Щрак Бойко на портрет

Нека предположим, че Бойко Борисов ви е симпатичен. Не бързайте да скачате; не бъркайте в торбата с обидни епитети, с които да запълните коментарното поле по-долу.

Нямаме предвид да се кълнете в него, да го намирате неустоимо секси или да смятате, че е държавник от ранга на Симеон Велики. Представете си, че го харесвате в някакъв умерен, човешки план.

Виждате в него стабилен контрапункт на хаоса, който предстоящите избори вещаят и дори обмисляте, дали да не го подкрепите с вота си. И не защото сте в плен на харизмата и народняшката му риторика, а защото не желаете да се завъртате отново в коалиционните въртележки на размитите отговорности.

Представихте ли си? Добре; кажете сега как ви действат снимките от Правителствена болница, на които премиерът в оставка се среща с духовни лидери? В единия случай в сивкав халат държи икона, докато новоизбраният патриарх е с всички инсигнии на сана си. В другия - по къс ръкав и анцуг приема пликче с дарове от мюфтийството. Не бързайте с отговора.

Сега да приемем, че не понасяте Борисов. Намирате го за арогантен илитерат, самовлюбена креатура на подземния свят и неумел кадровик, който не просто се обгради с кариеристи и ченгета, но и не успя да вземе нито едно важно държавническо решение. Театралното му парадиране не може да ви заблуди, вие сте наясно с неговата същност.

В тази роля може би на дадения етап ще ви е по-лесно да влезете. Сега как възприемате снимките от болницата? Там някъде в пресцентъра на Министерски съвет има хора, които разбират от PR колкото макак от самолетостроене. Предполагахме това, още когато на обществеността преди време съвсем официално беше показана снимка на подутия глезен на Борисов; убедихме се, когато премиерът цъфна с гримирания Шварценегер и меч в ръка, и изгубихме всяко съмнение при вида на прегърнатия Де Ниро.

Всички тези фотографии не бяха част от някакъв журналистически план за иронизиране на министър-председателя (както онези, на които рита мач, загащен като пълнена чушка или държи в здрава хватка очилат средношколец). Тук става дума за официални снимки, разпространени от държавния пресофис. Никой ли не е казвал на тези "медийни специалисти", че имиджът е всичко тези дни, особено за един поп-премиер и бивш медиен любимец.

Фотография с пура, кимоно, генералски пагони или просто поглед, пълен с нега върху агитационна картичка - това върши работа. Дори кадрите с рязането на лентички са в реда на нещата. Но при толкова деликатна предизборна ситуация с образите трябва да се внимава. Една подобна грешка костваше отвъд Океана цял президентски пост.

През 1988-а Дукакис водеше пред Буш, когато от щаба му пуснаха снимките с танка. Кандидатът за предводител на целия свободен свят изглеждаше нелепо с шлем на главата и не просто стана обект на редица подигравки и влезе в наръчниците как не бива да се прави нещо. Той изпрати твърде съмнително послание към гласоподавателите и ги разколеба чисто интуитивно.

Образът е по-силен и от думите. Ако искаш да покажеш премиера в оставка в този тежък за него момент, трябва да си изключително внимателен. Избирателят е хищник и подушва слабост от километри, независимо дали симпатизира на политика или не го понася.

Снимки неглиже с духовни ръководители, дошли сякаш за последно причастие, са толкова неуместни, че няма накъде повече. Но това само за пореден път доказва по какъв начин се избираха кадрите в това правителство. Кадрите на ключови длъжности като пресслужбата имаме предвид, не онези, които се изпращат до медиите. Техният подбор вече спря да ни озадачава.

Чудим се единствено какво да очакваме тези дни? Снимка с главния равин ли или с арменския поп?

#1 реалист 07.03.2013 в 09:23:35

По делата им ще ги познаеш.... По вашите – също....

#2 Оня Дето Го Трият 07.03.2013 в 09:52:23

Споко бе, авторе, предния път го харесаха почти 2 млн. туземци. И тоя път ще се намери кой да го хареса.....та ако ще до Бен Ладен да се снима. Народното сърце е широко.

#3 niemen 07.03.2013 в 10:04:52

Митично си прав, Драго. Тези снимки биха били смешни, ако не бяха режисиран фарс. Тук виновни са не само безидейните и неграмотни пиар-ци на слънцето, но и, бог да ме прости, и двамата религиозни водачи на нацията. Защо не ги видях при самозапалилия се Пламен? Само защото Бог не одобрява самоубийството ли? А довеждането на цяла една нация до оскотяване и опростачване богоугодно дело ли е?

#6 Оня Дето Го Трият 07.03.2013 в 11:17:43

Те туземците затова са на това дередже - щото него си го харесват, а проблема им е някакъв си драскач във форум На рамо си го носете като си го харесвате....ама да не протестирате после

#7 Alexy 07.03.2013 в 19:31:57

Драги Драго, извинявай, но май не си прав. Много харесвам анализите ти и гледната ти точка, но сега смятам да ти покажа къде грешиш. Хората, които са наясно с неговата същност в България са твърде малко, за жалост. Театралното му парадиране заблуди почти целокупния български народ и няма да се учудя, ако на 12 май го възвеличаят отново и вземе та се върне на бял кон. Тук основните закони на рекламата и PR-а не важат. Както и не важат основните пазарни принципи (не си ли забелязал как при увеличаване на потреблението цените растат). Така че PR екипът на нашия екс-премиер доста добре разбира от самолетостроене. Представяш ли си каква маса народ се възхищава от това колко "народен човек" е той, също като неговия гуру "човекът от народа". Не можеш ли да си я представиш? Това е защото припознаваш българския народ със собствената си среда. Аз също правя понякога тази грешка. Но след всеки избори отрезвявам. Дано за пророкуването в следващите избори да греша...

#8 deowin 07.03.2013 в 23:15:10

Аз пък не виждам нищо странно в подобен случаен PR. Според мен авторът погрешно (или наивно-оптимистично) мисли, че политиката в България се прави от достатъчно способни и опитни хора, които знаят как правилно да изградят публичния образ на важен политик и да му придадат достолепна осанка и подобаващ имидж на сериозен професионалист. Първо, както вече споменах, PR-ът в България ми се струва по-скоро случаен, отколкото нарочен. Нелицеприятните и несъвместими с идеята за сериозна политика снимки на Борисов не са резултат от преднамерената работа, но и лоша преценка на некадърни PR специалисти, а от липсата на внимание на тези хора, ако такива изобщо се грижат за имиджа на Борисов. Второ, тези снимки всъщност масово се харесват на публиката (P-то в PR). Така че случайният PR върши достатъчно добра работа в българската действителност. Наблюдението, че в американската е бил пагубен, е относително безсмислено - очакванията на американците към политиците им са съществено различни от тези на българите. С две думи, каквито избирателите - такъв и PR-а.

#9 bogoizbrania 07.03.2013 в 23:59:50

На мен министрите от кабинета му ми приличат на алкохолици, а мединият тартор на свинар.

#10 pueblo 08.03.2013 в 02:08:37

#11 deowin 08.03.2013 в 02:38:59

>На мен министрите от кабинета му ми приличат на алкохолици, а мединият тартор на свинар. Очевидната цинична реплика е, че какъвто народа - такива и политиците. За алкохолизма би имало доста вярно, като се има предвид с какво въодушевление и гордост коментиращите тук споделят всеки случай на употреба на алкохол, все едно до колко безпаметно състояние си успял да се докараш с пиене е някакво мерило за лично достойнство, вместо точно противоположното. Не е чудно, че народ, за който да се натряскаш като свиня е повод за гордост, избира да го управляват именно свинари-алкохолици.

#13 scorpio-2 08.03.2013 в 03:44:59

Точно за равина си мислех и аз тия дни... и бях готов (все още съм) да се обзаложа, че Бойко ще влезе още веднъж в болница - това май е любимия му декор за срещи с духовни пастири

#14 Ravia 08.03.2013 в 09:45:06

"загащен като пълнена чушка"

#16 Vertreter 08.03.2013 в 18:27:50

ОБЗАЛАГАМ СЕ, ЧЕ ПАК ЩЕ ИЗБЕРЕМ ТОЗИ ЧОВЕК ДА НИ ВОДИ ПО БАЙ - ГАНЬОВАТА СИ ПЪТЕКА ДА МУ МИСЛЯТ ДЕЦАТА НИ. ДО ИЗБОРИТЕ РОЛЯТА НА ЖЕРТВАТА Б.Б. ЩЕ ПРИДОБИЕ ОЩЕ ПО СИЛЕН ОБРАЗ И НАРОДА ''ЮРУШ ДА МУ ПОМОГНЕМ''.

#19 Sandiu 15.03.2013 в 14:58:24

А Сергейчо Хохегера е големата работа.Той има мъжко излъчване ,разбира от кадри(Р.Овч. , Трактора, .Масларова ....и пр.) Сергейчо и другарите от биесиепието са велики и почтени ,също като ония дето имат само права и свободи.

Новините

Най-четените