Първи Орлов мост заради Орешарски

По-малко от седмица след гласуването на правителството на Пламен Орешарски, в цялата страна се проведоха първите протести срещу него. Емблематичният за гражданското недоволство Орлов мост беше блокиран от младежи, организирали се в социалните мрежи за акцията срещу кабинета, наричан от тях „Олигарски".

В началния час на събитието на жълтите павета пред парламента имаше около 400 души, но бройката им скоро надхвърли 1000. Гражданите бяха охранявани от голям брой тежко въоръжени полицаи.

Протестиращите затвориха за малко бул. „Цар Освободител", спряха на Орлов мост и се отправиха към Министерството на физическото възпитание и спорта, за да изразят недоволство от изказване на новия му ръководител Мариана Георгиева, която заяви, че до учебника по български език децата трябва да носят и такъв по майчин език.

След това те освиркаха Съдебната палата и продължиха протеста си пред партийните централи на БСП и ДПС.

Извън стандартните скандирания "Оставка", "Червени боклуци" и "Долу ДПС", хората изразяват недоволството си срещу политическите лидери - Ахмед Доган, Сергей Станишев и Волев Сидеров и настояват за нови предсрочни избори. Според демонстрантите, избраното преди дни правителство не носи това, което обществото е очаквало като промяна по време на зимните протести.

Протестиращите осъдиха някои от първите действия на новия кабинет, сред които либерализацията на тютюнопушенето; връщането на АЕЦ „Белене" в дневния ред" и вдигането на майчинските, които щели отидат при ромските семейства.

„Ние няма да подкрепим протести с искания да сменяме едно зло с друго. Ние не подкрепяме партии, съюзи, организации, които имат за самоцел да влязат във властта. Нашата цел е просперитета на България и вече дори децата са на ясно, че с партии не става", писаха организаторите във Facebook страницата на протеста, която часове преди началото беше изтрита.

Из страната

Десетки варненци също се събраха пред сградата на общината. Поводът за протеста - цялостното управление на страната, както и новият политически кабинет. Преобладаващо присъстваха млади хора, част от които носят българското знаме и знамето на анархията. Част от исканията на протестиращите са гражданите да имат по-голям достъп до решенията, които се взимат в парламента, подобряването на качеството на живот на българите, като и решаването на проблема с високите сметки за ток.

Граждани на Благоевград също се включиха в протеста срещу правителството пред общината. Христина Ядкова, един от организаторите, посочи, че други около 150 благоевградчани са се отправили към столицата за националната акция на недоволство. Протестиращите посочиха, че следващият протест е насрочен за 5 юни от 18 часа, отново пред сградата на общината.

Демонстрация се състоя и в Бургас. Десетки излязоха в центъра на града, въпреки дъждовното време.

...и други

Малко преди началото на гражданския протест в София, свои партийни прояви имаха и партиите РЗС и НФСБ, които настояват за касиране на изборите. Активисти на националистическата партия се включиха в протеста пред парламента, като те носеха плакати срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров.

#1 MacAllister 02.06.2013 в 17:10:44

Абе протести трябва да има, но като чуя "Българи юнаци" се сещам за футболните агитки и техните причини за "бунтуване" - мач да стане, сеир да стане. Формално е рано да се бунтуваме срещу Орешарски, неформално е ясна каква е работата, но формално и неформално не е ясно какво ще стане от туй правителство. Дали едни хора са уплашени достатъчно, за да може да се случи и неяо добро? Ако направим пак избори ще има ли смисъл, като 100% от парламента, който избрахме преди няма и месец се оказа лишен дори и от символично представителство на нещо, което да не е пряко вкоренено в старото статукво ... Не знам за вас, но за себе си съм на мнение, че българинът още не знае какво иска, просто е недоволен, но не знае какво да си поиска, не знае в какво да се организира и ако ще се бунтува засега е най-морално да го прави предупредително - "и внимавайте в картинката". Казвам го така, защото не разбирам какъв морал може да има в това да искаш правилата постоянно да се сменят и преразглеждат, докато слуайно не станат в твоя полза, а точно на това ми мирише отдавна.

#2 Bezpartien 02.06.2013 в 18:59:34

Във сряда от прокуратурата щели да раздават поканите за сватбата на кака ви Цецка във ЦСЗ. Кака ви Цецка ще се сгодява! Горчиво на младоженците.

#3 qhasper 02.06.2013 в 20:10:12

По-добре е от тва нацията да е напълно заспала, но наистина MacAllister е прав, че не знаем какво искаме. Съмнява ме, че и тия с анархистките знамена знаят какво е анархия, а я бъркат със самоуправление или просто бунтарство без смисъл. Единствено ме е страх в размирни времена да не се килне масата в крайно дясно, иначе без разбъркване на лайната няма как да разберем има ли някъде злато измежду тях. Тук не става дума за нови избори, щото и да ги има файда никва - видяхме колко подкрепа имаха новосформираните партии на последните избори, а и избирателната активност също я видяхме.

#4 VL-2 03.06.2013 в 00:05:04

Споко! Ще повикат, ще им мине. То да викаш и да копаш са различни неща, но специално на тези протестиращи даже и викането им е в повече като напън.

#6 Rowan 03.06.2013 в 08:05:15

Хмм, почват да се усещат хората какво искат... или по-точно: какво не искат - "и вече дори децата са на ясно, че с партии не става". Сега ако няколко доказали се кадърни личности вземат да формулират нов модел за управление на страната, може и да тръгнем на някъде. Всяка промяна тръгва първо от главите на хората. Партиите се докараха да дирят не подкрепа, а анти-вот на избирателите. Не да управляват с кредит на доверие, а с липса на доверие към предишните. Такава държава е обречена на нестабилност, щото анти-вота предполага големи очаквания от страна на народа към "новите" избраници. Партиите едно поради некомпетентност, второ по нежелание не могат да отговорят на тези очаквания. И недоволството се трупа, изражда се в напрежение... после става страшно, ако нещо даде искрата. Но партиите до толкова са се сраснали с властта и до толкова са се отчуждили от настроенията и проблемите на обикновения гражданин, че изобщо не стоплят какво става. Ако преди можеше да контролират настроенията на народа чрез контрол на медиите, днес нета като цяло и социалните мрежи в частност елиминираха това средство за контрол. Гледам и в Европа какво става, кризата със социалните им системи беше прогнозирана още преди 15 години, както и невъзможността на никоя партия да я избегне. Щото който почне рестриктивна реформа не само в социалния сектор, а в който и да е друг, сам се обрича да падне от власт. Щото всяка реформа засяга някакъв процент от населението, но при партийната система едни 5-10% гласоподаватели са фатални за позицията на която и да е партия. За пример само, оня ден новия кабинет се изпраска с мерак да разтуря сектора на администрацията. Лошо няма и аз съм "ЗА". Е да ама там са 200к чиновника. Колко от тях са гласували на последните избори майната му, обаче бутнеш ли ги, целокупно ще гласуват за опозиционната партия на следващите. Пък протестите им са направо гарантирани. Същото е със сектора здравеопазване, сигурност и т.н. Поотделно не са много, но при анти-вот с тази мижава избирателна активност, всеки от тях катурва управляващата партия от власт.

#7 Оня Дето Го Трият 03.06.2013 в 08:33:40

Rowan "...с партии не става". Сега ако няколко доказали се кадърни личности вземат да формулират нов модел за управление на страната, може и да тръгнем на някъде..." Тия няколко кадърни личности Орел, Рак и Щука ли ще бъдат - всеки да дърпа накъдето си иска? Щото ако двама-трима от тях решат да обединят усилия, то вече са партия. А, изненада! Твърде наивна идея, Роуън, не ти отива така...

#8 mima 03.06.2013 в 08:50:31

Според мен проблемът не са партийте, а липсата на конкуренция в политиката. Всички досега известни нам политически сили са финансирани от едно място и съответно координирани от там. Те и затова нямат нищо общо с народа. Затова да се премахне държавната помощ за партии, българите да се осъзнаят и да започнат да си създават браншови организации, движения по интереси, клубове даже - там да плащат членски внос. С тези пари, които сами събират да си наемат юристи, които друга работа освен да защитават интересите им пред държавата да нямат. После, ако "узреем" достатъчно да започнем да обединяваме тези малки организацийки в по-големи, после да направим от тях и партии. Хубавото на тези новите партии е, че те ще си имат ясно финансиране, ясни интереси, ясни идеи и платформи (защото ще са свързани пряко с хората). Тогава вече може да говорим за някаква демокрация. Сега властта е при парата, а парата при олигарсите (а те даже сигурно не са българи).

#9 Rowan 03.06.2013 в 08:54:10

Хахах, Оня, да критикуваш нечия идея, без да предложиш алтернативна, е симптом на комплекс за малоценост. Като кварталните лузъри-алкохолици дето откриват толкова слабости в играта на Бербатов... Не мое си представиш, как Бербата сън не го лови, че не може да се поучи от ценните им съвети... Та и на мен ми е горе-долу тая за твоята критика в този форум.

#10 Оня Дето Го Трият 03.06.2013 в 09:17:35

Роуън Каква алтернатива да ти предложа - тя е измислена преди хилядолетия и не може непрекъснато да откриваме топлата вода. Единствения възможен начин е да избираш кадърни хора, когато ти дават право да избираш. Щото както сме избрали сега малоумни партии, така можем да изберем и малоумни личности по твоята система. Каквато и нова система да измислиш всичко опира до това какви хора ще сложиш за нея после. А да отричаш партиите е смешно, щото хората винаги се съюзяват - дали ще го наречеш партия, движение, съюз, чета или каквото ида е, то реално пак си е партия.

#11 Rowan 03.06.2013 в 09:26:58

И каква е твоята хилядолетна система, даваща ти правото да избираш кадърни хора и какво в момента ти отнема това право?

#13 Оня Дето Го Трият 03.06.2013 в 09:47:40

Rowan | 03.06.201309:26 И каква е твоята хилядолетна система, даваща ти правото да избираш кадърни хора и какво в момента ти отнема това право? Абе ти шегуваш ли се, щото знам че не си тъп Никой никакво право не ти е отнел, но за това че народа избира олигофрени не е виновна системата. Колко пъти си чувал от приятели от по-цивилизованите страни "При нас такъв щеше да е в затвора, а вие сте го избрали на власт " Хилядолетната система е тази - демокрация - избирай който ти е кеф. Като избираш идиоти живееш като идиот. Като избереш по-сввестни, може и нещо да се оправи. В Германия някой ще сложи ли мутри и калинки да го управляват? А тук що ги сложихме? Или всеки вика "аааа аз не съм, то друг ги сложи". Само дето 1,5 млн са гласували за тях.... И викаш системата крива после

#14 Rowan 03.06.2013 в 09:48:14

Хмм, Мима, говориш за процес на формиране на организации отдолу нагоре. Проблема е, че от квартално ниво, трябва да преминат на общинско, после на областно, а за да влязат в парламента - на национално ниво. На всяко ниво ще има група от равноправни участници с равни претенции за лидерското място. Самоизяждат се още в началните нива. Дори и да не се самоизядат, много става разликата в нивата - те ти откъсване от народа. Пък и такава организация си е със строго йерархична структура - структура недемократична по своята същност: решенията се вземат от върха. И тук пропада идеята за самофинансиране с членски внос, щото редовия платец познава и вярва само на местния лидер, който пък от своя страна е твърде далеч от вземащата решения върхушка. Платеца осъзнал безсилието на местния лидер, спира да плаща.

#15 Rowan 03.06.2013 в 09:54:14

Офф, Оня, забравих, че на теб пожарникаря ти е виновен за всичко. Сигурно щото по времето на предишните сини, червени, жълти и намси-какви-си кадърни и немутрообразни управляващи нещо беше по-различно. Да вземем да си върнем член първи, та да няма шанс друг така да омаскари нещата. Ще цъфтим и процъфтяваме под мъдрото ръководство на Партията.

#17 mima 03.06.2013 в 10:16:55

Според мен няма друг начин да се постигне работеща система, която да бъде и проследима. Все пак говорим за организации, които се обединяват на база сходни интереси и съответно сходни искания. При това положение няма как нещата от кварталното ниво да се изопачат до неузнаваемост на регионалното ниво. А най-хубавото е конкретността на всяко едно искане. Борба за надмощие и скандали ще има, неизбежно е за един българин и може би там ни е проблемът - по-лесно се делим, отколкото събираме. Сегашната политическа система какво ни предлага - леви и десни. Обаче нито са леви, нито са десни, нито са наясно какво точно трябва да работят извън търсенето на далаверата. Нито може да им търсим сметка кой ги финансира, нито за какво харчат пари, нито на кой се отчитат. А и Оня не е прав тук - системата е лоша, защото е необвързана. Сегашните политически партии са тотално независими от избирателите си и зависими от финансирането си. Винаги избран е този, който е най-добре представен в медиите (това струва пари). Тази предизборна кампания демонстрира много ясно как стоят нещата - не е важно кой за какво се бори и какво предлага, а кой как стои по телевизията. И това ще остане така докато обикновеният гражданин не бъде лично ангажиран, т.е. ако иска нещо от държавата да му се наложи да извади пари от джоба си и да се бори съюзен със себеподобните си. И последно: лично вече съм убедена, че е безмислено да търсим честни и коректни политици - такива няма. Трябва да избираме такива, които да държим за топките и да си гарантираме, че техният личен интерес ще се припокрива с нашия.

#21 Rowan 03.06.2013 в 10:51:55

Тъй, Мима, сега си представи следната система - директно ти признавам, че описвам американската такава. Имаш най-висш орган на държавата - парламента. Оня орган дето гласува предложените от правителството закони и контролира изпълнението им. Съставните единици на този орган - депутатите, се избират на мажоритарен принцип по региони. В момента за България това е на 40к жители един депутат. Това е един квартал на Варна или град с размерите на Търговище. При общност от 40к всички се познават и знаят историята на въпросния избраник - демек имат си на представа, що за човек е. В такава общност винаги има умни и кадърни хора с авторитет и местно влияние: адвокати, доктори, икономисти, бизнесмени - все хора с образование, без да броим доцентите и професорите от големите градове. Да ме прощава Стефан Данаилов, поклон пред великия актьор, ама ако може да ми каже, от кой закон за колко вече мандата депутат, изобщо си имаше на представа за какво иде реч в него? И като не разбира, с каква съвест се разписва за заплата? И не го ли хваща срам да гласува послушно като теле под гегата на Станишев? Та да си дойда на мажоритарните депутати, ако избирането и най-вече преизбирането им зависи от тези 40к, те ще имат сметка да си пазят името и имиджа - те ти гражданския контрол. От друга страна - изпълнителната власт. Онази която идва на власт с програма, разработва закони за прилагането й, и ръководи държавната машина. Да тук е уместна по-голяма организация на национално ниво от типа на партиите. Мажоритарен президент, дето си назначава правителство от човекоресурса на партията и използва този ресурс да генерира законодателните промени. Промени които обаче ще трябва да минат през цедката на партийно независимия парламент. Отделно парламентарните комисии могат да привикват на спявка всеки от кабинета, та дори и президента, да даде публично пред медиите отчет за всяко нещо дето е свършил и що го е свършил. Това дето в момента го нямаме. Който дойде на власт, държи цялата власт и никой не го контролира. На един полезен за държавата закон се гласуват десет лобистки (поне). И всички депутати гласуват послушно като овци. Контрол нулев, смееш ли да привикаш този дето те е наредил в листите за депутат?

Новините

Най-четените