Подмазване на Вашингон - и американско "Белене"...

Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи като "американското "Белене" постигнатата от енергийния министър Драгомир Стойнев "неясна договорка за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус".

"Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително вземане на решение без конкурс, без съгласуване с Европейската комисия. Чухме министър Стойнев да казва, че България може да поеме държавни гаранции, което на практика е държавна помощ без съгласието на Европейската комисия", каза още Кънев.

Както стана ясно от изявленията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в последните дни, той смята да предложи на МС в началото на декември 7-и блок на "Козлодуй" да се строи по американска технология на компанията "Уестингхаус".

Стойнев се мотивира с европейска и международна практика подобни ядрени проекти да се осъществяват без конкурс, неколкократно повтаряйки в различин електронни медии, че технологията на "Уестингхаус" е модерна и безопасна.

Почти всички възражения, които сме имали срещу АЕЦ "Белене", са в сила и в момента, посочи Радан Кънев. Според него до 2035 г. България категорично няма нужда от нови мощности, а стартирането на какъвто и да е енергиен мегапроект в момента е опасно и излишно.

"Няма яснота относно цената на проекта, от която пряко зависи бъдещата цена на тока от тази централа; относно пазара на тока, относно ядрените отпадъци", заяви лидерът на ДСБ.

"Изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение на международната изолация, в която това правителство постави България", коментира още Кънев. По думите му България ще излезе от изолацията не когато сегашното правителство, което било доказано свързано с мафията, отиде да се подмазва на Вашингтон, а когато си подаде оставката и на власт дойде друго, което се ползва с доверието на своите европейски и евроатлантически партньори.

ДСБ: Решението на Украйна е притеснително

Борис Станимиров, член на националното ръководство на партията, коментира решението на Украйна да прекрати преговорите за споразумение с Европейския съюз като "притеснително". Той посочи, че в Украйна живее най-голямата компактна общност българи извън границите на България и за страната е важно тези хора да имат своята европейска перспектива и да бъдат част от Европа.

"Разтревожени и притеснени сме, че някои ходове на българското правителството допринесоха за тази преса, на която Русия и Путин подложиха украинските власти", каза още Станимиров и добави, че ДСБ симпатизира на украинските граждани, излезли на улицата в знак на протест срещу решението на правителството си.

Кънев добави, че източното партньорство на ЕС е от ключово значение за Централна и Източна Европа и решенията на българското правителство в полза на газопровода "Южен поток" и на засилването на руския натиск върху Украйна противоречат на политическия и икономическия интерес на България.

#1 Avatar 25.11.2013 в 14:30:42

Вече хич и нищо не разбирам, дами и господа съдебни заседатели. До преди седмица ни проглушаваха ушите с новата ДС структура "Ревностен болшевик" (РБ), а днес др. Кънев е облещил лъскаво теме на страниците на партийния парцал "Дневник", в качеството си на едноличен или най-малкото мажоритарен собственик на семейната костова партийка ДСБ и громи правителството, като самостоятелна партийна единица. Целокупната костомолска пасмина от зле пребоядисани комунисти се пули безпомощно, в опит да разгадае на къде, аджеба, ще се завъртят търкалетата из партийните централи и поради что др. Кънев не се произнася, както е редно, в хор с др. Пръмова, др. Лукчо, Корман и останалите (ако изобщо има останали). Щатните коментатори тънат в догадки, като как да извъртят псалмите и песнопенията под поредния полу-малоумен словесен бъркоч, който новият гуру на тъмносините имбецили е изпляскал по пладне, та поне малко от малко да заличат недомислиците и откровените глупости, които е изприказвал. Щото глупостите са много, дами и господа. Като започнем с "до 2035 г. България категорично няма нужда от нови мощности" - твърдение инфантилно и сенилно, непочиващо на никакъв анализ - и стигнем до абсолютния нон-сенс на израза "наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително вземане на решение без конкурс, без съгласуване с Европейската комисия". Първо - няма взето никакво решение. Второ - решенията няма как да се вземат с конкурс. И трето - няма как да са нарушени каквито и да било правила, ако не е взето решение. Като цяло ситуацията напомня на пиянска свада в селска кръчма. Единият ходил до САЩ и се прозял нещо по медиите, другият чул - недочул, бърза да му отговори, а накрая идва кръчмарят със сметката и я стоварва връз главите на изумената публика. Ха наздраве и приятно четене.

#2 Прокопи 25.11.2013 в 15:41:48

Avatar, "в качеството си на едноличен или най-малкото мажоритарен собственик на семейната костова партийка ДСБ" Той Костов е мажоритарният акционер в ДСБ, а Кънев е назначения изпълнителен директор.

#3 deowin 25.11.2013 в 17:52:49

>"до 2035 г. България категорично няма нужда от нови мощности" - твърдение инфантилно и сенилно, непочиващо на никакъв анализ Освен че предишният министър от служебното правителство Асен Василев каза точно същото като се обоснова със статистика за консумацията на електроенергия през последните години, както и с перспективите за бъдещото потребление според предвижданията за развитието на българската промишленост в близкото бъдеще. Ама, тъй де, какво ли разбира той и как изобщо смее да е несъгласен с плановете на БСП за могъщ руски АЕЦ Белене - все пак е просто тъп възпитаник на Харвард, гнусен капиталист и алчен предприемач, основал успешен доходоносен startup.. >Щатните коментатори тънат в догадки Разбирам недоумението ти - то е защото си сляп и глух за факти, които не са удобни за партията-майка и са несъвместими с линията, начертана от върховните органи на ЦК на БСП на последния конгрес. И така си оставаш с догадките.

#5 deowin 26.11.2013 в 17:54:38

Boicho, те и хората с IQ над 120 са само 2.2% от населението (по дефиниция на IQ и свойства на нормалното разпределение). Какво, викаш, значи - щом са толкова малко, по аналогичен начин да вземем и тях да ги отебем напълно, а? Тяхното мнение не е важно, и, ако случайно си намерят политик, който да ги представлява, то е редно да го игнорираме, така ли? Нещо ми подсказва, че ти самият май не си от тия 2.2% от дистрибуцията. Всъщност, далеч по-вероятно е да си от противоположните 2.2%.

#6 deowin 26.11.2013 в 17:59:02

Апропо, РБ има малко по-висока подкрепа, отколкото твърдиш. Малко над 3 пъти по-висока. http://offnews.bg/index.php/236860/ako-imashe-izbori-dnes-bsp-18-4-gerb-15-6-reformatorski-blok-7-6 http://www.segabg.com/article.php?id=675207 Естествено, щатните статистици на вестник Дума вероятно казват друго.

Новините

Най-четените