61 на сто отказали цигарите по свой избор

61% от българите са отказали цигарите в резултат на техен личен избор. Този отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.

Това сочат данните от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

52% от бившите пушачи изтъкват здравословни причини за отказа си от пушене, а 37% са оставили фасовете поради финансови причини (в този случай става дума за по-възрастни и бедни хора).

За 4% от бившите пушачи самата забрана от тютюнопушене в заведенията е причина за отказ от цигарите.

16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012 г.

42% от пълнолетните пушат. По-често това са мъже на възраст между 30 и 49 години и роми.

46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили (главно жени и възрастни хора).

В настоящото изследване 12% от респондентите се определят като бивши пушачи.

69% от интервюираните пушачи преценяват, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места.

28% от пушачите са намалили цигарите в резултат на забраната. Пушенето ограничават хора на възраст между 50 и 59 години, както и заможни респонденти.

Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението.

Данните показват, че след 1 юни 2012 г. близо една пета от пушачите (18%) ходят по-рядко в заведения, а други 16% изобщо са спрели да ги посещават.

Столичаните, образованите респонденти и хората на средна възраст по-често от останалите спират да ходят в заведения.

Тези данни показват, че имат известни основания твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им.

11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят млади жители на големите градове.

За 22% от пушачите забраната не е проблем, защото те така или иначе не ходят по заведения.

Премиерът Борисов и днес коментира темата за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Той е категорично против, но депутатите му били разколебани и притиснати от бизнеса.

"Моето мнение е било винаги - забрана на тютюнопушенето. Колкото можем - да го ограничаваме, да пазим тези, които не пушат. Оттук-нататък, няма да крия, че от моите депутати има много, които са за либерализация", заяви Борисов.

Фонд за превенция

Междувременно независимите депутати, които предложиха старият режим на пушене да се върне, лансираха нова идея. Тя е за създаване на фонд за превенция на пушенето, който да се финансира с пари от акциза върху тютюневите изделия - между 5 и 10% от събраните приходи.

Освен да информира хората за вредите от тютюневия дим, фондът щял да стимулира бизнеса да отваря заведения за непушачи.

#1 Зеленото човече 12.12.2012 в 14:17:04

Време е да стане ясно, че е време цигарите да се забранят като марихуаната

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 12.12.2012 в 14:22:09

И пиенето на алкохол също. И яденето на свинско. И яденето на субпродукти [животински вътрешности]. И яденето на пресен бял хляб. И пиенето на Coca-Cola. И пиенето на кафе. И ебането също.

#3 VL-2 12.12.2012 в 15:13:40

И пиенето на алкохол също. Е ти още ли пиеш? И яденето на свинско. Въпросът е какво свинско. И яденето на субпродукти [животински вътрешности]. Ми те са си забранени. И яденето на пресен бял хляб. Нормалните не ядем хляб. Особено пресен. И пиенето на Coca-Cola. В 2 литра от тази помия имаш 212 грама захар. Голяма чаена чаша пълна с бели кристали. Вземи една супена лъжица и се опитай да ги изкусаш. Може да ползваш 2 литра вода за прокарване. Но добави и 9 литра газ при нормални условия с който да се напомпаш. Ще повърнеш? Ми да, всеки ще повърне. Ама те са помислили. Няколко чаени лъжички ортофосфрона киселина ще ти попречат. И ще те накарат да поискаш да пиеш още защото си си останал жаден. И пиенето на кафе. При положение, че количествата превишават умерените, то да, вредно е. И ебането също. Само ако е обвързано с любов трябва да бъде избягвано. Виж, платеното си е баланс между бачкане и физиологични нужди. Сега, никой не те е спрял да отделяш газове, нали?

#5 Мина 13.12.2012 в 00:26:43

"Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението." А това значи ли, че останалите 25% нарушават забраната!??

#6 Мина 13.12.2012 в 00:28:28

"И ебането също. " Тва пък що!?? Та то е полезно!!

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 13.12.2012 в 01:10:32

Ако не ползваш презерватив, може да се разболееш от СПИН. Ако ти е слабо сърцето, може да умреш от напрежението. Или да ти умре партньора по тази причина. Значи смъртта следствие на ебането е възможност, макар и условна. Нещо като при пушенето на цигари. Да, вреди със сигурност, но непрекъснато погребваме и млади непушачи, както и пушачи на +90. Което значи, че пушенето на цигари не означава непременно сигурна смърт в млада и средна възраст. Та и тук смъртта е възможност, но условна. Зависи от някакви фактори, които не са дотам добре проучени. Явно.

#9 delight 13.12.2012 в 10:46:49

"42% от пълнолетните пушат. По-често това са мъже на възраст между 30 и 49 години и роми." Браво бе, що за формулировка е това Омръзна ми да се дъвче едно и също. Щом има приет закон, трябва да се спазва. Умува се преди приемането му, не след него. Много е лесно всички да щракаме с пръсти и да правим каквото ни е кеф. После ревем - Що няма оправяне в тая държава, докога ще сме така и кога ще станем нормални европейци. Щом има правила, те се спазват. Всяко шикалкавене рано или късно води до хаос.

#10 паяка 13.12.2012 в 12:36:28

"Премиерът Борисов и днес коментира темата за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Той е категорично против, но депутатите му били разколебани и притиснати от бизнеса." Защо се опитват да са над закона? Брутално демонстрират, че едни взети пари трябва да се заработят, независимо от всичко.

#12 скучко 13.12.2012 в 13:55:20

Мина | 13.12.201200:28 "И ебането също. " Тва пък що!?? Шокиран Та то е полезно!! Чуди се А,ааа Мина! Що се отнася до ебането при него има много аспекти: За едни полезно, за други удоволствие, скука, задължение, наслада, досада,седмична програма, ежедневие.... Пък един приятел казва: Чикията за удоволствие, Ебането за престиж!

#13 VL-2 13.12.2012 в 15:08:24

За 5'те филии може би просто е учудена, нищо повече. Но се загледай колко хора ядат хляб и колко го заменят със салата, месо или нещо от този род. Количеството храна като грамаж е същото, ефективността е в пъти повече. Поне при мен, седмица след като престанах да употребявам бял хляб, изчезнаха поредица усещания, които мога да определя като различни от приятните. Не ям бял хляб може би вече 3 години и никак не ми липсва. Понякога ям пълнозърнес, понякога силно препечена филийка, но това да се случи 2 пъти в месеца. Опитай, гарантирам позитивен резултат веднага след като надскочиш "яз без леб не моа!"

#15 strawsPulledAtRandom 13.12.2012 в 16:08:20

И какви са тези различни от приятни те усещания, които са изчезнали, след като си спрял белия хляб? Абе, откъде изведнъж се появи тази негативна нагласа към хляба през последните години, не мога да разбера...

#18 VL-2 13.12.2012 в 17:33:32

Като се наядех с хляб и ми ставаше тежко. усещането, че нещо се търкаля в стомаха. След час време имаш чувството, че храната е на максимум в стомаха и едно леко чувство на гадене се появява. И т.н. Негативната нагласа идва от промяната на технологията за производство на хляб. За да е траен и лек, но обемен се ползват набухватели, мая различна от хлебната, за да се приготвя бързо и машинно се пече невтасал, а довтасването е в стомаха. Получава се тинеста утайка на дъното на стомаха. Повърхността на червата се налепва със слуз. Специално при мен нормално отделяне се постигна чак след спиране на хляба на 100%. Има и утежняващ ситуацията момент. Имам язва на двандесетопръстника и си ме болеше настойчиво при все, че поне десетина години вече пия улкопрол. Сега ме боли понякога и то само например от дребни семена с които е посипано някое ядене. И да, за яденето на няколко часа. В конкретния случай става въпрос за два коренно различни типа усещане за глад. Едното е липса на вещества хранещи мозъка. Тогава наистина си гладен. Второто е липса на обем в стомашната кухина, който да имитира ситост. В гладните години второто са го решавали с топла тухла върху корема. http://iwoman.bg/krasiva/zdrave/hljabyt-hronichna-otrovat-408896.htm http://gotvach.bg/n5-15902-%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F_%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1

#19 strawsPulledAtRandom 13.12.2012 в 17:41:59

Еееее, ако имаш предвид гяволъците на пекарите, мога да те разбера. Аз пък си пека хляба сам - малко ръжено и повече бяло брашно (от селска мелница), малко трици, слънчогледови и понякога сусамови ядки, шарена сол, вода и мая от кубчетата, а не суха. Дори захар и олио не слагам - не откривам разлика във вкуса и набухването. И да ти кажа, нямам проблеми със стомаха. Но щом имаш и язва, вече не давам акъл. Моето мнение се базира само на здрав стомах и качествен хляб, поне доколкото мога да контролирам какво слагам. В такива случаи препоръчвам хлебчето смело и безотговорно.

#20 deowin 13.12.2012 в 18:18:15

Причината хлябът да не е на мода тия дни е главно, че гликемичния индекс на белия хляб е по-висок от този на захарта (този на пълнозърнестия е малко по-нисък), тоест, повишава нивото на кръвната захар по-силно, отколкото захарозата. Което води до отделяне на инсулин. Натрупване на подкожни мазнини. Твърде висока кръвна захар води до високи остатъчни нива на инсулин в кръвта, и понижени нива на кръвната захар, които на тялото му се налага да контрира с глюкагон. Колкото по-ударна доза захар вкарате, толкова по-висока аплтитуда ще има резултатният хормонален rollercoaster. Ако не виждате никакви проблеми в това да ядете захар (например, за активни, спортуващи хора няма особено значение), то яденето на хляб също не е проблем. Но да анатемосвате лъжичката захар в кафето, докато набивате по 5 филии бял хляб на обед, е просто неграмотна заблуда.

#22 deowin 13.12.2012 в 18:49:15

>Не виждам кой знае какъв проблем нито в яденето на 5 филии хляб Сметката не е много сложна - 5 филии бял хляб са около 90гр с гликемичен индекс 75. Инсулиновата реакция на тялото ти е малко по-висока, отколкото от изпиването на литър обикновена кола (108гр захароза с гликемичен индекс около 60). Тоест, ако литър кола ти се струва ок, то 5 филии хляб също са ок.

Новините

Най-четените