Официално излизаме от Бургас – Александропулис

Правителството предлага на Народното събрание да денонсира споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис, предаде БГНЕС.

Това става след като изтече направеното от страната ни преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие. Решението е взето във връзка със заключенията, на Международната проектна компания във фазата на разработка на проекта.

Съгласно анализите, петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение. Предвид това обстоятелство, България предприема съответните действия по прекратяване участието на страната ни в проекта.

През февруари 2008 г. в Амстердам беше регистрирана международна проектна компания "Транс Болкан Пайплайн BV". Русия притежаваше мажоритарния дял от 51% чрез руския консорциум ОСО "Трубопроводньй Консорциум "Бургас - Александруполис", който включва 3 държавни руски компании - "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт". Гърция и България си деляха по 24.5%, като от наша страна в проекта бяха ангажирани "Техноекспортстрой" ЕАД и "Булгаргаз холдинг" ЕАД.

Проектът (част от "големия шлем на президента Първанов - бел.ред.) беше посрещнат враждебно от населението поради опасността от отравяне на морето при разлив. През май 2009 г. в Община Поморие се проведе референдум, на който 98.97% от общо гласувалите се обявявиха срещу изграждането на „Бургас - Александруполис". През декември 2011 г. българското правителство се оттегли от проекта поради икономически съображения.

#1 След час 06.02.2013 в 13:46:46

Влизаме с един проект, излизаме от друг... Май всичко опира до парички - кой колко дава, къде ги дава и на кога. Най-лошото е, че никой не мисли за това какво ще е добре за тази държава и какво ще е добре през следващите 10 - 20 години.

#2 niemen 06.02.2013 в 16:55:16

Ало, кафето, оправете си заглавието. Александруполис се казва, не бъдете като бат ви Бойко, който го кръщава, както му дойде.

#3 ne_sam_fen_na_nikoi 06.02.2013 в 17:31:16

Разбира се че никой не го е еня за нас и става въпрос само и единствено за това кой и на кого дава пари.Ако ги интересуваше поне малко за това на къде да върви България мисля че е логично да се мисли върху това какво така наречените по-напреднали от нас държави правят и аджеба защо го правят.Например:проекта Desertec който да осигурява доста солиден процент енергия за цяла Европа от слънце.Или пък Гео-Термалните станции които Исландия прави(за тези които не са запознати,България е още един рай като Исландия за строежа на такива станции за генериране на енергия от земните недра или с други думи,докато се върти земята ще има Гео-Термална енергия). Или пък на локации (каквито също има в България) където е възможно изграждането на вятърни мелници като тъпите Холандци или Датчани да речем(ей,тея са прости да знаете).Или пък да използваме приливите и отливите които имаме в изобилие на Черно море за генериране на енергия или пък за сроежа на повече водни каскади които също генерират енергия от водата която ще преминава през тях.Дал господ в България и това имаме.Сега като се замисля,при толкова много алтернативи(гореспоменатите не са всички) защо изобщо БЪЛГАРСКОТО Правителство обсъжда нови ядрени мощности или стоежа на газопроводи все неща които ни правят ЗАВИСИМИ на някой друг а не си използваме нашите си ресурси които нито някой може да ни отнеме(освен ако не ги продадем на други както правят сега) нито някой ще ни сочи с пръст че видиш ли Българите замърсяват околната среда.ЗАЩО скъпи НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ не правите нещо хубаво за България??????

Новините

Най-четените