БСП няма да подкрепи Изборния кодекс

БСП не подкрепя и няма да гласува внесения от ГЕРБ и "Атака" Изборен кодекс, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев, според който той "обслужва политическите интереси на двете партии.

По думите му проектът не решава основни въпроси, които ГЕРБ обеща с идването си на власт - гарантиране на демократични избори, ограничаване на контролирания вот и намаляването на купуването на гласове.

Според Станишев проектът за кодекс разширява възможностите за купуване на гласове с предложението си да увеличи средствата за предизборна кампания до 4 млн. лева. "Коя партия в условия на криза може да си позволи да похарчи толкова много средства - тази, която е на власт", каза той. Вероятно от собствен опит...

Относно предвиденото изискване за уседналост за местния вот, лидерът на БСП каза, че в партията вече пристигали сигнали, че ГЕРБ организират пренасочване на групи избиратели от отделни общини в Северозападна България към други общини. "Целта е да създадат избирателна маса, която ще бъде контролирана от тях. Останалите партии ще трябва да се съобразяват с разпоредбата за уседналост, която няма как да бъде спазена", заяви лидерът на БСП.

БСП не приемат и предвиденото ограничаване на българските граждани да избират кметовете на села с население до 500 души. Според социалистите така 2/3 от българските села ще бъдат отрязани от правото да избират свой кмет.

Освен това столетницата е и против ограниченията за избор на районни кметове в големите градове. "Вместо да се разширява децентрализацията, да се делегират допълнителни правомощия на районните кметове в голям град като столицата, те ще бъдат обезличавани. Целта е колкото може повече представители на местната власт да бъдат подчинени на ГЕРБ, да бъдат назначавани от ГЕРБ", смята Станишев.

Новините

Най-четените