Когато бяхме малко по-големи

Спомням си едно време в махалата хлапетата имахме един лаф, който пробутвахме винаги, когато се фукахме с нещо, което не съответстваше на възрастта ни. Казвахме: "Аз, като бях малко по-голям".

И после, каквото и да закачиш след това встъпление, беше освободено от съмнения, даваше простор на фантазията да се представиш такъв, какъвто би искал да си. Това особено отскачане напред във времето верифицираше в детските ни мисли действия, които нямаше как да са реални, но това не ги правеше невъзможни.

Просто разказът за тях предшестваше случването им. За каквото и да говорехме, в очите ни то не беше абстракция, а само свидетелство, че порастването не е линеен процес и няма нищо странно да си бил по-голям, а после отново да станеш по-малък и само да пазиш спомен за това в очакване на новия ти растеж.

Децата интуитивно формулират мъдрости и понякога само спорадичните ретроспекции напомнят за тях. Без съмнение, ние сме общество със забавен растеж. Дали щитовидната ни жлеза беше увредена безвъзвратно от Чернобил или хипофизата ни по рождение е потънала твърде дълбоко в "турското седло" на генетичното покорство, не е ясно, но симптомите са налице.

Караме някакъв безкраен пубертет, наречен "преход" и продължаваме да сме дребни и хормонално неуравновесени. Точно както е с тийнейджърите, ние не можем да решим деца ли сме още, с постоянна нужда някои да се грижи за нас, да носи нашата отговорност, или сме възрастни, които сами могат да взимат решенията си.

Това ни прави неуверени и ни лашка в крайни състояния - от меланхолична апатия, която ни поставя на дъното на щастливите класации до патриотарски бабаитлък, че от нас по-важни няма и останалите са длъжни да го отчитат.

Изпадаме в паника от кризите, повтаряме непрекъснато едни и същи грешки; като всеки пубер сме абстрактно недоволни и постоянно кисели, но от друга страна продължаваме да търсим закрилата на Държавния Батко, който ни набива в главата, че без него сме загубени. Влече ни лъскавото, мързи ни да мислим. Гласът на социума мутира, но тялото му е още като на седмокласник.

И все пак, като погледнем назад в проточилото се израстване, има момент, в който бяхме по-големи. През зимата на 1997-а ние бяхме повярвали, че вече сме зрели, че гласът ни има нужната сила, а гневът ни може да държи на разстояние всеки, който се опитва да ни се подиграва.

Това беше ключовият момент в обществения ни пубертет. В хапещия десетоянуарски студ ние бяхме избрали да сме възрастни и макар все още да имахме акне от социализма, бяхме големи; по-големи, макар и малко.Днес ще се намерят достатъчно мъдри батковци, куп загрижени чичковци с агентурни псевдоними, които да ни обяснят колко сериозно грешим.

Как онази зима не е нищо повече от безсмислен хлапашки бунт, дирижирана акция, в която сме били марионетки, но ние с вас знаем истината. Тогава бяхме други. И макар развитието ни да не е линейно и сега да сме се върнали назад, ние спокойно можем да разкажем за онези събития с встъплението "когато бяхме малко по-големи". И да се надяваме, точно както при децата, че идеята за зрялост, спомена за нея, може да ни отведе един ден до реалното порастване.

#1 boris 10.01.2013 в 09:39:18

.... след това Костов проведе масовата преебатизация чрез разбойническо-ментърджийските дружества и разпродаде производствените мощности по най-класическият шуробаджанашки начин усвоен до съвършенство през комунизма. Което не стана по тая схема стана с касова ( подмасова ) приватизация - тоест отиде в ръцете на комунистите, защото кой друг имаше пари тогава? И народа се почуства сам и изоставен. Защото на площадите хората не отидоха да искат финансова стабилност, хората отидоха да искат справедливост. Това е което не получиха. Нищо. Десет години по-късно за кратко мъртвеца отново се събуди и блокира кръстовища. И се събуди наистина пораснал, защото се озъби на властта за неща различни от "корема стържи и студено на гъза" А хората от старото поколение нищо не разбраха - те така и не успяха да осъзнаят, че заплатата и партията която е на власт са и трябва да бъдат, две несвързани с нищо понятия. А те искат да бъдат свързани и така се оковат сами. Може екологията да не е нещо кой-знае колко важно при всичките проблеми на държавата ни, но дори и общественици, далеч по интелигентни от средният човек не осъзнаха, че зад Странджа, Пирин и дрън-дрън се крие нещо много по-голямо и важно - младите хора станаха да протестират с искане ДА СЕ СПАЗВА ЗАКОНА. Когато някъде е забранено нещо (примерно е забранено да се строи хотел) то това да е наистина забранено, а не според това кой с кой се познавал и на кой бил човек и най-вече да няма нищо общо с това кой е на власт. "Мой човек" и "вторият начин" са най-големият бич за българското общество.

#6 Чинчифон 10.01.2013 в 11:29:18

Дали е имало протести при изграждането на египетските пирамиди за това,че питагоровата теорема не е вярна?Или пък че таблицата на Менделеев въвежда хората в заблуда,а пък когато се потопим във ваната ни е трудно да проверим закона на Архимед?Едва ли,защото хората са търсили ИСТИНАТА!Протестите са се появили след избуяването на личните интереси,които противостоят на общите ни интереси.За това и тарикатите ги култивират до религиозни,етнически и политически,като принуждават хората да застават едни срещу други.Просто още нищо не сме научили след Римската империя!Станахме гладиатори...по навик!Благодарение на публиката...

#7 lele male 10.01.2013 в 13:03:48

Бавно ни залива морето от сиви, тягосни дни умът не слуша сърцето, а вечно смята и бди. Падаме в калта, затъваме до шия в нея виновни търсим, за да успеем невинни в калта да заспим . Хората сега са глупави стада, водещи борба за власт и за трева , стискайки зъби подават си ръка... (Ахат "Черната Овца")

#9 daysydogy 10.01.2013 в 18:49:38

.... след това Костов проведе масовата преебатизация чрез Приватизацията трябваше да я направи Луканов, но не му стискаше. А задавал ли си на тъпата си глава въпросът кой щеше да плаща заплатите на губещото предприятие Кремиковци (и не само на него), дето суровината му се караше от Алжир!?!? и Украйна??? Ти борисе, ама и останалите българи!!!... Ама аз не искам да плащам т-живковските и на гъзолизците му вересии!!! Е затова сме на тоя хал - казахте че Костов е боклук, та дойде мадридския комарджия, та тройна коалиция, та до днеска все комунисти... сергей игнатов, синчето на сек. на цк на деканесме - симеон игнатов; плевнелиев - синче на благоевградското цк на бкп, унучето на борис велчев и т.н, и т.н. и недоносеният мозък от Банки. „Аман от пияни хора!“ - както е казал поетът, ама сигурно и не знаеш, че този поет е Ботев... А злополучния очилатко хари изпортен - кой можеше в ония години да учи на запад - само отрочетата комунистически...

#11 Vankata_820 11.01.2013 в 00:37:39

Do boris: Ами всъщност нещата трябва да са много по серизони от искания за спазване на закона, защото впечатленията ми са, че нашите видни другари, основно се плъзгат по ръба на законите си и вратичките там им дават възможността да излезнат сухи пред белия свят, а не срещу закона им! Първо се тръгва от възмезадието, минава се през реваншизма, който пак е вид възмездие и след това се пренаписва всичко изкривено от времето и нравите, за да добие завършена справедлива форма на пълноправие - на светлия копнеж по равноправното начало, на противопоставянето и отстояването на висши цели в името на обществото и обществения интерес с оциите на законовата ни рамка! Хубава статия!

#12 Vankata_820 11.01.2013 в 00:38:43

Do boris: Ами всъщност нещата трябва да са много по серизони от искания за спазване на закона, защото впечатленията ми са, че нашите видни другари, основно се плъзгат по ръба на законите си и вратичките там им дават възможността да излезнат сухи пред белия свят, а не срещу закона им! Първо се тръгва от възмезадието, минава се през реваншизма, който пак е вид възмездие и след това се пренаписва всичко изкривено от времето и нравите, за да добие завършена справедлива форма на пълноправие - на светлия копнеж по равноправното начало, на противопоставянето и отстояването на висши цели в името на обществото и обществения интерес с оциите на законовата ни рамка! Хубава статия!

#16 pueblo 12.01.2013 в 02:22:55

някой олигофрени с умиление си спомнят,как са ги докарали с рейса от прованса,дали са им безплатни сандвичи,чай,коняк и по..... 10 долара на ден факт-документиран серем ви на мисленето

#17 King 12.01.2013 в 03:28:22

Бичкия, за много години братле!!! Локаутът свърши, къде ще лафим сега? В нюза съм баннат до живот, ебати хюмнетата смачкани! !!

#21 King 13.01.2013 в 07:22:33

Хм, блокирано ми е айпито, не мога да се регистрирам. )

#22 King 13.01.2013 в 07:53:09

Бичкия, минах през телефона, ебати лузърите нещастни и бедни, да вземат да ми блокират айпито на компютъра, не е истина просто, колко жалки могат да бъдат някои сънародници, подтиснати от мизерия, глад и възможността да прекарват нощите си на мазни опърдяни столове пред писито.. Както и да е, новия ми ник е 05555 )))))))))))), ще се видим в нюза, тук по принцип мразя да влизам, защото имам чувството че се събират най-нещастните и депресирани копелдаци да си дърлят въшките, въобразявайки си, че притежават някакъв литературен талант, а това е гротеско просто...

#23 Антикомунист 13.01.2013 в 11:31:36

Пуебло - добър ник си избрал...селянин със селско мислене си,комунист и отрепка. Бях на протестите ,с които сжалихме българоубиецът Жан Жиденож от власт и след които България влезе в Европа. Без тези протести,без Костов и Софиянски бихте сънували Европата другари. Благодарение на 1997 и по-малко на 1989 не сме вече роби на СССР и Русия,изметохме болшевиките завинаги от властта,а на тези които плямпат ,че Бойко,Дянков,Костов са комунистически синчета или членове - логично,какъв можеше да си преди 1989? Важното е какъв си след това мили мои червени боклучета,а вие си останахте такива - червени боклучета. България може да я има от 681,но съвременна България,европейска България я създадохме 1997.

#25 greenstreet 14.01.2013 в 01:23:42

А за мен една от причините да ненавиждам нюза е точно простащината и онанизма на повечето юзъри пред собствения им цинизъм. Как големи хора могат да ръсят толкова свинщина и да се въргалят в расизма си за мен остава загадка. За съжаление наблюдавам, че и тук почват да се изявяват, но не ме тревожи - най-лесното е да спреш да отваряш дадена страница. Уебкафето засега ме печели със сравнително добрия си тон.

#27 chacha 15.01.2013 в 08:54:11

Тази зима бях горд от България и Българския народ. Дали са манипулирани или не това не е от значе ние, това беше акт на не съгласие с условията на живот завършил с победа. Колкото и да маниполираш хора който са доволни не можеш ги изкара на протест. Българския народ отстояваше правото си да живее. В последствие, че някой измами народа е друга тема. Тези 39 народни представители, които протестираха против новата конституция, които разбраха на къде води основния закон бяха пратени далече от България, да не вземат да се разприказват, да разкажат какви планове се кроят за нашето бъдеще. Тази конституция, която не ти дава право да сезираш конституционния съд за нарушение, не ти дава право да избираш пряко съдиите и правителства, ами изгражда зависимост между всички, как да работи. Не можеш да уволниш депутат или министър въпреки че си им работодател. Сега трябва да се случи същото, че да се промени тази превидна демокрация, написана и изпълнена от комунисти.

Новините

Най-четените