ЕС губи € 6.5 млрд. от руското ембарго на храни

Страните от Европейския съюз може да загубят около 6.5 милиарда евро на година от руската забрана за внос на храни. Данните на Евростат показват, че през 2013 г. Русия е дала 2 милиарда евро за плодове и зеленчуци, произведени на територията са съюза.

Щетите от забраната обаче няма да се ограничат само до търговските загуби, като се очаква те да са най-големи за Германия - около 1.3 милиарда евро, следвана от Полша, чиято годишна търговия на хранителни продукти с Москва възлиза на 1.1 милиарда евро.

В момента около 700 000 тона полски плодове, основно ябълки, са блокирани от търговската мрежа, тъй като обикновено се изнасят в Русия.

Земеделските производители също ще бъдат засегнати, прогнозират холандски анализатори, макар Брюксел да обяви компенсации от 125 милиона евро в отговор на руската мярка, наложена на 7 август срещу санкциите на ЕС и САЩ заради събитията в Украйна.

Полша поиска Европейската комисия да пусне жалба срещу Москва и хранителното ембарго в Световната търговска организация. Пазарни анализатори дори говорят за търговската война между ЕС и Русия.

Брюксел вече оспорва пред СТО руското ембарго върху свинското месо, което Москва наложи по-рано през тази година. Наскоро от службата на европейския посланик в Русия прогнозираха загуби от 16 милиарда евро.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев днес подписа заповед, с която вдига забраната за внос на лук, грах, сладка царевица, безлактозното мляко, сьомга и пъстървата.

#1 maleficent 20.08.2014 в 17:18:54

Така става, като плюят в кладенеца, от който пият.

#2 LaMala 21.08.2014 в 07:10:22

"Руският президент Дмитрий Медведев днес..." Откога Медведев пак е президент?

#3 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 08:36:22

"...Руският президент Дмитрий Медведев днес подписа заповед, с която вдига забраната за внос на лук, грах, сладка царевица, безлактозното мляко, сьомга и пъстървата..." Бахти манипулативния текст! Излиза от заглавието, че ЕС е на жестоки загуби и едва ли не Медведев ги е отменил за да не умрем ние от глад. А простата истина от самолет се вижда, че ако не ги отмени, самите руснаци ще изпукат от глад. Русия може да си произвежда сама само газа, но не и храната. Нищо че е толкова общирна територия. Обаче ако четеш статията по заглавието и текста по диагонал внушението е обратното

#4 vanko 21.08.2014 в 08:53:54

Онзи Дето Не Може Да Отиде в САЩ и На Море, зеленчуците не са нещо, което става от днес за утре. Знам, че няма да го разбереш, но искат време и много усилия. А кой е казал, че трябва да се купуват от ЕС??? Чувал съм, че виреят и в други части на планетата. Я кажи сега, без манипулации и шеги - как се произвежда газ?

#5 dedogo6 21.08.2014 в 13:15:38

ванко , газ се произвежда , като се наплюскат сички руснаци с боб и кисело зеле. После по команда пърдят в тръбата за Европа. Дали си прост , или на прост се правиш, не ме интересува, но искам да ти кажа , че Русия (понеже говориш нещо за време за отглеждане) е имала 70 години да си развие селското стопанство.Вместо това , си е развила военната промишленост, и ся вместо ябълки и моркови , произвежда бомби , танкове и самолети... А народа на Русия дали има какво да яде , на нито един от ръководителите на държавата не му е пукало през целия този период.Може да почетеш малко история.После си задай тъпия въпрос какво и колко изнасяше България през ония светли години, и че нашата зеленчуково-преработвателна промишленост е била създадена , само за да има износ за СССР.Който не е отказвал нищо, щото е правел бомби, и ядрени оръжия.По онова време, според една статистика , правена от западните държави, 95% от БВП на СССР е отивал за оръжия.Останалите 5% са били за да се произвеждат битови стоки и храни (за кренвиршите са се биели по опашките, прочети някой по стар руски роман). Сега , като гледам , другаря Путин пак е тръгнал по тази наклонена плоскост , само че този път няма онзи репресивен апарат (не и във вида , в който е бил по време на СССР) , при който а кажеш че няма какво да ядеш , отиваш да копаш камъни у Сибир ,и после те карат да ги ядеш. Статията е манипулативна ,колкото си иска, щото на Европа не и дреме за някви 6.5 милиарда... .Та тази Европа даде на гърците 400 милиарда, за да не се опропастят, та ще и дреме за Путин... Лошо е , че не и дреме и за Полша (която е най потърпевша) което иде да покаже двойния европейски аршин... Що се отнася до това какво и къде вирее , има един маааалък проблем - транспорта... Цената на който в миг ще рипне , ако Русия започне да внася всичко от други по далечни дестинации.Как мислиш, колко големи кораби има с хладилници , предназначени за превоза на много плодове , мляко и други? Не са много , да и кажа ,а големите са съвсем малко... А Русия е голяма държава.. Та земи се стегни у кръста малко , и не дрънкай глупости.

#6 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 15:11:24

@ Този дето ми върви след всеки коментар тук и пише глупости Да, зеленчуци не стават от днес за утре, но социализма го строят от 100 години вече, толков али нямаха време едни чушки да посеят. И така да спрат вноса от Европа и да убият гадния капитализъм? Еми явно нещо не става, както си го представяш. Не става и както те си го представят, щото и те мислеха да внасят и някъде извън ЕС, но май се оказва че има някакви проблеми щом дадоха на заден и отмениха забраната на вноса А ти ми обясни що стана така, че се принудиха да си плюят сами на имиджа? Вероятно е щото като се зададе глада, никаква пропаганда тогава няма да работи и на никой руснак няма да му пука, че са взели Крим... Иначе се гордея, че ти осмислям живота, та все селед мене ходиш тук

#7 maleficent 21.08.2014 в 17:50:32

Ще изкажа една противоположна гледна точка, в противовес на това на модераторите на общественото мнение , за да не бягаме задружно от истината. А тя е, че санкциите поразяват всички страни, тези от ЕС в най-голяма степен. За Русия ще има негативни последствия, но тя ще е най-малко потърпевша. Това е така, защото санкциите дадоха старт на импортозаместването, цифра промишлени и хранителни отрасли са отбелязали рязък скок в производството само за 1 един месец. Търговските договори с южно-американските страни са вече факт, а транспортният проблем наистина е малък, все пак точка А се премества от северна Америка в Южна, а огромна държава като Русия, която сама си произвежда горивото, смята разликата в дължината за пренебрежителна. Това че Русия отмени ембарго върху някои стоки само показва, че на властите им пука за народа си. Сега, дали Европа наистина си щрака с пръсти? Европа дала на Гърция (ЕС членка) 400 млрд, но не на гърците, а на гръцките банки,- все едно да си ги сложи от единия джоб в другия. В случая със санкциите, милиардите са абсолютна загуба на европейски производители и цели промишлени компании, което води до още по-големи и трайни загуби, както и загуби на стотици хиляди работни места! Освен това ако е толкова ларш Брюксел, защо влачи Украйна с обещаните ник'ви и нищо 2 млрд евро? И последно страните членки никак не са единни в решението за санкциите и страстите вече започнали да се разпалват помежду им. И последно, многовековната историята показа издръжливостта на руския народ, нещо за което не са и чували изнежените европейци. Техните управници имат в пъти, ама в пъти по малка подкрепа на населението от управляващите в Русия, въпреки целенасоченото им зомбиране, и затова в тази икономическа война Запада ще загуби.

#8 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 20:33:01

Защо когато руския народ ще гладува го наричат издържливост, а когато се твърди че българите гладуват било мизерия? Или на чужд гръб и 100 тояги са малко и е готино някой като гладува да му го пишеме като героизъм, ама ако може да не сме ние.

#9 maleficent 21.08.2014 в 21:04:15

Говори за себе си. Гладът е мизерия където и да е, въпросът е как го понасяш. За мен българският народ си е героичен, независимо от ниската му самооценка. Ех цялата ти работа е така - догадки и предположения и никакви факти.

#10 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 21:14:20

Е какво искаш да кажеш тогава с героичността и издържливостта на руския народ? Руснаците са хора като всички останали - искат да има на масата в достатъчни количества, искат да има месо, искат да има риба и.т.н. В момента, в който почне да ги няма, ще се огледат кой ги управлява и това, че им е донесъл Крим въобще няма да ги топли много...

#11 maleficent 21.08.2014 в 21:34:17

Вече съм казала, каквото имах да кажа. Голяма заблуда е да се мисли, че Руснаците нямат развито селско стопанство, достатъчно е чукнеш в интернет. Дори и да не стига, сключват се нови търговски договори с други страни (една от които е Сърбия btw ), все пак ЕС и САЩ не са единствения пазар.

#12 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 21:43:02

Е като имат развито селско стопанство що клекнаха и отмениха забраната за вноса - от добри чувства към ЕС ли? Май си отраснала с руски филми, където руснаците са супер човеци...

#13 maleficent 21.08.2014 в 22:11:27

Защото могат за разлика от запада, които се озъртат един на друг и отдавна биха спрели този абсурд. "Клекнаха" защото си знаят интереса и си пазят народа, върнаха само продуктите за диабетиците и алергетиците. http://zn.ua/WORLD/rossiya-ponyala-chto-ne-mozhet-bez-nekotoryh-produktov-i-razreshila-ih-obratno-151224_.html PS: Няма руски филми за супер човеци това си е запазена марка на холивуд. Виж, приказки

#14 Оня Дето Го Трият 21.08.2014 в 22:26:31

Само заради диабетиците Това беше най-смешното което съм чел в тоя форум от години

#15 Прокопи 21.08.2014 в 23:10:25

Аре сега да не се въздухарства: "В същото време изключени от списъка са малкиите рибки (за развъждане) сьомга и пъстърва, безлактозно мляко и млечни продукти, семена от картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини." http://lenta.ru/news/2014/08/20/fishban/ Ей това е задния....

Новините

Най-четените