Добре охранявани, за да работят

Един автобус. 12 часа престой. Десетки тежковъоръжени полицаи. Хиляди вбесени демонстранти. Няколко счупени стъкла, няколко пукнати глави. Краят на един обикновен работен ден.

Българските депутати и министри са в ролята на столичен футболен отбор, заминал на гостуване в Перник (в по-силните години на местния "Миньор"). Единственият начин въобще да дойдат на работа (и да си тръгнат в добро здраве) е половината център да е отцепен, а полицаи и жандармеристи да правят кордон след кордон.

В такава атмосфера не може да се управлява демократична държава. Или властта смята, че съобразяването на заседанията на парламентарни комисии с графика на протестите е нещо съвсем нормално. Защото отчетоха като грешка факта, че от 17 ч на 23 юли са работили три комисии - заради актуализацията на бюджета, и краят на заседанията съвпаднал с живия кордон отвън.

Вече е добър момент новата тройна коалиция да си каже какъв точно модел на управление иска. Защото не е възможно да държиш еднолично кормилото на държавата, заобиколен от репресивния си апарат. Това не се нарича "демокрация".

Ако твърдят, че ще слушат народа, всичко случило се около ремонта на бюджета е ясен знак - триумвиратът няма моралното право да остане на власт и никакви полицейски мерки не могат да променят това.

А от 23/24 юли нататък по-добре няма да става. Ще има дни с нови блокади на парламента. Ще има вечери, в които един потрошен автобус ще маневрира около "Александър Невски", а жандармеристи ще бият с палки и юмруци около него. Ще има нощи, в които бюфетът на НС ще работи до първи петли.

Но новата тройна коалиция с тъпа упоритост следва плана си (на чия фамилия е наречен той, последно - Орешарски, Станишев или... ?!). На всичкото отгоре, говорещите партийни глави омаловажават, обиждат или заплашват недоволния народ и така само навиват още и още хора да се присъединят към протеста. Докато рутинно подписват и назначават, управляващите копаят окопни линии в общество, което вече е на ръба.

Ако не искат всички да видим какво има отвъд него, оставката е навременен политически ход - дори и да коства цената на кариерното развитие на неколцина политици начело със Сергей Станишев. След безпрецедентната протестна вълна от 14 юни насам, това не е въпрос на политически сметки или на пазарене с ГЕРБ (също изгонени с камъни преди броени месеци, когато същите тези управляващи призоваваха кабинетът на Борисов мирно да се оттегли).

България стои на място над половин година. Вече има риск да тръгне по нанадолнището.

#2 Стойне Василев 24.07.2013 в 16:31:59

Драги ми Бойчо, ти май искаш да живееш в диктатура. Мога да ти продам една запазена машина на времето и да се върнеш в рахата на другаря Живков. Сега и аз да ти задам няколко въпроса: Ако сегашната тройна коалиция реши, че ще вземе по 10,000 лева от всеки български гражданин и ще ги даде на свързани фирми, ти как ще реагираш? Нали са законно избрани. Ако сегашната власт върви по стъпките на оня комсомолец Виденов и фалира държавата и инфлацията стане 300%, а твоята заплата се равнява на няколко долара? Какво ще направиш? Ще си седиш тихо и ще четеш Телеграф и ще гледаш ТВ7 ли? Ако ссегашното некадърно правителство постави за Министър на вътрешните работи някой Маргин или Брендо? Ти какво ще направиш? Ще пиеш още една ракия и ще си спомняш бай Тошо ли? Ами ако училището, където учи детето ти го прекръстят от Васил Левски на Баязид светкавицата? Ти ще продължаваш ли да си казваш, че властта е законно избрана?

#5 Svelini 24.07.2013 в 19:03:05

Този сайт заприлича на зле списван ученически стенвестник. Само не се знае плаща ли някой или доброволно се заровиха в тинята. Жалко!

#6 Оня Дето Го Трият 24.07.2013 в 21:12:20

Блестящ отговор, Бойчев. Седни си, шест. Какви ерудити ражда Бургаския свободен университет само, ех....

#9 Дебел 24.07.2013 в 23:59:38

Бойчо,всички разбрахме,че си червен боклук.....да ти напомня само,че изборите минаха отдавна.....и си бяха законни.Понеже си пълен боклук,лишен от мисъл да ти напомня също така,че протестите започнаха когато твойте аркадашчета се пробваха да назначат един човек с тъмно минало и настояще за шеф на ДАНС. Комунист се гони само с бой и разстрел.Румънците навремето хубаво си спретнаха кървава революция и успяха да се изчистят от мръсната червена сган малко или много.Явно това е рецептата бой и ебане за вас,Бойчо........пази си пърдюхата,честно ти казвам,ако те познавах досега да съм те размазал от бой.....

#10 MacAllister 25.07.2013 в 01:10:29

Добре бе Дебел, не го приемай като защита на някого, ама аз имам едно много голямо недоумение - защо след като Пеевски е олигарх никой не продължи да протестира именно срещу него? Логично беше да се видят лозунги "Пеевски вън от парламента", да се роптае и срещу всякакво негово потенциално негово назначаване на държавна работа, пък защо не и срещу медиите му. Единственото, което се случи е една вяла приказка, която вече затихна и един плъгин за Chrome, който оцветява жълто и без това жълтите му сайтове. След като Олигарски и СтаниШеф са му слуги, защо цялата енергия се насочи там и за невръстния олигарх на практика се забрави? На мен това ми прилича на канализиране на недоволството от едни слуги към други слуги, ама ние пак седим тука и се псуваме кой бил привърженик на слугите с червени ливреи и кой на тия със сини и ония ... де да ги знам - ГЕРБ, некъв цвят лайнян. Та, на това имаш ли отговор? Бойчо, че е взел страна е ясно, ама ти си взел "против" - затуй питам тебе.

#12 pepe 25.07.2013 в 07:24:54

Бойчо, душа, предишните избори бяха предсрочни и се проведоха след като предишното правителство /и парламент/ подаде оставка /саморазпусна се/ предсрочно, под натиска на протести. Те също бяха избрани законно, при това на редовни избори. Така че защо намираш сегашните протести за по-незаконни от февруарските и защо сегашното правителство и парламент да не може да падне от протести, след като оправдаваш падането на предишното. Ако смяташ, че протести не трябва да могат да свалят правителства би трябвало да настояваш да си върнем Бойко, да му се извиним, да си доизкара мандата и тъкмо сега да си имаме едни редовни избори, а Орешарски никога да не се е случвал /или отдавна да си беше отишъл, което щеше да е по-добре за вашата Партия, както казвах още преди време, когато протестите бяха още мирни и тихи и малко на майтап - каточели/. Мак Алистър, Фрида ти е отговорила частично и не зле, аз ще се опитам да го направя по-просто и директно. Не може да се протестира срещу "олигарха" Пеевски, като икономически субект, освен ако не се протестира срещу частната собственост въобще. Аз не съм изявен либерал //, но отхвърлянето на частната собственост /с протести/ не ми се вижда много добра идея А и за насилствена безвъзмездна апроприация на имуществото му ще ти е необходим държавния механизъм /трябва да има държава, ако не да го осъществи, то поне да изиграе ролята на приемник, освен ако не го запалим/ Олигархията обаче е преди всичко властово, а не икономическо понятие, и като такова тя се атакува правилно - атакува се механизма, чрез който тя се легитимира и чрез който й се придават в подчинение структурите на държавната власт. Атакува се върха на държавната структура, който ако бъде отвоюван, ще даде /поне теоретично/ възможност за прекъсване/урегулиране в рамките на законното и допустимото на връзките, чрез които външни за държавата и демократичното устройство лица и структури влияят върху нея, както и каналите, чрез кото се облагодетелстват от нейното функциониране.

#13 Rowan 25.07.2013 в 10:13:28

Мили деца, този от снимката ще стои до последен дъх на сегашната си позиция. Нямате си на идея до какви крайности може да стигне човек, когато властта му е единствената цел и смисъл на живота. Снимката не е актуална, но признаците подсказващи горното са налице. Сега е даже и по-дебел. Та имаме един индивид условно от мъжки пол, с прогресивно затлъстяла и подчертано крушовидна архитектура на тялото, със смешно подобно на хамстер личице и рехава четинка на кубето. Този артикул има толкова комплекси набити още от дете..., бедна ви е фантазията. Без властта като единствен източник на самочувствие, този ще се самоубие. Без нея, живота му губи смисъл. Погледнете снимките на всички "хора" оставили кървава следа в историята - дребни, дебели, сакати, импотенти, педали и т.н. Погубвали са цели народи, за да си запазят властта, щото освен нея друго са нямали. Не съм нито песимист, нито черноглед, но аналогията е впечатляваща. Не очаквам лесна абдикация, този ще се бори до последно и със всички средства, без значение щетите които ще нанесе на партията си, народа или който и да е друг. Не случайно са го избрали руснаците, такива са най-добрите бойци ... за каузата на този, който им е подарил властта.

#14 cvetence00 25.07.2013 в 11:46:56

Бойчо ....................... знаеш ли на кое му викаме "ТАХТАБА" ???

#17 Бобо 25.07.2013 в 15:52:06

Бойчо, мъркаш ли още комунистче недоутрепано???

#18 lele male 25.07.2013 в 16:59:40

Отишъл Станишев на лекар и притеснено споделил, че колкото пъти се погледнел в огледалото, все се възбуждал. Погледнал го лекаря и му отговорил: - Как няма да се възбуждаш, я се виж ква пут.. си!

#19 lele male 25.07.2013 в 17:08:10

И тъй катопредходният ми "коментар", сигурно ще го изтрият, един по-приличен: Политик от БСП се прибира вкъщи уморен. Жена му загрижено пита: - Защо работиш толкова много? Почини си малко... - Не мога, знаеш, че се трудя за благото на народа... - Стига бе, нали оня преди теб също се трудеше за благото на народа и после к’во? Насраха го! Оня преди него, също се трудеше за благото на народа... И него го насраха... - Нищо не разбираш ти, жена! Нашият кабинет в момента се старае да нямат какво вече да серат…

#20 Оня Дето Го Трият 25.07.2013 в 18:33:39

Бойчев Ми като искаш да разбиваш мутри, ела в 7,30 в центъра на София и ще ти обърнат внимание. Носи си дипломата от Бургаския Свободен само, да легитимираш, че си ти

Новините

Най-четените