Рокада и във Фонда за лечение на деца

Преназначаването на старите ръководители по високите нива на администрацията от времето на ГЕРБ продължава.

С решение на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков начело на Фонда за лечение на деца се връща Павел Александров.

Пред bTV Ненков мотивира връщането на Александров с аргумента, че при неговото управление фондът е работел "по релси".

Павел Александров ръководеше институцията три години, докато не беше уволнен през октомври 2013 г. от Таня Андреева.

Мотивът за освобождаването му бяха административни и трудови нарушения. Уволнението му предизвика остра реакция както от страна на ГЕРБ, така и на неправителствените организации, участващи в Обществения съвет към Фонда.

Фонд без бюджет

Здравният министър Мирослав Ненков потвърди още, че бюджетът на Фонда за лечение на деца за годината вече е изчерпан.

„Вероятно ще се наложи и смяна на обществения съвет на фонда. Новият директор би могъл да оптимизира разходите във фонда", коментира Ненков, като обяви, че ще се направи проверка как точно е изхарчен бюджетът.

Пред БНР Павел Александров обяви, че ще поиска 3 млн. лева от Министерството на финансите, за да може Фондът да продължи работата си до края на годината.

Безпаричието на специализирания фонд не е новина. Бюджетът му се актуализира почти всяка година, а през 2012 г. дори се стигна до идеята да се наложи таван на отпусканите средства за лечение до 180 000 лева на дете. Обсъждаше се и възможността Фондът да бъде закрит, а заплащането на лечението да става през НЗОК.

Новините

Най-четените