Хага оправда двама хърватски "герои" от юговойните

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия оправда бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Меркач, по обвинения, включващи и военни престъпления срещу сърби през 1995 г., предаде Франс прес. Така апелативният състав в Хага отмени решение на по-долна инстанция и двамата бяха освободени.

Смятаните за националния герои на Хърватия генерали Готовина и Меркач бяха осъдени м.г. на съответно 24 и 18 години лишаване от свобода заради убийството на хърватски сърби по време на борбата на страната за независимост през 90-те. Това е един от кървавите епизоди, белязали разпадането на Югославия.

Готовина, който е бил част от френския Чуждестранен легион, беше съден заради извършените от войниците му военни престъпления по време на операция "Буря" през 1995 г. и по-специално заради артилерийския обстрел на 4 града в населената със сърби Крайна. Хърватската армия тогава прегазва и последното огнище на съпротива от страна на етническите сърби, живели в региона от столетия.

Според обвинението, загинали са 324 войници и цивилни, а "близо 90 000 сърби са били прогонени с ясната идея да не се връщат повече". Асоциациите на прокудените хора от Крайна твърдят, че само убитите цивилни са 1200, а бежанците са 220 000 човека.

Готовина и Меркач обжалваха присъдите си през май тази година с мотива, че хърватската артилерия не е стреляла по цивилни. С това се съгласи и председателят на апелативния състав Теодор Мерън, който посочи, че присъдата на генералите се базира на погрешното схващане, че всеки снаряд, паднал на повече от 200 метра от военна цел, е насочен срещу цивилните. На втора инстанция падна и заключението, че ген. Готовина и ген. Меркач са действали като част от организирана група, целяща изследването на сърбите от района на Крайна.

Въпреки обвиненията във военни престъпления, двамата висши военни са смятани за герои в страната си. Затова и днешното решение предизвика истинска еуфория не само сред близкото им обкръжение, но и сред фигури като католическия епископ Владо Косич. Той призоваваше вярващите да "надигнат глас срещу несправедливостта спрямо генералите и Хърватия", както и да се молят за "честно решение".

#2 Vesso 17.11.2012 в 21:07:09

Косовските, босненските и хърватските"герои"невинни!?Не съм фен на сърбите,но явно някои в света не са си взели поуките от последиците и от Берлинския конгрес, и от Ньойския договор. Така траен мир не се постига.Има документални филми по Ваиасат, които показват факти неговорещи нищо добро за боснеските ръководители тогава.Обратно на това което ни втълпяват за Сребреница.Нарушаване на военно споразумение за демилитаризация на анклава. Две армии нападащи сърбите в гръб и цивилните в околните сръбски селища.Изтегляне на офицерити и оставяне на войниците на милоста на идващите за отмъщение сърби.И Ройтерс и нашата журналиска в Косово изнесоха информация,че за голяма част от убитите мирни косовски албанци не е сигурно дали са жертва на сърби или на юнаците от АОК. Единия юнак върнал се от Германия, отказа пред камерата да каже с какво е работил в Германия.Да не говорим, че всички мълчат, че освен сърбите от Косово са прогонени и всички цигани????!!!!! Ма какво етническо прочистване, какви пет лева?

Новините

Най-четените