Подготвят ни за поскъпване на тока

От началото на седмицата председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова ни подготвя за ново поскъпване на тока.

По БНР вчера, по Нова тв днес тя обяви, че тази вероятност е доста голяма, макар и да не . Харитонова Тя припомни, че от "Мини Марица изток" искат поскъпване на въглищата.

Евентуално увеличение на сметките за ток през лятото ще стане ясно, след като се вземе решение дали да се увеличат цените на въглищата, както искат миньорите.

На 1 юли 2012 г. токът поскъпна с 13%, като основната причина беше енергията от ВЕИ. Добавката, която НЕК начислява на електроразпределителните дружества, а те на крайните клиенти се увеличи повече от три пъти, тъй като заради наплива от ВЕИ проекти ДКЕВР повиши общите прогнозни разходи на доставчиците за зелена енергия от 365.4 млн. лв. на 466.3 млн. лв.

Сега евентуални резерви има в намаление на цената за пренос на електроенергия, която се определя от ДКЕВР и в нея се включват разходите за поддръжка на мрежата. При неработещ парламент обаче т.нар. такса за пренос не може да се отмени или промени съществено, тъй като ще трябва да се промени закон.

В момента тя е 34.3 лева на мегаватчас и високата й стойност се сочи за главна пречка пред износа на електроенергия. Към нея се добавят и така нар. кафява и зелена добавка.

До следващата Народно събрания ДКЕВР не може да намали и зелената добавка, уточни Харитонова. "Ако комисията направи това, това ще бъде закононарушение", добави тя.

Нейната прогноза е за по-висока зелена добавка от началото на юли, тъй като от миналото лято в мрежата са включени доста нови ВЕИ централи и това трябва да се отрази в цените. И трите електроразпределителни дружества твърдят, че търпят огромни загуби заради екологичния ток.

Само ЕVN поиска спешна промяна в цената на тока от 1 април, но регулаторът отказа. Тепърва обаче ЕРП-ата ще внесат в ДКЕВР предложенията си за следващия ценови период от 1 юли.

Има вариант до определянето на цените на тока през новия регулаторен период от 1 юли да се отмени само кафявата добавка при износа. Според Харитонова обаче това ще е временно и палиативно решение, защото тази добавка се изисква от ЕС.

Започват проверки в енергетиката

Европейската комисия ще проверява енергийния сектор в България от следващата седмица. Проверката ще се ръководи от представители на Генерална дирекция "Енергетика" на комисията.

Тя беше договорена по време на визитата на премиера Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция и КЗК вече проверяват енергийния сектор. Миналата седмица ВКП образува пет назателни производства за нарушения в енергетиката.

В Министерския съвет и в Министерството на енергетиката се получи потвърждението от ЕК за започващата проверка на българския енергиен сектор, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на енергийния сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора, добавят оттам.

Проверката ще се фокусира върху правомощията и независимостта на националния регулатор БЕХ и ролята му на енергийния пазар, структурата и дейността на електроенергийния и газовия пазари, като се имат предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ -механизмите на ценообразуване в енергетиката.

От ЕК ще се срещнат с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

България ще си напише добре домашното и то заедно с европейските експерти, каза по-рано днес президентът Росен Плевнелиев на въпрос за проверките в енергетиката и жалбата на ЧЕЗ в ЕК.

"Не съм информирана какво е започнала прокуратурата и срещу кого. Досега нищо официално не съм получила, министърът също още не е получил информация за започнато разследване срещу хора, които в момента заемат позиции в НЕК и БЕХ", заяви междувременно ресорният вицепремиер Екатерина Захариева по повод наказателното производство срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ.

"Когато получим от прокуратурата официално писмо или сигнал, че трябва да отстраним някого, тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще вземе решение. Ако се налага, ще освободи всеки, който трябва да бъде освободен, така че да не пречи на разследването", коментира тя.

#1 KingoftheROAD 09.04.2013 в 11:20:45

Следващия парламент седи върху буре с барут, остава само някой да драсне фитила

#2 DonTsetsi 09.04.2013 в 11:28:44

Задават се забавни времена. Заради свръх завишените такси пренос и зелена енергия никой не иска да ни купува тока, но ние сме задължени да изкупуваме всичко от фотоволтаиците и вятърните генератори. Плащаме за ток, който не потребяваме и колкото по-малко ползваме, толкова повече плащаме. А зелената енергия само ще се увеличава!

#3 pepe 09.04.2013 в 15:43:21

Mъдро постъпват като го отлагат за след изборите. Така гладните гарги ще си траят до след изборите, надявайки се, че може и да ги огрее слънце. Иначе току виж изборите се провалили и се разтурила хавата. А след изборите старите нови управляващи с нова сила и ново самочувствие ще наложат ред и законност и медийна свобода, така че който иска да си протестира

#5 pixie 09.04.2013 в 22:34:55

Айде пак на улицата!

#6 VL-2 10.04.2013 в 00:08:58

К'ва улица бе, брат ми? Облъхват ви разнообразно, а вие се възбуждате. Нека внесем малко яснота. Минимална... 1. Такса пренос, не е такса в банката на Цветелина. Това е цена за услуга по пренасяне на електричество през реални съоръжения. Тези съоръжения са построени, изискват обслужване и подръжка и ред други дейности, които се извършват от хора. http://www.tso.bg/default.aspx/elektroprovodi/bg Недостатък на хората е, че някъде към 80'те години на миналия век обществото се увреди и започна да възприема парите за ценност. За да им се плати, трябва да се вземе от друг. 2. Закон задължи частни фирми да купуват продукция. Това е същото, като да те задължат да купуваш бензин на 20 лева литъра. И няма колкото ти трябва, а колкото ти произведе Нефтохима. И пак с бензина иди-дойди. Може да го сложиш в туби. А токът може само да се продава на момента. И ако все пак искаш да ти доставят ток, то трябва да си съпричастен към оцеляването на фирмата, която ти го доставя в съответствие със стандартите. Иначе - цветомузика. 3. Износът дето щял да се отпуши. Кой е луд да изнася при гарантирано изкупуване по закон? Там си на свободен пазар, тук на 100% изкупуване. И понеже в повечето случаи цената за енергия и цената за разполагаемост са повече от близки, в един момент се оказва, че да не работиш е повече от далавера. 4. Отпушването на износа и премахването на регулирания пазар предстои, но само когато има конкурентни несубсидирани пазарни субекти. Чакаме изборите и ще видим кое как ще се развие. Обаче, отпушването на износа е сигурен подход за увеличаване на цените на вътрешния пазар. 5. Като гледам товара на системата http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg не виждам някой да има висока сметка за ток. Като не се потребява, какво значение има каква е цената за единица некупена продукция. ... иначе за високите зимни сметки е изяснен проблемът, но така ще е. Нещо като "Гарантирано от ГЕРБ"...

#8 VL-2 10.04.2013 в 07:29:22

Опитвам пак ... като изобщо съм се отказал да бъда разбран де ... 1. Тук вече не се коментира цената на потребения ток. Говорим за цена за да има изобщо ток. 2. Колкото и малко да потребяваш, все пак има някаква минимална граница на сумата която трябва да се събере (обща сума) за да има все пак ток. 3. ВЕИ по текущото законодателство не могат да се спират. Дори и временното ограничение, налагано от оператора е просто еквилибристика с цел удържане на положението. Точно след няколко месеца делата ще са минали на първа инстанция и ще се окаже, че ще трябва да се плати дори и за времето в което е било ограничено производството от ВЕИ. Лично аз тока го плащам. Сметката варира между 40 и 60 лева, а в студените месеци имаше един със 75 лева. За 4 човека, които го ползват, оценявам, че сумата е нормална. Получава се под левче на ден на човек, като в тази сметка има и един бойлер, който се държи денонощно включен. А това за умирането поради високата цена на тока е точно като умирането ако не се пуши. Токът не е храна за да довежда до трайни увреждания или летален изход от липсата му.

#9 Оня Дето Го Трият 10.04.2013 в 08:32:26

911 Всяка стока си има цена и тя се качва или сваля без значение дали някой ще умре от това или дали му харесва. А ти вместо да се пенявиш, че тока ти го вдигат заради някакви кирливи ВЕИ-та, сети се че там някъде до Белене има един гьол дето не дава ток, а завъжда комари и струва 2 млрд. засега. Тия милиарди трябва някой да ги плати все пак. Само преди 2 месеца веехте байрака, че България щяла да изнася ток за цял свят.....сега е време да си платиш за тоя гьол там. Па ако ще да мре народа. Да не би друг народ да е дошъл да му гласува на референдума "ЗА" ?

#11 VL-2 10.04.2013 в 16:48:00

Важното е да сме с мнение, да го прокламираме мощно. Ако е и грешно, то 100% ще хване лайкове в някоя си група. Може и до Орлов мост да се стигне. Ужас някакъв. Хайде поне да четем какво пише, преди да хвърчат слюнки докато истерично викаме. 1. "Токът" като термин използван в журналистическия жаргон е това, което е измерил електромерът вкъщи. 2. Никой не е искал повишаване на производствената цена на електроенергията. Като малко изключение може да се коментира желаното поскъпване на цената на въглищата, добивани от Маришкия басейн, но това е далеч и я стане, я не. 3. В момента се коментират два проблема: - повишаване на продажната цена на електроенергията от мрежи средно и ниско напрежение (обслужват се от ЕРП) поради повишените инвестиционни разходи и разходи за изкупуване на зелена и кафява енергия. - повишаване на изкупната цена на около 130 ВЕИ производители заради спор дали са се присъединили при цена 400 и нещо лева или 200 и нещо лева. 4. Да упростя казаното. Иска се повишаване на цената за крайния потребител в нетно изражение, а не повишаване на цената на някой от компонентите в енергийния микс. 5. Да, комунизъм е. Алтернативата е 95% безработица. И 5% работещи да хранят останалите. В момента ситуацията е същата, но поне се създава имитация на заетост с цел избягване на напрежение сред лумпените и демотивация у работещите.

#13 pepe 10.04.2013 в 19:11:32

Крайно време е значи да се потърси сметка от идиотите, които приеха законите за ВЕИ. И тия закони да се променят. Всъщност това е първо. Та като има такива закони те да не са написани на каменни скрижали я? Ми както са приети, така могат да бъдат и отменени. Само трябва политиците да се сритат достатъчно силно. Ритане му е майката.

#14 pepe 10.04.2013 в 19:12:30

Ритане на политици, власт имащи, привилегировани и всякаква подобна сган.

#15 VL-2 10.04.2013 в 19:25:57

Всъщност, законите за ВЕИ също не са лоши. Проблемът, както обикновено, е в едните пари. Краде се. И се краде, не толкова защото на собственик на една перка му е много зор да краде, а защото присъединиха само вярнопатийни кадри от всички цветове на дъгата. Това присъединяване беше срещу огромни рушвети. Те трябва да се избиват. Трябва и за партията майка да се отчислява. И така стигаме до парадокса на кафявата енергия. Предприятието има нужда от електроенергия, но тя бива купувана от електроразпределителното предприятие по цена за промишлен потребител. Точно в същия момент производителят на кафява енергия продава на електроразпределителното предприятие енергия по преференциални цени. ЕРП'то по закон е длъжно да я купи. И трябва и да и балансира парите. Ако не разпредели тегобата равномерно, то просто ще затвори. Дали за седмица, дали за месец е маловажно. Един ден ще затвори. Обективно, всеки субект трябва да има мотивация за да прави нещо. В случая с ЕРП'тата универсалната мотивация е финансов приход. Както казаха от фотоволтаичната асоциация, ако ще има доходност от 7%, то може да си сложим и парите на срочен влог. Там до 100 000 евро ни ги гарантира държавата. И понеже реалната доходност при ВЕИ е някъде там, то се налага да се прилагат различни "хитрости". Защото като си платиш на всички ... и увяхваш. Та не е скъп токът, парите са скъпи. Всъщност, една приятна за четене статия по темата: http://atominfo.bg/?p=13416 Старичка е, но е приятна за четене...

#16 Оня Дето Го Трият 10.04.2013 в 20:16:12

Добре ви промиха мозъците, че тока е скъп заради ВЕИ-тата. Естествено че държавата ще сключва договори за всичкия ток от тях. "Горивото" за тях е безплатно и колкото повече една държава може да добива ел.енергия по този начин сама, толкова по-добре за нея е. Не е лошо да си спомним, че ядреното гориво е скъпо и се внася от чужбина, а въглищата са изчерпваща се суровина и са безкрайно мръсни и трудоемки (оттам и скъпи) за добиване. Няма нищо по-нормално от това една стра да гони колкото може повече ВЕИ енергия. Не знам кое ви кара да мислите, че тока от другите централи е евтин. Така ви казаха по телевизията ли? Таксата зелена енергия е САМО НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА от сметката. А останалите?

#17 VL-2 10.04.2013 в 20:27:10

Всички сме ЗА! Моля ти се. Ама да спрат да крадат, а? Защото това с въртенето на един ток и едни пари си е кражба. Както и да му се гарантират на някой инвестициите също е кражба. Културният цивилизован човек прави нещо защото му е интересен процесът. Аборигенът се бори за резултат. Храна. Много храна. Още повече храна. Хемороиди. Наднормено тегло. Затлъстяване. Инфаркт/Инсулт. Винаги в такъв момент съм споделял скромно, че такива пари се дават за лекарства и адвокати. Та там е проблемът. Да мотивираме инвеститора?! Всъщност, и 2 лева да стане един киловат/час, пак ми е все едно. Ще намаля потреблението и толкова. Но да го правят само за да печелят без капка мисъл... Нагло е. Направил бизнес план, взел кредит, платил да му го монтират ... и станал бизнесмен!

#18 deowin 10.04.2013 в 21:21:28

>"Горивото" за тях е безплатно Което очевидно не е достатъчно условие, за да направи така добиваната електроенергия евтина. Съответно, това: >и колкото повече една държава може да добива ел.енергия по този начин сама, толкова по-добре за нея е. не следва. >и 2 лева да стане един киловат/час, пак ми е все едно. Ще намаля потреблението и толкова Това звучи точно като "к'во ми дреме колко струва бензина - и 100 лева/литър да стане, аз пак ще сипвам за 10 лева!".

#19 Оня Дето Го Трият 10.04.2013 в 22:28:59

Тока от ВЕИ-тата колкото и да е скъп, както твърдят някой, е заложено прогресивно да намалява, така че няма как да стане 2 лв./МВч. защото посоката му е надолу, а не нагоре. Тока за потребителите като цяло може обаче и 10000 лв/МВч да стане, но това със сигурност няма да е заради ВЕИ, а заради другите компоненти, които формират общата цена - цената на урана, цената на въглищата, цената на труда, цената на вредните емисии, цената на гьола... Свин, схващаш ли?

Новините

Най-четените