ВАС гледа утре делото за хонорара на Доган

Върховният административен съд започва на 2 септември делото срещу Ахмед Доган за 1.5 млн. лева хонорар, които е получил като консултант по четири хидроенергийни проекта.

Лидерът на ДПС няма да застане пред тримата магистрати, които ще решат дали има или няма конфликт на интереси, тъй като не е длъжен, съобщи "24 часа" в днешния си брой. Според публикацията той ще изпрати адвокат - Румен Еленски.

Делото започна, след като в края на юли Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика сезира съда. Според нея има данни за конфликт на интереси в случая. Тя изпрати доклад до ВАС, защото по закон само той е компетентен да каже дали депутатите, какъвто е и лидерът на ДПС, са нарушили закона за конфликт на интереси, припомня изданието на ВАЦ.

Процесът бе насрочен за 2 септември, а не за следващата година, както останалите казуси в съда, тъй като законът изрично предвижда той да се гледа и реши по бързото производство.

Ако тримата висши магистрати по делото преценят, че Доган е нарушил закона, тъй като не е отразил хонорара си като извънреден доход в декларацията си за конфликт на интереси, го заплашва глоба до 3000 лева. Освен това те могат да постановят и конфискация на хонорара от 1,5 млн. лв. в полза на държавата. Решението им няма да е окончателно, може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Има или няма...

"Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата ни цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира в този и предишния парламент. Възлагането на задание, за което г-н Доган няма компетентност в лично качество, налага извода, че изборът му е свързан с качеството му на лице, което заема публична длъжност", пише в доклада на комисията, оглавявана от депутата от Синята коалиция Димо Гяуров.

В доклада са приложени и изявления на депутата Камен Костадинов, говорител на ДПС, че Доган е един от идеолозите за построяването на хидровъзел "Цанков камък" (язовир и ВЕЦ на р. Въча.). Както стана ясно, НЕК е финансирала проекта с пари от заем за АЕЦ "Белене". Новата власт на ГЕРБ установи, че са необходими още милиони за довършването му, с което той се оскъпява неимоверно.

Доводите, изложени от парламентарната комисия, са и че: "...Ахмед Доган е лидер на политическа сила, участвала в две коалиционниправителства - на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Решенията за важни за страната проекти са вземани не по установения институционален ред - от министри, на заседания на правителството, а от т.нар. Съвет на коалицията (в който участваха тримата лидери на партиите в правителството - Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Сергей Станишев - бел.р. )", изтъква още комисията. В дирекция "Правителствена канцелария" не са открити стенографски записи за решения, взети от Министерски съвет за периода 2005-2009 г. за хидроенергийните проекти в България.

"Този неконституционен ред за вземане на решения по важни за страната ни въпроси, които са в правомощията на МС, прави особено опасна съществуващата икономическа и политическа зависимост и дава основание за заключение, че е налице политическа корупция", завършва докладът на комисията.

Новините

Най-четените