Комунистически заговор е да питаш Младенов за баща му

Министърът на външните работи Николай Младенов определи въпроса за кариерата на баща си в Държавна сигурност като "част от комунистическия заговор". Преди дни се появи информация - и документ от архивите на бившите тайни служби, за Евтим Младенов, работил като шифровчик, която синът му нито потвърди, нито отрече.  "Това е мръсна кампания", отвърна външният министър на два пъти, но без да посочи кой стои зад нея.

Първият ни дипломат гостува в студиото на bTV, където за финал на разговора бе неприятно изненадан с въпрос от водещия Виктор Николаев. Предварително журналистът се извини, ако въпросът не отговаря на истината, визирайки скорошните разкрития, че бащата на Младенов е бил шифровчик на Първо главно управление на Държавна сигурност.

"Не ви ли е малко неудобно да ми задавате такива въпроси", прекъсна го министърът. И продължи: "Аз не ви питам за родителите ви. Моля ви, да не бъдете част от тази комунистическа конспирация, която иска да обясни дейността на едни хора с техните роднини и с техните родители. Вие говорите на базата на някакви слухове, а аз съм дошъл тук с моите политики и съм готов да ги защитавам".

Николаев опита да се защити с правото да задава въпроси и да търси отговори. Министърът му отвърна, че не желае да отговаря на подобни лични въпроси. "Не намесвайте баща ми, не намесвайте родителите ми и семейството ми, защото ставате част от много мръсна кампания. Нямате място в нея и не смятам, че е коректно".

"Много неприятно е да се съди за действията на един човек по действията на роднините му. Аз не съм го правил. Политиката, която водя, е ясна и категорична. България не може да се представлява от хора, които са били част от Държавна сигурност", ядоса се външният министър.

А иначе - по горещи теми

Интервюто започна с горещата тема за Сирия. "Турция по никакъв начин не търси да се намеси в сирийския конфликт. Никой няма интерес от разрастването на този конфликт и превръщането му в регионален", заяви Младенов за последните гранични инциденти.

След това Младенов увери, че няма как Великобритания да въведе визи за българи след 2014 г., защото имало европейски договори. Приказките за това били предизборна агитация.

"Всъщност от 2014 г. трябва да паднат всички ограничения за работа в целия ЕС за българи, това е наложено от Брюксел. А Великобритания в момента прави анализ на ангажиментите си към ЕС във връзка с вътрешните въпроси и правосъдието", обясни министърът на външните работи.

#1 янаки 08.10.2012 в 11:34:09

Този шушуминга напълно сдаде багажа, до такава степен се вживя в ролята си на световен политически играч, че започна да дава гаранции от името на Турция.

#2 Чинчифон 08.10.2012 в 11:38:30

Каква е връзката между родителите и децата им,природните закони и генетиката са дали категоричен отговор.А на другаря Младенов дори не му харесва,че носи фамилия,наследена от баща му.Лично аз не съм изненадан, защото знам,че партия ГЕРБ е склад за фурнаджийски лопати.От горе,до долу

#4 Федор Венедиктович Езерский 08.10.2012 в 12:12:42

Никакъв комунистически заговор не е! Нека да си имаме уваженията. Питанията за Държавна сигурност и т.н., са си изконна седесаро-десебарска демократическа манипулацийка Ама какво да направи човек, и сините бабички са любопитни

#5 fALLEN 08.10.2012 в 12:28:56

горкият николайчо, злите комунисти преди десетилетия предвиждайки бляскава кариера на младия вундеркинд, покварили лековерния му баща с пари, привилегии, власт, възможност да тормози роднини и съседи, само и само да могат един ден да извадят този мръсен и неверен донос, точно в пика на кариерата на младия комсомолец, който иначе всичко сам си е постигнал и това че баща му е бил разведчик, няма никаква, ама никаква връзка. това е една долна инсинуация!

#6 MacAllister 08.10.2012 в 13:50:34

Както казах в дир-а: Попринцип не е толкова важно чие дете си, само, че защо все деца на комунистически величия и високи чинове от ДС са по високите етажи на "дясната" и "европейска" партия ГЕРБ? Заслужаваме поне да не се крият, нали? Защото иначе ще излезе, че Борисов вместо на полоковник от МВР е син на репресиран баща, а не е, ще излезе, че Цветанов не го е уредил баща му в ДС на работа, ами случайно са го разпределили, например. Не става въпрос за правото да паднеш по-далече от крушата, става въпрос, че всички круши в ГЕРБ са паднали от едно и също дърво.

#8 daysydogy 08.10.2012 в 16:22:44

Децата не избират родителите си, но е добре да покажат поне малко морал и да не се завират на работа в публичната сфера - не толкова сложно нали..., а и не виждам нещо да е гениалин като политик. Сладко е и изкусително да си под светлината на прожекторите...

#9 MacAllister 08.10.2012 в 18:37:21

Точно това искаме Стефане, точно това. Само, че като се окаже, че за да спечелиш проект единствения начин е да се "сдружиш" с фирма на някой болт - как точно да си гледаш работата, като едва стига финансирането, а болтовете само мрънкат, работа не вършат и все ти си виновен за всичко? Не е само това, разбира се, много неща са и резултатът е, че повечето хора, които си гледат работата плащат скъпо и прескъпо за наглостта си - наглостта да работят. Тъй, че не ми говори глупости, докато начело на страната ми седят бивши рекетьори няма как да мълча. Аз бачкам, за трима, ти не ме брой мене, а и за болтове съм заработвал (дано им приседне), но остава едно лошо чувство, дори и да оцелееш - чувството, че храниш врага си.

#10 MacAllister 08.10.2012 в 18:43:55

Ако се чудиш какво искам, или поне аз какво искам - ще ти кажа: Искам и Младенов и Борисов и Цветанов да не махат с ръка или да ми се правят на обидени като ги питат за миналото или родителите им. Искам да говорят, а не да се правят на хора без история и да оставят ПР недомлъвките да я изграждат в главите на плиткоумните. Достойният човек, дори и да прегрешил може да се оправи и да стане герой за сънародниците си, но мижатурката, която не смее да каже ни какъв всъщност е бил дядо му или другия дето не смее да говори за баща си ... и т.н. - ей тия хора не могат да бъдат честни, просто не са произведени такива, а и не се е намерил кой да ги ремонтира. Като няма от какво да се срамуват защо мълчат и ни карат да не питаме - това ми кажи. Кажи ми и как да работят хората да градят страната, като им я измъкват под краката при всяка възможност? Кажи ми и какво строим - демокрация по Цветановски, Европейска демокрация по почина на Борисов и Пашата? Спешно е да им я построим, че да им дадат билет за Шенгенската зона, че нали знаеш защо им трябва ... Мълчанието и работенето не са неразривно свързани и начина, по който ми говориш на мен ми звучи като "мълчи робе".

Новините

Най-четените