+ 10 заплати бонус за държавните служители с "особени заслуги"

10 допълнителни заплати годишно или общо 22 ще има възможност да получи държавен служител като бонус. Това предвиждат приети окончателно текстове от промените в Закона за държавния служител, които парламентът гласува на второ четене.

Според приетите днес текстове, за "особени заслуги" държавен служител ще може да получава до 80% от основната си заплатата за съответната година.

На първо четене депутатите предвиждаха чиновниците да могат да получават бонуси най-много до 30 % от основната им заплата, но при второто четене се прокрадна текст, според който размерът на допълнителното възнаграждение на отделните служители не може да надвишава 80%, а единствено общите разходи на институцията за допълнително материално стимулиране няма да може да са под 30% от разходите за заплати в нея.

Институциите ще разполагат с ограничен ресурс, който ще могат да разпределят като бонуси, като едни служители ще могат да получат максималните 80% от заплатата си допълнително според преценката на техния ръководител, а други могат да да не получат нищо.

Всеки в администрацията, който има стаж най-малко 6 месеца в рамките на една календарна година, подлежи на оценка за изпълняваната от него длъжност, която ще се прави от прекия ръководител, който пък писмено ще трябва да мотивира атестата си пред началника над него, който е и контролиращ ръководител.

Държавният служител също трябва да бъде запознат с това как прекият му ръководител оценява свършената от него работа. Чиновниците ще имат 7-дневен срок да обжалват оценката, която са получили.

С промените в Закона за държавния служител, депутатите премахнаха понятието клас "прослужено време" за чиновниците. Парите, които служителят e получавал за клас, вече ще бъдат включени в основната месечна заплата.

#1 Чинчифон 09.05.2012 в 15:08:47

Заслугите на чиновника не зависят от неговите лични качества,нито пък от положеният от него труд.Те зависят изключително и безусловно от неговият НАЧАЛНИК!Който в 99% от случаите е паталогичен подмазвач спрямо още по-големият му началник,Защото живеем в държава България,подчинена само на човека-ГЕРБ.Нека пак да преговорим-бонуси с парите от данъците на хората може да дава само тяхното свободно общество.А държавата България не трябва да служи за да се оправдават такива простотии!

#2 Гризли 09.05.2012 в 15:32:26

Чинчифон, Значи държавните чиновници ще получават бонуси от нашите пари, задето ни карат да стоим по опашки, мръщят ни се зад гишето, удължават си обедната почивка, държат се арогантно, ... ?! Браво, дупетати, браво! Най-големите хрантутници, които и без това лежат на наш гръб, сега вече още по-официално ще ни се качат на главата! Сега вече какво лапане ще падне!!!

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 09.05.2012 в 19:52:00

Много ми е интересно на какви опашки стоят гражданите. Гризли, дай ми един пример просто. Декларирането на доходите и плащането на данъците си ги правя online. През десет години си сменям документите и напълно осъзнавам, че не може да се изсипе цяла България пред полицейските управления и всичко да стане за един ден. Просто няма как. И в други страни съм си сменял документите и там си има бюрокрация, само че работодателя помагаше на държавата, предпазваше я от мрънкане, като ми разрешаваше един ден извънреден отпуск. Всяка година, по няколко пъти минавам през митнически/граничен полицейски контрол и единственото ми чакане е когато има 50-60 потни сопола, по анцузи, прибиращи се от, или отиващи на гурбет. И обикновено от митническа гледна точка са извън всякакви норми. Цигари, буркани, ракии, лютеници и прочие. Нормално е, тези които са там, да извършат контрол, за това им се плаща. От моите и от вашите пари. При мен всичко приключва с представяне на винетка и отваряне на багажника, не повече от минута и половина. Друга някаква държавна "услуга", Гризли? Посочи ми моля те.

#4 Tony-2 10.05.2012 в 11:05:44

Не е нормално работещите в частния сектор- осигуряващи средствата в бюджета да получават 12 заплати за 12 месеца, а държавните служители да получават 22 заплати за 12 месеца! Те не внасят осигуровки и данъци в бюджета, как ще стане тази работа!!! Предпочитам да работя в сивия сектор и да не си плащам данъците и осигуровките, поне ще знам че няма да имам принос за тази чудесна възможност -22 заплати за 12 месеца !

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 10.05.2012 в 11:31:47

Откъде ти дойде на ума, че не внасят данъци? Заплатата на всеки държавен служител се облага с данък по същият начин както се облага тази на работещият в частния сектор. И СЪС СИГУРНОСТ се облага. И със сигурност В ЦЕЛИЯ СИ РАЗМЕР. Схващаш ли накъде бия? Държавните служители плащат и осигуровки, само че им ги плаща работодателя. Това е така, понеже работодателят е държавата. Тя събира осигуровките. И ще е глупаво държавата да бърка в джоба и да дава едни пари на работника, които в същата секунда на плащането ще си ги начисли и вземе обратно за осигуровки. Безмислено местене на пари по сметки. Държава, държавен служител, държава. Отделно от това, за разлика от частния сектор, възможно най-високата основна заплата на държавен служител в Република България не може да е повече от 1860 лева [за 2012 год.]. По Закон. И такава заплата вземат не повче от дузина държавни служители, ако въобще има такива, това е максималният размер. Моята заплата, в частния сектор е доста по-висока от максималната на държавните служители, а не се намирам по върховете на управлението на бизнеса. По скоро съм в средата. Ако държавният служител взема 12 000 лева за година, а аз 30 000, кое точно те смущава? Държавният служител има същите нужди като работещият в частния сектор. Или ... той е гадно животно, няма нужда от пари за да издържа семейството си. Мислете позитивно, а не вестникарски, "всички държавни чиновници са боклуци".

#6 Чинчифон 10.05.2012 в 12:55:07

Rodrigo,държавният служител не е принуден да работи на ниско платена работа.На него му предлагат договор,който определя колко ще му бъде заплащано.Ако не му харесва или пък му липсват качествата за предложената длъжност,пак няма проблем.Тогава си купува партия с ипотека,урежда се с фирма за преброяване на гласовете и...след изборите може сам да си съставя правителство.Тогава,ако желае,ще назначава счетоводители за министри на здравето,автомеханици за АЕЦ и т.н.Ако има късмет,ще може да назначава и президент!Просто срещу една чаровна усмивка

#7 Tony-2 10.05.2012 в 13:09:11

По закона за държавния служител - осигуровките им се плащат от държавата, т.е реални пари в бюджета от тези държавни служители не влизат. И ако твоята заплата е над тази на държавния служител, то моята и на всички мои колеги/ фирмата е от 18 човека/ е 600,00 лева. Това ме притеснява, че ние които реално вкарваме средства в бюджета работим за такива заплати, и то 12 за годината, а тези на които заплатите им се изплащат от бюджета ще получават 22 заплати по доста по-вече от 600 лева.

#8 NannyOgg 10.05.2012 в 17:08:29

@ коментар 5, в тази му част "Отделно от това, за разлика от частния сектор, възможно най-високата основна заплата на държавен служител в Република България не може да е повече от 1860 лева [за 2012 год.]. По Закон. И такава заплата вземат не повече от дузина държавни служители, ако въобще има такива, това е максималният размер." Това, което твърдите, не е вярно и не отговаря на законовата база. Съгласно приложенията към Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация /в сила от 15.03.2012 г./, максималният размер на основната месечна заплата е 3500 лева. Към нея, следва да се добави и т.нар. допълнително постоянно възнаграждение, което, в определени случаи, но не чак толкова редки, достига размера на основната такава. Двете заедно образуват т.нар. брутна работна заплата на държавните служители. Отделно има други стимули, но те не се обсъждат тук. Подробности тук: http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135762892 /приложенията са в края на Наредбата/ Не разсъждавам вестникарски и обичам точността при информацията, поради тази причина е корекцията. Личното ми мнение е, че висшите ешелони на администрацията отдавна са доказали, че какъвто и да е вид парично стимулиране не води до качествено свършена работа, за съжаление.

Новините

Най-четените