Топ 3 на българско кино 2011: Love.net, ТILT, Шменти-капели

Родното кино е във възход - за първи път от прехода насам 10 нови български игрални филма излязоха в кината у нас през 2011 г. Това отбелязва в интервю за БТА кинокритикът проф. Александър Янакиев.

Този успех е заложен преди две-три, а в някои случаи и преди повече години, когато е поставено началото на проектите. Готови са или са пред завършване поне още толкова  заглавия и ще има какво да се показва в кината и догодина, отбеляза проф. Янакиев.

През тази година българските филми са гледани от над 660 000 зрители, докато предишната бяха около 400 000.

За двайсетина месеца от излизането на екран на "Мисия Лондон" на Димитър Митовски - който разби на пух и прах митовете, че съвременният зрител не иска да гледа нови български филми - за ново българско кино са продадени повече от 1 милион билета. Това е колосален успех, коментира Янакиев.

По думите му големият сбор през тази година се дължи основно на три дебюта - "Love.net" на Илиян Джевелеков - 206 520 зрители, "Операция "Шменти капели" на Иван Митов и Владислав Карамфилов - Влади Въргала - 162 398 зрители към момента и "TILT" на Виктор Чучков-син - 142 515 зрители.

"Произведенията не си приличат и използват различни похвати, за да привлекат публиката, или по-точно - публиките, защото имат и специфични почитатели, които не е задължително да харесват целия пакет.

Това означава, че гражданите, които активно се интересуват от новото българско кино, не са 100-150 хиляди, а доста повече. Това ме прави щастлив, без да съм еднозначен поклонник и на трите произведения", казва Александър Янакиев.

Той посочи, че през последните години в нашето кино се извършват важни промени. Най-видимата част от айсберга е навлизането на ново поколение режисьори - без комплекси, с добри умения да разказват истории и в повечето случаи със сериозен опит в рекламата, клиповете и документалното кино.

"Мисия Лондон" миналата година разби на пух и прах грижливо повтаряните двайсетина години митове, че съвременният зрител не иска да гледа нови български филми, че няма достатъчно киносалони, че компаниите-разпространители целенасочено не допускат родното кино до екран.

Огромният зрителски успех на произведението даде мощен тласък и на други творби с качества да привлекат своята публика, коментира проф. Янакиев.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 30.12.2011 в 12:56:54

Не съм гледал нито един български филм през последните 20 години и не съжалявам. Може би съм изпуснал нещо, но на фона на случайно гледаните няколко серии от рода на "Дунав мост", "Забранена любов", "Под прикритие", "Стъклен дом" и пр., направо ми се повръща. Сигурно сюжетите са добри, сигурно доста пари са вложени, но ... актьорската игра е пълна трагедия. Не знам кой е виновен, актьорите ли, режисьора ли, но ... впечатленията ми са ужасни. По изкуствено и изсмукано от пръстите нещо не съм гледал. Нито игра като игра, нито озвучаване като хората, въобще пълна сръб. За мен съвременните велики български актьори са Кръстьо Лафазанов, Любо Нейков, Виктор Калев, Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Димитър Рачков, Мария Сапунджиева, Мария Игнатова, Албена Михова и разбира се Красимир Радков. Може и да пропускам някой, но общо взето е ясно за какви актьори става дума. Впечатленията ми нямат нищо общо със Слави, "Комиците" или други. Просто са си актьори, забавно е да ги гледаш, радват ме, което е и целта. За съжаление са само комици, поне аз в по-сериозни роли не съм ги гледал, но съм сигурен, че и там ще са блестящи.

#3 Uti 30.12.2011 в 14:33:59

Родриго, извинявай че се заяждам, но не мислиш ли че трябва първо да гледаш някой филм преди да коментираш качеството им?

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 30.12.2011 в 16:35:29

Tea, вече го тегля, благодаря за съвета. Дано през 1992 сме направили нещо хубаво. Uti, не, не го приемам като заяждане. Кой точно да гледам? Както казах, случайно съм попадал на отделни серии, поне от тези бозички, които съм споменал в поста си. На Love.net гледах само трейлъра и ми беше достатъчен за да разбера, че няма дори да го изтегля от торентите. Всички изглеждаха ужасно скучно. Доста фантазия трябваше да имам, за да добавя това което ми липсва за да станат тези филми интересни. По тази причина, написах че не съм гледал други български филми и предположих, че има вероятност да съм пропуснал някой стойностен от тях. Но така или иначе, такъв филм ще е изключение, а не правило. Повод за поста ми е приповдигнатият и нелепо оптимистичен тон на статията. "Родното кино е във възход - за първи път от прехода насам 10 нови български игрални филма излязоха в кината у нас през 2011 г." Тази статия звучи като брътвежите на министър Дянков за България и кризата. Ако някой отстрани го слуша, ще рече че сме в Норвегия на Балканите. Благоденствие навред. За мен щеше да е важно да излезе един филм, но да си струва.

#6 Uti 30.12.2011 в 18:08:27

Родриго, не знам брат - трудно намирам БГ филми по моите ширини. "Източни Пиеси", например става. Тия по-новите тилтове, кецове и разни ги чакам да се появят по торентите. За Love си платих 2та кинта за онлайн кино, защото идеята ми хареса и изгледах първите 10мин преди да се откажа. Със сигурност НЕ гледай "Светът е голям..." - от целия филм има единствено и само един смислен кадър (тоя с билборда), останлото пълна и тотална скръб!

#7 deowin 30.12.2011 в 19:06:30

На мен пък ми хареса "Светът е голям...". Не бях възхитен, но ми се стори доста хубав филм. Също ми хареса "Емигранти" - непретенциозен филм с добра актьорска игра. От друга страна, "Хълмът на боровинките" беше кошмарна, безвкусно преекспонирана, шаблонна боза. Но колкото и бездарен и отвратителен да беше "Хълмът", "Дзифт" го бие във всяко едно отношение - помпозна повръщня, в която 'актьорската' игра беше на под всяка критика. Бездарни 'актьори' (всъщност манекени), неспособни да изразят каквото и да било човешко чувство. "Дзифт" беше такова долно и гнусно подобие на филм, че отличната му иначе кинематография само допринасяше за усещането, че гледаш хилавите напъни на некадърни, комплексирани филмаджии.

#8 Оня Дето Го Трият 30.12.2011 в 21:38:06

"Мисия Лондон" беше фантастичен миналата година! Но ако тая Лов.нет минава за лидер, то нещо сте се объркали за възход на българското кино...... Като добро момче дадох 1 СМС да го изгледам в сайта и ...... еми пичове, Диляна Попова (с почти главна роля) и кино някак хич не се връзват.....камо ли пък за възход Шменти-капели не съм гледал, признавам си......поради непоносимост към шегичките на т.нар.Въргал Та дано 2012 ни донесе поне нова някоя "мисия Лондон", пък тогава да говорим за възходи....

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 30.12.2011 в 22:14:17

Свинчо май най-добре е описал и моите впечатления, които не знаех как да опиша. Гледам филма, слушам репликите и осъзнавам, че актьорите звучат както едно време в училище на разни празници. Изкарали на сцената най-тъпия съученик да рецитира някакво стихотворение, което е научил, но нито разбира, нито чувства какво стои зад стиховете. Нито пък иска да рецитира. Рецитиране като робот, не знам дали обясних правилно.

#12 straight 30.12.2011 в 23:49:17

Гледах "Мисия Лондон", "Дзифт" и "Тилт". И трите филма са изключителнто отегчителни, с глупави сценарии и трагични актьори. Специално актьорската игра ми се струва крайно неуместна, сякаш всеки миг ще си забравят репликите и чакат някой да им подскаже зад кулисите. Играят така, че си личи, че играят роля. Как може, когато гледам който и да е (макар и тъп) американски или дори европейски филм, да не мисля, че актьорите играят роли. Те сякаш играят себе си. Нашите са просто ужасно нескопосани. Като се замисля, нито един съвременен бг филм не ми допада, защото ми звучи неестествено и фалшиво. Ако и на това му викат изкуство, баси заблудата. Ама щом има и потребители, да му се радват.

#13 Дебел 31.12.2011 в 00:45:53

Аре ве,вие сте бахти хората,кинокритици и разбирачи.Важното е че се правят филми вееееее,пък те ще стават все по-добри и по-добре направени,режисурата играта на актьорите,сценариите всичко ще се развива и ще става по-хубаво......баси ко дуднете тука,хейтъри ей,като не ви харесват филмите има хора на който им харесват,аре ходете гледайте "Котарака в чизми" 3D,там сичко е ок........

#15 KK 31.12.2011 в 13:41:09

Гледала съм "Стъпки в пясъка", "Тилт", "Лов на дребни хищници", "Мисия Лондон", "Прогнозата", "Шивачки", "Дзифт" и всичките ми харесват. Някои съм гледала по 2 пъти, а "Шивачки" и "Дзифт" по няколко пъти и допълнително понякога си пускам избрани моменти, които много ми харесват. Гледах трейлъра на "Шменти-капели" и ми се видя, че е разработка по една пиеса на Влади Карамфилов, която съм гледала и ми хареса. Не знам дали ще гледам филма обаче. Едни от гореизброените филми ме разсмиваха, други ме разплакваха. Аз съм с положително мнение за тях. О, забравих за "Мила от Марс", който също ми харесва. Пожелавам ви всеки да си намира неговите си филми и да ги гледа с удоволствие. Хубава 2012 година!

#16 Nqkakva 31.12.2011 в 13:41:29

13Дебел | 31.12.2011 00:45 Аре ве,вие сте бахти хората,кинокритици и разбирачи.Важното е че се ..... Виж сега,прави се нещо,което си е направо НИЩО ....така,че остави ни нас хейтърите и се прави,че ти харесва.....то това не е никак лесно...да харесваш нищо

#17 Nqkakva 31.12.2011 в 13:43:23

ОСОБЕНО КОГАТО МАНЕКЕНКИ СЕ ПРАВЯТ НА АКТРИСИ

Новините

Най-четените