Не си идвай, Берба

Пиша този текст като отговор на публикацията на Сергей Въчев "Ела ни виж, Бербатов". Надявам се да го публикувате. Надявам се и в момента освен г-н Въчев да го чете и самият Митко, защото е насочен по-скоро към него.

Берба, не си идвай. Моля те. Дори и само като зрител.

Какво хубаво ще видиш?

Сбирщина надценени дупета на терена, които ги е страх да ударят една глава на топката, сакън да не им се счупят диадемите, че ще им се развали алабросът.

И, естествено, ще паднат - те падат от държавици, дето с труд се откриват на картата и им вкарват голове футболисти, дето не могат правилно да си произнесат собствената фамилия, че Англия ли?

Какво хубаво ще чуеш?

Няма смисъл да търпиш подвиквания от сорта на "балерина", "п***раст", "примадона", "ти скапа националния". Такива ги крещяха и на Стоичков. Сякаш можеш да скапеш някоя фекалия - колко повече? Та тя си е достатъчно жалка.

Какво хубаво ще прочетеш за себе си?

Даже не смея да си представя какво ще надращят по вестници и сайтове за теб. От години имам чувството, че подобни спортни издания имат неписано правило - всеки ден да се пише нещо за Бербатов. Каквото и да е.

И те плюеха - и българските, и английските медии. Да, ама когато размаза Ливърпул британските спортни журналисти (които са по-компетентни и от българските политически, но това е друг въпрос) веднага се обърнаха на 180 градуса и се скъсаха да те превъзнасят, докато родните мълчаха като задници. И как да не мълчат засрамено, като от години ти им изкарваш заплатите.

А сега да навлезем смело в дебрите на научната фантастика. Да предположим, че ти се върнеш в националния (да бе!) и вземете да биете (нали?). Какво ще стане после?

Ще се изпонапиеш с идиотите от националния в Син Сити и БИАД, че да те изтипосат по всички жълти вестници (те други в България останаха ли) на първа страница. Та да се чудиш какви да ги обясняваш на жена си после.

И да не се залъгваме, Берба - ти си вече на 30, за какви златни футболни години говорим? Оттук насетне пътят е бавно, ала сигурно надолу. Физиология, какво да я правиш - не че няма да играеш, но не и с тия темпове както преди.

С всички футболисти по света е така - а малко ли постигна досега ти? Беше седем пъти футболист номер едно на България (рекорд!), отбеляза най-много голове в националния (пак рекорд!), игра в Леверкузен, Тотнъм и Юнайтед, три пъти отборът, в който играеше, достигна до финала на Шампионската Лига, стана голмайстор на английската Висша Лига и какво ли още не!

Дори Фърги да се опита пак да те подхлъзне, можеш спокойно да му теглиш една и да се махнеш от Манчестър - и италианските отбори те искат, и бившите в които игра, че и испанските грандове ще те вземат. А последните, колкото и болезнено да звучи, играят по-добър футбол дори от англичаните.

Да, Балата ни добута до Португалия, но Балата играеше с ФУТБОЛИСТИ и не беше единственият играч на терена. Ти ще играеш с идиоти и публиката просто няма да разбере разликата, като ви види всичките на терена, защото ще се удавиш в морето от некадърност около себе си. Направил си достатъчно за националния отбор на България - няма смисъл да го вадиш от блатото точно ти.

Няма смисъл една камара леваци да ти изпотрошат краката, докато по трибуните сбирщина простаци псуват майка ти. Същата майка, която те е бранила от онези леваци в Борисовата - нещо, от което не смятам, че трябва да се срамува нито тя, нито ти.

По-скоро би трябвало да се засрамят Дучето и малоумните му ултраси - нещо, което едва ли ще стане. Такива като тях сякаш нямат майки, а се размножават като амебите - чрез деление. Защото толкова им е и IQ-то.

Ти постъпи правилно, махайки се оттук. Не се връщай, за да угодиш на шепа отчаяници, размахващи знамена по трибуните или на един избягал от варненската психиатрия олигофрен, който ще вие в екстаз "пувярвай беееее, бербааааатуф, бележи ве".

Защото така ще направиш кефа и на такива като Дучето и компания да те псуват в нирванен екстаз. Направо ще изживеят звездния си миг.

Не че няма да има радостни хора тук, в България, ако се завърнеш - ще има. Но кажи ми честно - струва ли си жертвата? Само си представи колко много ще ти коства. И още нещо - ще има и немалко такива като мен, които ще се натъжат, ако се върнеш тук.

Защото, Берба, има и една особена порода фенове като мен, които те обичат и ще им е гадно, понеже тук ти ще бъдеш нещастен. Ние се радваме, когато и ти си щастлив - а тук това не вярвам да стане. В родния футбол звезда като теб ще се чувства все едно се бори с прасета в кочина. Накрая всички се омазани в л**на, ама на свините им е хубаво.

Затова, скъпи сънародници, моля, спестете си десетачката за тази среща с Англия. Вземете си за тези пари два галона бира и тарелка кебапчета, опечете си и гледайте мача по телевизора - яжте, пийте и псувайте до премала. Или идете с тези пари си купете торба хляб, или две пилета, или шише ракия. Или някоя книга.

Но моля ви, не ги харчете да гледате националите.

Те няма да заиграят по-добре.

Дори и ако Бербатов прежали най-милото си - своята чест, и ги поведе.

#1 Tsombain 18.08.2011 в 15:26:14

Митко е голям пич! И няма значени дали ще се върне в националния, няма значние дали на някой му се струваче играе или не играе добре. Просто Митко е пич. Всичко останало е чиста завист.

#3 Профилът е закрит 18.08.2011 в 23:41:07

Божке, божке... Стария Бен, подозирам, че половината футболисти от Б група могат да изкарат по хубав текст. Какво беше туй нЯщо бе, човече? Съчинение, писмо -вопъл, хумор, ирония?! Кажи на Младия Бен да напише нов текст, че този по добре е да не го чете Митко. С такава защита, по добре без защита

Новините

Най-четените