Безредици и извънредно положение във Фъргюсън

Губернаторът на Мисури Джей Никсън въведе извънредно положение и комендантски час от полунощ до 5 ч. сутринта в предградието на Сейнт Луис - Фъргюсън - заради едноседмичните протестни демонстрации и сблъсъци.

Причината за вълната на недоволство е убийството на невъоръжен чернокож младеж от полицай.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че силите на мира и справедливостта ще възтържествуват. Ако искаме да получим справедливост, най-напред трябва да запазим мира", обясни решението си губернаторът Никсън пред местното население в изявление, направено от амвона в църква във Фъргюсън.

Налагането на вечерен час обаче не успокои напрежението в града, като стотици демонстранти излязоха по улиците му в знак на протест срещу решението на Никсън.

18-годишният Майкъл Браун беше убит от полицейския служител Дарън Уилсън на 9 август с няколко куршума. Полицията преследвала Браун като заподозрян в кражба на кутия с пури от местен магазин.

Обстоятелствата около убийството обаче остават неясни - според полицията при ареста Браун е направил опит да отнеме служебното оръжие на Уилсън, а според свидетели на инцидента - младежът стоял с вдигнати ръце и не е атакувал полицая.

Инцидентът предизвика масови протестни шествия, включително нападения над магазина и безредици. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите. В акцията по налагане на ред участват и екип от 40 агенти на ФБР.

Новините

Най-четените