Национализмът няма свой говорител

За масовата публика национализмът започва тогава, когато се открои омразата към другия, към чуждия - малцинства, религиозни групи или някакъв външен враг. Така звучи с днешна дата диагнозата на българския национализъм на социолога д-р Живко Георгиев.

В последните 100 години национализмът бе по-скоро маргинализиран и едва ли скоро ще стане обединяващ фактор. Оказваме се в ситуация да се сещаме за него, когато нещо жегне позаспалото ни общество, констатира експертът пред Webcafe.bg.

С Живко Георгиев продължаваме темата за съвременните проявления на национализма и мястото му в ХХІ век.

Добронамереният лексикален синоним "патриотизъм", който приобщава под общия знаменател на любовта към отечеството, е изтласкан от "анти"-говорене, по думите на Георгиев, озлобяващо и плашещо дори самите патриоти.

Все пак, нагласите на обществото олицетворят тези на политическите партии и обратно. Отчуждаващи, разделящи и идейно захабени изглеждат посланията, размахвани от т.нар. националистически партии. "Атака" и ВМРО допълнително успяха да придадат негативна конотация на този термин", коментира социологът.

Тази ниша от политическия спектър се оказва тясна от новопоявили се формации (Слави Бинев, Димитър Стоянов, Светльо Витков), но и непечеливша: "Националистическите партии имат предел от 10-15% от електората, като много повече отблъскват всички останали избиратели".

Това е чувствителна ниша, която така и не може да намери свой общ говорител, поради роящите се партии и фактът, че към нея периодично посягат т.нар. големи партии.

Няма как националистическата нотка неизменно да не присъства на предстоящите парламентарни избори догодина, очаква социологът, но не и изненади или някакво радикално изостряне на тона. Предстои да видим „олекотена версия" на познатото ни говорене.

„За сега няма предпоставки националистическите нагласи да станат доминантни на идващите избори. Не е изключено ГЕРБ и БСП да активират подобни послания, но те ще са премерени, за да не отблъснат избиратели", прогнозира той.

Различни сме от Европа

Икономическата и дългова криза създаде условия за вълна от „войнстващ" национализъм в Европа, която издига на преден план ксенофобски и радикални настроения. Тези опасни страсти се разпалват също от недоверието към имигрантите, бежанските вълни и престъпността.

България страни от този процес, защото не е приемник на тези явления. „У нас няма социално предпоставки, каквито има в Западна Европа, за да са възможни такива настроения", казва Живко Георгиев. Все пак, донякъде общ е отпорът на националистическите партии срещу екстремизма.

И тук определени партии се опитват да плашат с радикален ислям и тероризъм, но това е по-скоро превантивно, отколкото почиващо на реални факти и аргументи, допълва той.

Другата характерна особеност на национализма в Европа е евроскептицизмът. У нас тази идея трудно би сплотила 10% - 12% от електората, и то, при наличието на силно изявен говорител. "Атака" се опитва да играе тази роля, настоявайки България да напусне Европейския съюз.

Тази идея няма особена чуваемост в България, твърди още Живко Георгиев.

#1 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 08:32:53

Поредния упражняващ се по темата.... Айде някой да вземе да обясни простичко какво е това "националист". Щото ако някой е националист излиза, че останалите сме предатели......а пък нация от 10 % истински българи (националисти) и 90 % изроди-безродници ми идва прекалено неразбираемо

#2 джачинта 25.10.2012 в 09:17:38

10% са националисти, а 90% са патриоти.

#3 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 09:25:22

Май май си е точно така...

#4 Шебек Хасан 25.10.2012 в 09:40:12

Истината е, че кукловодите на Прехода, много добре знаят каква сила може да бъде една истинска, градивна и интелигентна националистическа партия. За това и никога няма да позволят такава да бъде създадена. Ще има да бълват всевъзможни ментета като Волен, Слави Бинев и други подобни "националисти", докато не ни довършат окончателно и безвъзвратно.

#6 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 11:31:17

Шебек Е айде дайте да ги видим кои са тия истински националисти, които да създадат истинска нционалистическа партия? Та чак и се стрхувал някой от тях. Всички казвате това не е, онова не е......ми дайте да видим какво е? Тоя блян за истинския националист е като едно време за развития социализъм - всички знаят за него, но никой не го е виждал...

#8 Bobby_gBG 25.10.2012 в 12:51:00

6 Оня Дето Го Трият | 25.10.201211:31 Шебек Е айде дайте да ги видим кои са тия истински националисти, които да създадат истинска нционалистическа партия? -------------------------------- Няма да ги видиш. Пене не и като лидери и с достатъчно влияние че да променят нещо. За да се случи каквото и да било ти трябва мнинимум ниво това което имаше Волен Сидеров - телевизия с прекалено много свободно време зад себе си, която е готова да излъчва всичко дето и предостави за да запълни ефира, и идеи, които поне отначало бяха съвсем правилни и на място. И какво става като пробиеш (ако не те ликвидират физически преди това)? Атентат (или опит за такъв) - като на тракия, след това предателство от "най-близките", масова черна кампания от всички "независими" медии, "другарски съд" в парламента и т.н.. Резултата - вече съответния човек няма никакво доверие на никого, параноя от всичко, привиждат му се предатели от всякъде. И вместо да се върши работа - бягане от всякаква съществена работа поради недоверие и страх от провал/саботаж/предателство. Вместо да се мисли какво да се свърши - орязване на всякакви инициативи докато не бъдат проверени на 200% от ЦЕНТРАЛНОТО ръководство дали са читави, и тотална централизация, водеща до стагнация. От страх от ново предателство - заобграждане с "верни" хора, вместо с такива с качества. И съответната последваща загуба на качествени кадри, съответно и на качествени идеи, и пълен провал на началната идея. Защото както казаха и преди мен - ако се остави качествен човек да създаде качествена партия, без да бъде провален по някой от описаните от мен начини - след това обирането и съсипването на дадена държава е неимоверно по-трудно, граничещо с невъзможното.

#9 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 13:29:07

Е Бобчо ,какво излиза - че сме нация от 100 % предатели, щом нито един общопризнат патриот не мога да видя и няма кой да ми покаже. А пък ако се появял някъде, сме щели (ние като общество) да го ликвидираме.... Много сложно стана

#10 Bobby_gBG 25.10.2012 в 15:11:43

Оня какво ще рече "общо признат патриот"? Няма такова животно, не е имало и никога няма да има, камо ли националист. То всъщност то какъвто и да било човек да вземеш - няма такъв дето да можеш да кажеш че е "общо признат", особено докато е бил жив... Дет се вика има достатъчно хора за които Левски и Ботев дори и сега са нищо и никакво, пък камо ли когато са били живи - тогава за тези дето са на удобно са били просто някакви луди глави дето ще им развалят "рахатлъка". Съответно и сега - това да се появи националистическа/патриотична партия, особено в държава като нашата, означава да настъпи по мазола поне 2/3 от текущия политически "елит" както и кръговете фирми около тях. За какъв "общо признат патриот" ще ми говориш, като всички зависими от тези политици медии ще се изсипят да заливат с помия от сутрин до вечер този патриот, платени джурналисти ще се упражняват на негов гръб денонощно, цялата държавна машина ще се изсипе върху него. Защото политическия "елит" ще знае че "този не играе с нас, няма да си подаваме кокала на властта до безкрай, трябва да бъде унищожен преди да е нанесъл поражения"... И всичко ще му се нахвърли целокупно. А през това овчия народ, с избягал цвят на нацията, и "интелигенция" мачкана и избивана почти без почивка 700 години последователно, с (може би) изключение на един малък период от 1878 до 1944 седи и вика на палача назначен от политическия елит "разпни го"... Мафията си има държава, крепена от робите дето позволяват да ги използват година след година, и промяната граничи с невъзможното, особено във времена в които ако всички описани до сега мерки се провалят, и истински националисти и родолюбци вземат властта в някоя държава, просто САЩ ще кажат че на власт се е изкачил "диктаторски античовешки нацистки режим, който е отнел на циганите базовото право да паразитстват на гърба на народа" и тем подобни, и ще дойдат да го омиротворят с обеднен уран...

#11 don Pozo 25.10.2012 в 16:22:39

Националист е като терорист. Всеки го тълкува както му отърва.

#12 Bobby_gBG 25.10.2012 в 17:00:43

И Оня, ако "случайно" се появи "един общопризнат патриот", та чак и ний го видим, то на веждите му веднага ще се изсипе цялата държава така, както се изсипа на веждите на оня младеж дето снима трите заспали милиционера в съседната статия. И след като го сравнят с хитлер, менгеле, Ким Чен Ир, и т.н. "негативни" персонажи, със сигурност няма да уволнят поредната "калинка" дето го нарича "селски глупак" от висотата на някоя институция като МВР. Дето вече го изкараха престъпник и го напълниха с актове. След това върви доказвай пред обществото че нямаш сестра - ти вече си "Престъпник".

#13 deowin 25.10.2012 в 20:21:22

Боби както винаги обвинява всички други за провалите, собствени и на любимата партия и лидер. Сидеров бил супер човек, ама, видиш ли, станал жертва на могъществена конспирация, затова целокупният български народ го мисли сега за абсолютно леке. Не че всъщност винаги е бил леке, но на някои хора им е било нужно известно време да го проумеят. Не. Жертва е. Това на Тракия не е била селската проява на лидера, било е опит за атентат. Настъпвал е твърде много политици по мазола, затова са се сдружили да го затрият. В краен случай, ако местни фактори не бяха успели да се справят със Сидеров, щаха несъмнено да дойдат американците, турците, евреите и марсианците, и да го набият на кол. Ето - наблюдават се следствията (Сидеров низвергнат), следователно е очевидно, че причините са точно и именно тези, които са най-удобни за Боби, за да си спаси остатъците от честолюбието. Ок, Боби - другите са ти виновни. Не си ти, не е Атака, не е Сидеров. Другите са. Всички други. Лоши други!

#14 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 20:33:12

Ще разочаровам Боби, но има достатъчно факти показващи, че Сидеров е силно зависим от чужди държави и далеч по-продажен политик от набедените за продажни Симеон, Костов или Станишев.....

#17 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 21:09:41

Боби Само един въпрос имам. Как всички ние (прибл.90%) разбрахме, че Сидеров е пълен олигофрен още с появяването му, а вие (прибл. 10%) трябваше даже да членувате в Атака 6 години преди да го разконспирирате,че за нищо не става.....та дори е вреден? Е това ако успееш да ми обясниш, те признавам...

#18 deowin 25.10.2012 в 21:14:15

>Даваше и предлагаше работещи решения. Очевадни дет се вика, за всеки нормален човек Аха, ясно - в началото този човек е бил нормален и трезво мислещ, но с течение на времето някак си странно се е превърнал в идиота, който ще предложи "възстановяване на ДДС на гражданите като на фирмите", и едва тогава ти успяваш да прозреш, че трябва да напуснеш партията. Времевото съвпадение с падението на Атака с отдръпването ти от нея, предполагам, е чисто и просто съвпадение. Мен ми се чини значително по-вероятно той да си е бил популисткия кретен, който се виждаше с просто око още в самото начало. Просто се намериха достатъчно хора като теб, които да си затворят очите и да позволят на пожелателното мислене, комбинирано с нуждата им да се тупат в гърдите и да се изживяват като родолюбци, да придаде на Сидеров розовия оттенък на спасител на майка България. Какъвто спасител, според мен, той никога не е имал нито способностите, нито желанието да бъде. >А ако все пак някой успее - накрая ще го ликвидират като Хайдер - на магистралката, катастрофка, сам си е виновен, с гей-дружка, и айде ауфвидерзеен. Момент, нали не обвиняваше другите за провалите на лидера? Как така хем не ги обвиняваш, хем после твърдиш, че другите моментално щели да го ликвидират? Между другото е доволно забавно как всевъзможни очевидни кретении като случката на Хемус и педофилията на депутат от Атака придобиват коренно различно значение, когато се тълкуват от хора като теб. На черното - бяло, и прочие

#20 Оня Дето Го Трият 25.10.2012 в 22:13:39

Това да си видял на митинги истината ми звучи като сектантство.....

Новините

Най-четените