Подсъдим за убийството на Луканов осъди държавата

Юрий Ленев, един от подсъдимите по знаковото дело "Луканов", осъди България в Страсбург и ще получи компенсация от 27 000 евро за нечовешко отношение и изтезания. Европейският съд по правата на човека задължи държавата да изплати и разноските по делото - 4000 евро.

Съдът установи, че Ленев е изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания. Това е първото дело срещу България, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения, припомня Българският Хелзинкски комитет.

Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. - две години и половина след убийството на Луканов.

Още по пътя към вилата на МВР в Копривщица започват изтезанията - бой, удари с юмруци и твърди предмети, глезените на краката на задържания са затискани с вратата на микробуса. Следва забиване на остри предмети под ноктите и ритници.

Тогава Ленев, който междувременно няколко пъти губи съзнание, е разпитан от Ботьо Ботев, тогавашен началник на отдел "Тежки престъпления срещу личността" в МВР. Срещу него са използвани СРС-та, но без да има съдийско разрешение.

"Ако тръгнеш с рогата напред, твоя воля. Но тогава и ние ще бъдем с рогата напред! И ще се окаже, че нашите рога са много по-остри", казва по време на разпита Ботев.

"Трябва да се държи сметка, че разпитът се провежда през нощта и трае може би между 4 и 6 часа, а Ленев е физически и психически сломен, изтощен. Той не само не е имал възможност за сън и храна, но е бил подложен на интензивно физическо насилие, включително прилагане на мерки като изтръгване на нокти, силно притискане на ставите на пръстите на ръката му", пише в съдебното решение на ЕСПЧ, за да се опише незаконосъобразността на разпита.

След това Ленев е върнат в София, където остава в ареста на Националната следствена служба. Обвинение в съучастничество в убийството му предявява следователя Богдан Карайотов.

Още тогава медици установяват "множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак".

Юрий Ленев дава самопризнания показания, въз основа на които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на Андрей Луканов. По-късно той, както и другите съучастници, е оправдан, тъй като съдът отказва да зачете тези показания, приемайки, че са добити в нарушение на закона.

Въпреки противоречивите доказателства, Софийският градски съд осъжда Ленев, Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев на доживотен затвор като подбудители и помагачи за убийството на Андрей Луканов.

Още тогава стана ясно, че петното върху дънковото яке на т.нар. "клошар", смятан за физическия убиец, не е от кръвта на нито един от обвиняемите. Дрехите са намери в близост до местопрестъплението - дома на бившия премиер. Наяве излиза и незаконността на използваните СРС-та.

По-късно Апелативен съд - София изцяло отменя присъдата на долната инстанция и определя петимата за невинни. През 2007 г. Върховният касационен съд слага точка на сагата, потвърждавайки опрадвателните присъди.

#1 Чинчифон 04.12.2012 в 17:34:55

Единствената сериозна причина,заради която може да е убит Луканов е,че най-вероятно е бил по умен от конкуренцията си.Простотията,завладяла цялата страна след това убийство е гаранция,че подобно посегателство е вече малко вероятно.Днес,в същност,такава заплаха не съществува,но Бойко тъпче погачи в устата на момичетата,които му ги поднасят,когато реже лентичките си.Нали и той иска да изглежда велик

Новините

Най-четените