ГЕРБ и БСП искат контрол над Интернет

Политици от всички краища на политическия спектър се обединиха около идеята сайтовете да бъдат задължени да разкрият своите собственици, стана ясно на форум "Дигиталният дневен ред и новите медии" .

Причина за това е ролята на глобалната мрежа като основен и светкавичен информационен източник без цензура на мнението.

"Новите дигитални медии са мощно, но неконтролируемо оръжие", заяви Антон Кутев, представител от БСП по време на дискусията "Дигиталният дневен ред и новите медии: Ролята на партиите и гражданското общество", организирана от IAB България.

Кутев направи любопитно разграничение между обикновените потребители и така наречените от него "институции", за чиито сайтове трябвало да се знае кой е собственикът и какви отговорности носи. Доброслав Димитров от ГЕРБ се съгласи с него, като допълни че е трудно или не може да се провери доколко новината е достоверна.

Антон Кутев призна, че 40-50 червени симпатизанти пишат активно в интернет форумите, но не получават пари за това.

Според Кутев, трябва да се изготви закон, в който да се регламентира кога един човек става медия онлайн (тоест има голяма посещаемост и влияние) и той да носи определена отговорност, за това, което публикува. Той допълни, че традиционните медии понякога цитират Интернет източник за дадена информация. По този начин сайтовете се използват като "медийни перални" за съдържание, описа Кутев.

Прошко Прошков от "България на гражданите" свърза липсата на прозрачност в онлайн сайтовете с подобната ситуация в традиционните медии. Причината е, че повечето потребители четат интернет страниците на вестници и телевизии, когато търсят новини. Липсата плурализъм в българското медийно пространство подкопава доверието на потребителите, допълни той.

Политиците бяха на близки позиции и по отношение на платените или силно пристрастни коментатори. Според Кутев "подобни похвати са нормална практика", но той побърза да посочи, че не винаги става въпрос за пари и в БСП насърчавали симпатизантите си да пишат по форумите. Доброслав Димитров, на свой ред, предложи да се въведе поле във формата за коментар, в което да се вписват политическите предпочитания, за да могат хората да се ориентират.

Дискусията на IAB България дойде седмица след документи, пуснати през сайта "Биволъ", за ДОН "Буда" и евентуалната му връзка с Бойко Борисов. Там през последните години бяха публикувани още разсекретени грами от Wikileaks за страната ни, както и разкрития за различни корупционни практики по високите етажи на властта - предишна и настояща.

#2 MacAllister 11.02.2013 в 17:42:42

ААа не - да се махат с тоя грозен! В щатите може да успяха да наложат контрол, но тук вече е късно и добре, че е тъй. Сега ще излезе, че "лъжата" според субективното мнение на "институции" (имам пред вид "държавните") ще се превърне в престъпление. Впрочем спомнете си какво говорех и за авторските права - основната причина да се търси маниакален начин да се поддържа неадекватна за нашето време търговска практика е именно контрола върху гражданите. Би трябвало всички да го знаят, но да повторим (както се казва), основния двигател на пропагандата е не за и против кого ти говорят, а модела на мислене, който ти налагат - какви субекти съдържа той, какви взаимодействия приемаш за фактически и какви за празни приказки и т.н. Ако държавата е на гражданите, а не обратното, хората на власт трябва да си спомнят, че никой (дори и умствено затруднените избиратели на ГЕРБ) не ги е избирал, за да водят свещена война с форумни тролове (например). Вече има криптирани мрежи от трети порядък (с достатъчно потребители) заради тези простотии на властите тук и там по света. Срещу подобни неща трябва да се вика много силно, защото млъкне ли един път свободния глас, не след дълго изчезва и умението да го разпознаваш.

#3 Desislava Petrova 11.02.2013 в 17:43:11

"Новите дигитални медии са мощно, но неконтролируемо оръжие", заяви Антон Кутев. Това може да го каже само човек, който обвини свойте, че са като СПИН. Интересен е въпросът какво иска да контролира, господина комунист? По-скоро става въпрос за прозрачност и всеки сайт, който се зове медия, да е с ясни собственици и всеки потребител да знае коя позиция чете, а не да бива заблуждаван. Съгласна съм с Прошков, че традиционните медии изгубиха от своите зависимости с партии и олигарси и хората все повече се ориентират към нет средата да си набавят относително достоверна информация. И Нели Крус ясно ни каза, че имаме голям проблем със свободата на медиите в България. Но нито Бойко, нито Станишев направиха този пазар ясен, с нормални, логични и издържани правила за финансиране на медиите и така нататък. Просто БСП и ГЕРБ си заровиха главите в пясъка по въпроса за свободите на медиите в България, като СЪЩЕВРЕМЕННО, зад гърба на нормалния гражданин се договаряха неща. Ето това е отвратително! И от ЕС ни го казаха неколкократно...

#5 pepe 11.02.2013 в 20:15:46

И как точно ще накарат да разкрие собствеността си някой сайт /който даречем не е регистриран в домейна .bg/?

#6 krassimir 11.02.2013 в 20:21:43

Много контрол върху сайтовете е вреден, защото ще даде възможност на управляващите да репресират другомислещите и опонентите чрез законови средства.

#9 mima 12.02.2013 в 11:19:37

Изплашиха се котараците от мишките! Много, ама много ги е шубе от истината!

Новините

Най-четените