Do you wanna така-така?

Япония изпрати сонда на астероид. Италия - кафе машина на Международната космическа станция. Робот на Европейската космическа агенция кацна на комета. Канада се подготвя за мисия до Марс, Абу Даби строи собствен космодрум, китайска сонда летя до Луната, Индия планира собствена навигационна спътникова система....

Всичко това, без да броим САЩ и Русия - лидерите в космическата надпревара

Хонконгски ресторант обслужва клиентите си с дрони, във Франция дърво произвежда енергия от вятъра, японска компания планира подводен град, в САЩ изобретиха светеща хартия. Дори не споменаваме Apple, Google, Amazon.

В България си назначихме Калина Илиева, после Делян Пеевски, накрая Слави Бинев. Валери Божинов игра 17 минути в трета италианска дивизия, а на Тошко Неделев му падна кръвното.

Лъсват черни тайни и скандални зависимости, появяват се черни предсказния на Ванга и на учителя Дънов. И 1237 VIP-a изригнаха във Фейсбук срещу други 1237 VIP-a. Живеем в паралелна вселена. И е време да си зададем въпроса:

"Do you wanna така-така?"

Наистина ли за поредна година ще спорим трябва ли да има забрана за пушене на обществени места? Новини на турски? Касови апарати? Правила за такситата? Ред в здравеопазването? Външно оценяване? Проверки в съдебната система? Етични правила в медиите? Хиксче, кръгче или чавка в бюлетината?

Последният въпрос например ме мъчи още от референдума. Наистина ли някой, който се нуждае от дълги обяснения как да нарисува един Х, трябва да бъде питан за бъдещето на ядрената енергетика у нас?

А наистина ли Слави Бинев има нужда от обяснения защо не става за шеф на комисията по култура и медии. Всеки може да си избере причина, на мен ми хрумва нахлуването в БНТ.

Да не говорим за всички глупости, които изрече в последните дни. И да беше само Бинев... А то 2/3 от комисията са хвани единия - удари другия.

Но са станали депутати със съответния брой хиксове и чавки. С 15/15, 13/13 или просто защото някой си е купил мястото на водач на листа.

И като казах 13/13, се сетих за Анна Баракова, преди да стане депутат и по професия учител. Като Магдалена Ташева. И като Стела Банкова. Вие можете ли да си представите какви ученици излизат от класа на другарката Ташева например? Недейте, че няма да е приятно.

Далеч по-лесно е да е виновен Митко Пайнера с неговата телевизия Планета. В никакъв случай не родителите, оставили 6 годишното си дете да гледа Биг Брадър, докато си пийват ракийка с гостите. Телевизията е сред предпочитаните виновници, нищо, че и най-модерните телевизори все още нямат функция детегледачка.

И колелото се завърта

Спорът Азис ли е виновен за лошото възпитание и ниската култура или лошото възпитание води до нови Златки и Николети е с еднозначен отговор толкова, колкото този за кокошката и яйцето. И този за манекенките, и любимият им автор Паолу Коелю.

Та, Do you wanna така-така?

Ако да, и този месец се пробвайте да излъжете държавата поне 5 пъти. С данъци, осигуровки, немаркиране на касов апарат, рушвет, където трябва, на когото трябва. Тези наглед дребни неща водят до онези големите.

Ако майката звъни на класната да излъже, че Жорко е болен, просто защото на Жорко не му се прави класно, защо Слави Бинев да не е шеф на комисията по култура?

Ако ползвате един и същ билет за градския транспорт от 2008 г. и се молите да не се качи контрола, защо Делян Пеевски да не е шеф на ДАНС?

А онези открития от първия абзац няма да дойдат, докато единствената задача на министри и депутати е да си уредят роднините на държавна служба и фирмите на близки и приятели с обществени поръчки. И по кой канал да дават новини на турски.

Тези от втория няма как да се появят, докато новините от университетите са къде ще се проведат коледния банкет или осмодекемврийското пиене и цената на тройката при проф. ИзбериПроизволноИме.

Защото научните открития могат да дойдат от университетите, не от БАН. Но за да се стигне дотам, трябва да се смени целта на университета. А тя не е Стойка от Младост 3 и Тодор от Айтос да имат вишО. Шанс да започнат университета трябва да получат всички, шанс да го завършат малцина. Но да бъде гарантирано, че завършилите са го направили само по първия начин. Защото знаят и могат. А не срещу 300 лева или защото са прецакали системата с преписване.

А ако сте си паркирали колата на тротоара, защо Бойко Борисов да не вози Тигрикорупзите за мача? На всекиго според тарикатлъка и далаверата.

И хайде държавата да не дава пари за филми и сериали, например. Кой колкото си спечели. От вход в кината и от телевизиите. Дано се научат актьорите да не рецитират като първолаци стихотворение. Защото да произвеждаме тонове негледаема продукция не развива културата.

На когото не му харесва, може да пробва и друга професия в живота. За да си артист трябват талант, труд и късмет. Важи и за редица други професии, да ме простят, че не ги изброявам. Иначе е Do you wanna така-така?

#1 Kozlova 09.12.2014 в 09:42:14

Точно така - много добре казано. Приятна изненада в сутришния вестник. Ама ако не е така-така, ще си изгубим от колорита, ще станем някаква сива Норвегия или Швейцария

#2 Kozlova 09.12.2014 в 09:43:14

сутрЕшния, разбира се

#3 цезар 09.12.2014 в 09:55:12

много точно и правилно казано

#4 vanko 09.12.2014 в 12:26:45

Всичко хубаво, но само с писане и "претакане" на злободневните проблеми в наш'то слънчево кралство какво постигаме? Освен заработка на надницата... И като пишем за тези наши проблеми не трябва ли да сме по-малко емоционални, а по-конструктивни? Да, нормално е да се сравняваме с други, когато искаме да видим къде сме/кога сме в този свят. Но трябва ли да "се слагаме" точно до най-напредналите технически и превъзхождащи ни икономически (десетки пъти, поне) държави??? Извинявам се за отклонението, но това с кафемашината в космоса още ме тресе Същите смисъл и значимост имат "техническите постижения" от старите вицове за албанци. И като пишем за тези наши проблеми не трябва ли писанията ни да не звучат като размисли на осмокласник: "Ако майката звъни на класната да излъже, че Жорко е болен, просто защото на Жорко не му се прави класно, защо Слави Бинев да не е шеф на комисията по култура?" "Ако ползвате един и същ билет за градския транспорт от 2008 г. и се молите да не се качи контрола, защо Делян Пеевски да не е шеф на ДАНС?"

#5 pepe 09.12.2014 в 15:26:18

Аз мисля, че нито е точно, нито добре казано. Робот на Европейската космическа агенция бил кацнал на комета... Ми авторе, това означава нашата космическа агенция бе душко. Данеби нещо да си пропуснал последните години - тези, през които България кандидатства и беше приета за член на въпросния съюз? Ми доста години са това, доста си проспал. Е, аз не съм участвал лично в подготовката и осъществяването на това кацане, но същото важи и за 99.99 % от останалите европейци. И тази космическа агенция е толкова моя, колкото и тяхна. От тази статия оставам с чувството, че автора и е този, който живее в някаква паралелна вселена - и това при положение, че очевидно разполага с компютър, значи и средства за комуникация - защото още не е разбрал, че ние СМЕ Европа, та дели континента /?/ на Европа и Ние. И освен да изпращат роботи на комети, навсякъде в "Европа" се занимават и с маловажни неща, като касови апарати и правила за такситата. А съдебните им системи са в условия на перманентна обществена проверка; всъщност никога не биха допуснали друго. Просто някакси излиза така, че космическите апарати каточели вървят в комплект с работещата съдебна система, даже може да са нещо като непряко следствие от нея... Освен това знам със сигурност, че поне в някой български университети или техни подразделения се върши съвсем реална научна работа, включително се работи по европейски научни програми, на ESA на CERN и т.н. Има хора, които го правят тоест. Ама автора не участвал - ами проблема май е повече на автора. И т. н. И проблема не е в това, че нискообразованите имат право на глас, а по-скоро в това, че в тази страна има твърде много хора, които макар и да могат да претендират, че формално са получили някакво образование, са напълно неспособни на самостоятелно, критично мислене /през годините на социализма се работеше много систематично за пълното изличаване на тази способност и изглежда нацията ни все още в голямата си част не се евъзстановила/, което ги прави неспособни да отстояват дори собствените си интереси и ги превръща в лесна мишена за неща, започващи от телефонни измами, минаващи през ниско качество на услугите - особено държавните и административни, на което само единици се съпротивляват /а останалите "съвестни граждани" даже вкарват "отклонилите се" в "правия път" на безропотното приемане на такова третиране, на което "отговорните лица" са склонни да ги подложат/ и се стигне до откровено потъпкване на права - и далеч не само на някакви "малцинства", че да имат каквото и да било основание да се оплакват от специално отношение. Единственото, което става ясно от статията е, че на автора "нещо му е писнало от нещо" - май главно е от това, че той не е от тарикатите, дето са на далавера.

#7 Kozlova 09.12.2014 в 22:51:00

Става въпрос за морал с постоянни измерения, независимо дали се отнася до 2, 20, 200 или 2 млн. лева. Коментарите по-долу само потвърждават, че авторът е прав, и защо скоро няма да станем със стандарта на Норвегия, Швейцарска, или ако смъкна маааалко летвата - на някоя балтийска република поне.

#8 veselavesela 10.12.2014 в 00:00:20

Хубава статия, но за жалост диагностицирането на проблемите не води до разрешашането им. Какво стана с разследващата хурналистика? Къде изчезна? Копи и пейст, и тук-там авторски размисли плъзгащи се по повърхността на проблема. Най-голямата обществена язва - корупцията някак си тихичко се заобикаля, завоалира " Защо не разлаете кучетата?" , " Товарят мъртвия с вина, за да вземат пари от живите" - Мои спомени от питанията ми към "оторизирани органи" по повод смъртта на моя близка при ПТП. Цяла редица лешояди се хранят от един такъв случай. Боклук до боклука. А, как се подменят лабораторни анализи и протоколи, и се тровят хората с "родна продукция"? И какъв е ефекта, ако случайно някой бъде уличен? Ами, глобичка , такава малка, че да не се вдига много шум и после...пак така.

#9 pepe 10.12.2014 в 09:41:27

Това, което ви се иска да постигнете, става точно по обратния начин на това, което си мислите - става не като натискаш върха надолу, а като буташ дъното /или поне средата/ нагоре. Разбирайте го както искате - ако можете... А най жалко е да гледаш хора, които са отишли да живеят извън България, това как другите са направили обществото си да просперира и работи е пред очите им, и те пак не го виждат. Преди време, по времето на съветската власт пак така смятаха, че справедливо и проспериращо общество се постига като се пречи на този, който е по-умен или по някакъв начин способен да върви нагоре, зада не се издига прекалено много над "обикновените хора". Сега се опитвате пак да го докарате до същото. Това постепено произвежда прогресивно затъпяваща маса хора. Това, което наричате "тарикат" е някой, който е разбрал, че е малко по-малко тъп от много от останалите и се възползва от това. Дори и чрез постигане на пълна уравниловка или чрез всяване на страх да попречите на по-умните да се възползват от по-глупавите - обществото ви престане да произвежда "тарикати" - ще ви дойдат "гастрольори" отвън - ако и на това не сте се нагледали в България през последните 20 години - а през тези години наистина големите тарикати идваха главно отвън, а нашите бяха предимно дребни, само такива успявахме да "произведем", значи наистина сте спали. Начина да се справиш с дребния тарикатлък е да ограничиш максимално броя на потенциалните му жертви - главно като ги направиш по-малко глупави. Така нивото на тези, които имат възможност като по-умни да се възползват ще се вдигне над нивото на "тарикатлъка", а и да останат желаещи за "тарикати", поне ще са "на световно ниво" и е твърде вероятно да отидат някъде другаде, зада паразитират на гърба на по-тъпа нация. Иначе "тарикати" има навсякъде - и Епъл крият данъци /не че трябва да се улесняват, напротив, трябва да им се пречи, зада се подобряват още /, но поне са тарикати на световно ниво, а това означава, че са добри и в носенето на ползи - много добрите тарикати са много способни хора и потенциално могат да донесат голяма полза, ако се използват правилно от едно общество. Освен това никой няма рецепта за производство на гении и виртуози вероятно не може и да има такава, начина да ги накараш да се появят /или проявят/ е да им създадеш достатъчно конкурентна /но все пак не невъзможна/ среда, чрез намаляване на глупаците от които е твърде лесно да се възползваш... Тази "среда" в обществото, за повдигането на нивото на която говоря, на "Запад" се нарича "средна класа" - в случай, че някой още не го е разбрал - и не е случайно, че на запад и отделят толкова внимание. И разбира се не можеш напълно да премахнеш глупаците, интелектуалното дъно - има хора, които са там и съвсем не по собствено желание, има вродени дефекти и заболявания, но можеш да се стремиш да намалиш поне бройката на "нормалните", които могат да станат потенциална жертва на дребен тарикатлък.... И т.н. и т.н - стана дълго а нямам време /да давам безплатни лекции /...

#10 Rorry 10.12.2014 в 11:57:30

Абе хубаво приказване, има неща, които ми прозвучаха доста добре казани, обаче това сравнение с билетчето от автобуса и Пеевски хич не е на място.

#11 Kozlova 10.12.2014 в 21:14:34

Добре се яви един рере да ни каже как Пеевски е тарикат, не толкова тъп като другите и за това "преуспял млад мъж", а лошото на социализма било, че някой не бил авантаджия, ами си перфорирал билета. Авторе, няма нужда от такива статии, нещо за някоя футболна звезда ще е по-интересно. Тези, които те разбират, си го зная, а останалите - мнозинството от населението, ще продължават да си авантаджийстват за сметка на съсед, общински транспорт, държава т.е. данъкоплатци и пр.

#12 Rowan 10.12.2014 в 22:54:51

Пепе, бъркаш понятията: тарикат е нещо различно от умен човек. Реално най-тарикато-устойчивата система е, … да няма система. В истинската джунгла оцелява по-силният, защото няма правила, които тарикатът да не спазва и да се възползва от пробивите в системата или простото й заобикаляне, докато другите – умни или глупави, ги спазват. В истинската джунгла властва комбинацията от сила и ум, в съвременното общество властват тарикатите, защото могат да лъжат без да им личи. Тарикатлъкът избуява по две направления: с развитието на технологиите и с нарастването на цивилизоваността. За технологиите: Ако погледнеш историята назад, ще откриеш, че колкото е било по-ниско технологичното ниво, толкова по-малко тарикати са успявали да се доберат до върховете. Древен Рим е бил управляван от мъдри мъже, доказващи знанията си с речи в Сената пред равни на тях по знания, сега тарикат добрал се до телевизионно време става депутат без проблем. Тарикатите, между другото, се добират до властта с появата на пресата преди няколко стотин години. За цивилизоваността: В древните общества, когато хората не са били толкова милозливи към човешкият живот, лъжата се е наказвала най-често със смърт, а в най-лекият вариант – с отнемане на имуществото и изгонване от страната. Сега всички приемаме за нещо нормално, че политиците лъжат. Грешката в системата е, че се развива в посока защита на слабите, но колкото повече се усложнява, толкова повече вратички за заобикаляне има тарикатът, а негови жертви са не глупавите, а честните. Декарт, освен координатната система е казал и нещо друго, което често цитирам: Хората са измислили хиляди закони, за да оправдаят пороците си, но са просперирали онези общества, които са били управлявани от малко на брой, но спазвани от всички закони.

Новините

Най-четените