Съдът отмени забрана за ин витро на 43-годишна

Възрастовото ограничение за "ин витро" падна в съда.

Административен съд София-град е отменил заповед на Фонда за асистирана репродукция, съобщиха от съдебната институция. Според съда възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на Конституцията и Закона за защита от дискриминацията.

Делото е образувано по жалба на жена, на която е отказано "ин витро".

Жалбата на М.К. е срещу заповед на директора на Център "Фонд за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването. Жената се оплаква, че процедурата й е отказана, тъй като е навършила 43 години.

Съдът е преценил, че оспорваната заповед е издадена в съществено нарушение на административно-производствените правила, противоречи на материалния закон и не съответства на целта на закона.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Преди месеци казусът със забременяваването "ин витро" предизвика ожесточени дискусии, след като 62-годишна русенка роди близнаци, заченати в епруветка. Едно от бебетата почина месец след раждането, а другото се очаква да бъде изписано от болницата.

Тогава бившият вече председател на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов коментира, че около 40-годишна възраст е удачната граница, която той предлага да се приеме с необходимите законови промени. "Не е нормално жена на 62-години да стане майка", категоричен беше депутатът от ГЕРБ, който аргументира становището си с рисковете за здравето както за майката, така и за децата й. 

Новините

Най-четените