната каса" не е безплатно, учудваща наивност! Това са твоите, мои, и на останалите читатели пари. В света безплатни неща няма. Има разлика в системата осигуряваща плащането и по-умни или по-наивни платци, неосъзнаващи този факт. И аз като платец имам ли право да реагирам, ако услугата която купувам не е качествена, а може и да ме увреди?

#10 don Pozo 05.05.2013 в 15:07:30

Родриго, стига си дрънкал глупости. Не знаеш ли, че конституцията в България е суспендирана, ако нещо ти говори тоя термин? На някои още не им е ясно, че след масовата ликвидация е предвидено и ние да бъдем ликвидирани.Палиха Конституцията тия, които не са я чели.

#11 Кака Мара 05.05.2013 в 17:27:01

Родриго, драги, цигани с платени здравни осигуровки е някаква мечта?! Те такова животно май не съм срещала... Виж претенции от цигани( а и от други с големи знания, почерпени от Уикипедия) да, много сме слушали... Отделен е въпросът кой плаща здравни осигуровки, къде отиват те и какво покриват...Крайно дълга тема...няма смисъл да се задълбава там, само общи плювни ще има..Нали всички в Бг са разбирачи на тема икономика, здравеопазавне и футбол...

Новините

Най-четените