480 лв. месечно на човек, за да живее нормално

За да живее нормално, да си плаща тока, парното и таксите, на човек са му били необходими 480,68 лв. през декември м.г. Четиричленно семейство от двама възрастни и две деца е трябвало да разполага с 1923 лв., което е с 0,5% повече спрямо септември м.г.

Това показва анализът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за издръжката на живота през последното тримесечие на м.г.

Сега 35,9% от домакинствата живеят с общ доход на човек до 240 лв., а тези с над 480 лв. са 13,8%. Средният доход на човек, който включва не само заплатата, но и обезщетения, семейни добавки и др., е 307,07 лв. и представлява едва 56,5% от издръжката на живота.

Българинът оцелява като се отказва от всичко, което не му е от първа необходимост. Не купува нови мебели и други екстри за дома, дрехи и обувки пазарува в крайна нужда, лишава се от развлечения, спира цигарите, пие по-евтин алкохол, за да върже семейния бюджет, смятат експертите.

Според тях средната заплата за деветте месеци на м.г. се увеличила с 10,1% спрямо януари, но нарастването не се дължи на реално повишение, а на съкращения на персонала във фирмите.

По-високата издръжка на живота в края на 2009 г. пък не е заради поскъпването на хранителните продукти, което е 0,7% спрямо третото тримесечие, а заради повишените цени на алкохола и цигарите, на по-високите такси за обучение, на цените на билетите за кино и театър, на питейната вода, на лекарските услуги и лекарствата.

Прогнозите за т.г. са още по-голям спад на жизнения стандарт на домакинствата.

 

#1 gaby_lsm 31.12.2010 в 15:10:10

При тези хора(ако могат да се наричат такива) трябва да влезне някой много опасен тип, ако се наложи може да използва сила, за да изчезнат всичките. 480лв!!! Ха-ха, и то не заради топлофикация, чез, данъци и какво ли още не, а защото билетите, цигарите и алкохола били поскъпнали, защото ние обикновенните хора, трябва да работиме само за сметките към държавата, едва ли не ни се казва, че ние сме виновни- и такива удоволствия няма как да си предоставим! Кой може да оживее с 480 лв, ??? Тези хора явно са много смели и малките радости за тях със сигурност не се състоят в ходенето на кино или театър, тези хора явно са машини...но и машините трябва са помислят. Тази държава това правителство са прекалено калпави, скапани, издишали и корумпирани, трябва промяна, ама на никой не му се иска май.. машините са за това.. ама как съжалявам , че на никой за нищо не му пука.

Новините

Най-четените