Сто хиляди в София ще плащат по-високи местни данъци

Близо сто хиляди софиянци ще плащат по-високи данъци вследствие на новото зониране в града. Това съобщи днес зам.-кметът по финансите Минко Герджиков, след като представи нов вариант на предвиденото по-рано зониране на града, което щеше да увеличи налога за повече жители на столицата.

По-мекият последен вариант предвижда да няма  квартали, които да прескачат от трета в първата и най-скъпа зона. Има и изключения като "Зона Б-5". До смекченото предложение се стигна, тъй като общинските съветници от ГЕРБ не харесаха първоначалния вариант, даден от Герджиков, заради резкия скок на данъчните оценки в някои квартали.

"Основната задача е да възстановим справедливостта в събирането на средствата от данък сгради, които се използват за инфраструктура, и да не се получава с пари от "Люлин" или "Надежда" да ремонтираме в кварталите под Витоша", обясни Герджиков. 

За жилищата, които минават от втора в първа зона налогът ще се вдигне с 25%, а за тези, които ще минат от трета във втора зона - с 18%. При тези, които сменят четвърта с трета зона увеличението е с близо 50 на сто.

От втора в първа зона преминават кварталите "Иван Вазов", "Крива река" и част от "Лозенец". От трета във втора се прекатегоризират "Банишора", "Зона Б-18", Драгалевци, Симеоново, Княжево, вилни зони "Малинова долина", "Малинова долина -Герена", "Киноцентъра" - трета част, районът около Централна гара. Квартал "Дружба 2" минава от четвърта в трета, а от трета в първа - "Зона Б-5", където налогът ще се вдигне с над 40%.

В първа или най-скъпата зона на столицата ще мине цялата долна част на "Лозенец" до "Джеймс Баучер", Зона Б5 и Кривата река.

В София собствениците на жилища са 1.6 милиона, каза още Герджиков - или над 80% от столичани. От тях близо 600 хиляди имат само по един апартамент.

Приходите от данъци след презонирането се очаква да бъдат не повече от 3 милиона лева. Парите ще отидат за инфраструктура в града, както стана ясно по-рано. Предвижда се също и такса смет да се увеличи с около 20%.

Новините

Най-четените