Украйна, Грузия и Молдова най-сетне подписаха с ЕС

Украйна, Грузия и Молдова подписаха историческото споразумение с Европейския съюз за партньорство - дългоочакван ход, който срещна съпротивата на Русия, защото изважда бившите съветски републики от нейната орбита.

Става дума за серия облекчаващи търговски споразумения, а Москва отговори, че ще предприеме мерки, ако икономиката й бъде застрашена. Те бяха замислени още през 2009 година като мост с източните държави от Европа чрез подписване на двустранни споразумения с тях.

Президентът на Украйна Петро Порошенко коментира, че това е най-важният ден в историята на страната от обявяването на независимостта й през 1991 година. Според това е „символ на вярата и несломимата воля".

Замразяването на пакта, който трябва да засили политическото и икономическото сътрудничество с Брюксел, се превърна в отправна точка на кризата в Украйна. Това бе направено от предишния президент Виктор Янукович през октомври миналата година и предизвика масовите протести на Майдана в Киев, които го славиха от власт.

„Украйна подчерта своето суверенно право на избор към европейската интеграция", изтъкна още Порошенко. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой допълни, че днес е велик ден за Европа: „ЕС е на ваша днес днес повече от всякога".

Ромпой обеща безвизов режим за Украйна и Грузия и пълна интеграция на грузинската, молдовската и украинската икономики на пазара на ЕС.

По същото време съветникът на Владимир Путин Сергей Глазиев определи Порошенко като "нацист", а подписването на пакта - като нелегитимно.

Днес изтича примирието между украинския президент Петро Порошенко и сепаратистите от източната част на страната. Междувременно се очаква да продължат преговорите на високо ниво между Порошенко и лидерите на Франция, Германия и Русия.

#1 Citizen X 27.06.2014 в 15:12:14

Като гражданин на ЕС, наистина, считам деня за действително исторически. С интерес ще следя навлизането на Немски и Френски капитали в Украйна. Позитивен фактор, специално за IT сектора, е че осезаемо ще намалее тежестта при търсенето на квалифицирани кадри. Надявам се и Европа да инвестира в качествени и същевременно евтини храни, каквито УА може да и даде.

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 27.06.2014 в 15:46:07

Страшно качествени храни има в Украйна, няма що. Лично аз, бих искал изрично да се указва на каквото и да било, че идва от украинска територия. Ако пък е от северна Украйна, направо да ги спират още в Румъния. Лично аз бих искал да видя как един французин или италианец ядат украински борщ. Толкова гадно мирише това варено цвекло, че няма накъде повече. И като сложиш зеле, лук и ряпа, става страшно.

Новините

Най-четените