Той вече няма сърце

Властта е болест, от която никой не е застрахован. Напротив - тя поразява всеки, който получи управленски пост. Дори Бойко Борисов. Обичайните симптоми са параноя, прекъсване на връзката с реалността, внезапна поява на къса памет и безчувственост.

Преди 2 години, след като спечели изборите, едно от първите неща, които Борисов направи, беше жест към хората, които имат нужда от трансплантация в чужбина. "Къса ми се сърцето, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. "Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000." И държавата седи и му гледа сеира. Трябва да се включат в европейските системи и държавата веднага да плати", обяви тогава премиерът.

Две години по-късно сърцето му вече не се къса.

Той вижда нещата от макрониво и управляваната от него държава пак ще гледа сеира на тези отчаяни хора. Заедно с всички нас.

Без да му мигне окото, Борисов заедно с целия си Министерски съвет прие в сряда лимит на средствата, които държавният фонд за лечение на деца ще плаща. На лице се полагат не повече от 180 000 лв. годишно. В най-честия случай таванът ще касае деца, които имат нужда от трансплантации, за останалите случаи са необходими по-малко пари.

Причината - няма достатъчно средства във фонда и както обясняват от здравно министерство и от самия фонд, по-логично е да се плаща за повече деца, отколкото за няколко трансплантации.

Т.е. логично е родителите на деца, които се нуждаят от операция за 500 000 лв., отново да просят публично по медии и спонсори. Логично е, при положение че не става дума за кой знае какъв бюджет, едни деца да се лишават за сметка на други и едни болни да се противопоставят на други. Да се убият едни, за да живеят други.

Самият Бойко се съгласи с МЗ и отсече - толкова пари има в държавата. И показа характерния симптом на властовата болест - управлението е добро, но народът не може да го разбере. Много от трансплантациите можели да се направят в България, но всички искали най-скъпия вариант, обясни Борисов и допълни, че Той например също можел да отиде в Щутгарт да си оперира коляното за 6000 евро, но избрал ВМА, където струвало 600 лв.

Това е логика на хора не само без сърце, но и без мозък

Първо - Бойко, ако иска, може да си оперира крака и на Северния полюс и това е негов проблем, защото въпросното лечение се предлага и в България и по тази причина навън той ще трябва да си плати сам. Огромната част от трансплантациите, за които хората кандидатстват в чужбина, не се правят у нас - например защото няма подходящи донори на стволови клетки или пациентът е с вече отхвърлен бъбрек, а у нас повторни присаждания не се правят. И изобщо не става дума за каприз, който да се плати с държавна пара, а за опит на родители да спасят живота на децата си.

Второ - фондът никога не е плащал лечение навън, което съществува и у нас. И е работа на фонда да отсява кандидатите, така че "капризите" да не се финансират.

Трето - Борисов дава ли си изобщо сметка колко цинично е да сравнява счупения си крак и своя личен избор на лечение с избора на родителите на дете на 4 години с костни метастази на остра лимфобластна левкемия, които нямат нужните 200 000 евро?

Преди година и половина, понеже Той още не мислеше така и се беше впечатлил, се появи фондът за трансплантации в чужбина, структура, от която ползата беше съмнителна от самото начало. Не само защото трансплантациите на органи са проблем в целия ЕС поради липсата на донори, но и защото открай време съществуват други звена - комисията за лечение в чужбина в МЗ и фондът за лечение на деца в чужбина. Новопоявилият се фонд така и не успя да свърши нищо особено - прати трима души навън за присаждане на костен мозък и похарчи едва 300 000 лв. от отпуснатите му насред кризата 5 млн. лв. След това беше закрит, бюджетът му се върна в хазната, а дейността се пое от другите две структури.

Междувременно, пак преди близо 2 години, одит на Сметната палата показа, че половината от средствата във фонда за лечение на деца не са усвоени заради тромави процедури и тежка бюрокрация. Последваха скандал и реформа във фонда, от 2010 г. той работи по-добре и успява да осигури лечение на далеч повече нуждаещи се - цели 270 деца за една година.

Сега обаче изведнъж се оказа, че щом фондът работи добре, парите не стигат. Решението за налагане на лимит беше взето, след като той плати 3 трансплантации на стволови клетки на деца в чужбина и установи, че това струва общо 800 000 лв. За тази година първоначално държавата беше склонила да отпусне 3 млн. лв. бюджет на фонда, а в сряда благоволи да му даде още 4 млн. лв. от хазната плюс още 1 млн. лв. от бюджета на МЗ. Според министерството още около 10 деца ще се нуждаят от трансплантации до края на годината. Според неправителствени организации са едва около 3. Тоест - става дума за не повече от 3 милиона лева. Излиза, че

държавата не може или не иска да намери 3 млн. лв.

и затова й се вижда по-лесно да прехвърли тази плащания на изтормозените и останали без сили семейства. Че успя да постигне поне един успех и да накара фондът за лечение на деца да заработи, а сега заради жълти стотинки отново го компрометира. И че Бойко този път не се е трогнал.

Както може да се очаква, сега ще започнат кампании от неправителствени организации и родители, Него все пак ще го заболи, ще отмени лимита и за пореден път ще се опита да превърне дефекта в ефект. Ще им позволи да живеят, но вече по Негово лично благоволение. Може и да се разлюти и да уволни някой, който си е позволил да го подведе. Ако го направи обаче, ще остави още няколко гласоподаватели с неприятното усещане, че ги управлява феодал, в чиито ръце са хлябът и ножът, животът и смъртта.

На същия този феодал явно е нямало кой да припомни, че според нормативната уредба фондът за лечение на деца се финансира и от дарения. Които заради редицата скандали постоянно намаляват - от началото на годината досега даренията са за скромните 120 000 лв. (на фона на милионите, дарени на МВР). Шефът на структурата Павел Александров обяви, че тепърва ще се среща с банкери да моли за помощ. А всички знаем Чия намеса би била по-успешна и би осигурила пари за години напред, особено щом парите в държавната хазна са кът. Е, не е редно министър-председателят да върши всичко и да ходи да се моли за болни деца. Но Бойко отдавна сам наложи точно този стил.

в. Сега

#1 КК 08.07.2011 в 13:10:44

Считам, че е задача на медиите периодично да припомнят на обществеността гръмките обещания на политиците и как после бързо забравят за тях, противоречията между думите и действията им и т.н. И Янина Здравкова се е справила чудесно с тази задача, поздравления! Дано повече нейни колеги се излекуват от журналистическата деменция.

#2 Лайнол Мастията 08.07.2011 в 16:08:33

"Къса ми се сърцето, като ги гледам по телевизията с банковите сметки." ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Помня ги тези думи на Бойко,наистина каза точно това! Каза и забрави!!!

#3 boby 08.07.2011 в 20:03:56

Значи като нямаше фонд - лошо, като има фонд - пак лошо. Бойко не е цвете, но поне се опита нещо да направи - дали се получи или не е друг въпрос. Другите политици направиха ли и толкова? 180 000 лв. годишно може да не са много за някои, но са повече от НИЩО! Лично аз съм абсолютно против държавата да харчи големи суми пари за операции, от които резултатите са съмнителни. Да живота на детето Х примерно е спасено или удължено с 10-20 години, но освен че са живи от тях хора не става! Цял живот родителите им се налага да ги тъпчат със скъпо струващи животоподържащи лекартсва, защото сами не могат да се грижат за себе си, камо ли да работят и печелят. Трябва да се дава предимство на тези, които могат да се излекуват и да станат пълноценни граждани.

#5 pueblo 08.07.2011 в 23:55:00

вижте какво,уважаеми.......прайм министъра ,ще асфалтира млечния път,ако намери пари,което е много вероятно,така,че не го занимавайте с низшето си ежедневие...да го уеба

#6 Vijay_Mastersun 09.07.2011 в 05:25:17

@ boby Така като гледам и ти имаш нужда от операция в чужбина. Трябва спешно да ти присадят мозъчни клетки, защото скоро няма да ти стигат и за равновесие. Кой си ти да даваш оценки от кой ще стане човек и от кой не, като ти самия още не си станал. В това ти умозаключение мисля няма нищо странно, тъй като вероятно интелектуалното ти развитие е на нивото на човека на който симпатизираш - БогоБойко Борисов!

#9 AlahAkbar 09.07.2011 в 14:56:16

Тоя под мен е подлога на политическото помиярче с мил прякор Тиквата.

#10 durex 09.07.2011 в 16:24:39

А вие какво очаквахте от гавазина на Тато и Симо Горския ? И нима си мислите,че не е марионетка на истинските башфеодали. Ако се поразровите така ще се развони "харизмата" на бате Бойко,че идея си нямате. А що се отнася до цинизма на това управление,само за сравнение - бюджета за култура на България за тази година е 94 милиона лева.За образование и наука е 349 милиона лева.А за МВР - над 1 милиард,от които 100 милиона са само за подслушване! И ако му се свидят няколко милиона на това правителство за лечение на болни деца,то вижте как без да се замислят дават 30 милиона извънредно и спешно за изграждане на летище в Балчик!!!! На 40 км. от Варна!!! И единствената причина е за да могат там да кацат частните самолети на посетителите на голфигрищата в региона.Които са собственост на истинските началници на Бойко - охранителя.Вижте статията по въпроса: http://ivo.bg/

#11 pueblo 09.07.2011 в 17:30:53

до коментар 8: това не е коментар с политическа нотка!като си прост,поне не го показвай пред цяла българия...

#12 Гризли 09.07.2011 в 23:42:29

Аман от политически боклуци! Най-хубавото от всичко е, че изборите наближават! А най-лошото е, че дотогава ще са направили още толкова простотии, че ще ги помним още дълго!

#13 boby 11.07.2011 в 15:45:09

@Ulian Wilder | 08.07.2011 21:47 Благодаря за пожеланията, аз ти пожелавам същото.

#14 boby 11.07.2011 в 16:25:34

@Vijay_Mastersun | 09.07.2011 05:25 Не съм нито симпатизант на ГЕРБ, нито съм гласувал за тях на предишните избори. Имам си лично мнение и си е лично мое право да го изкажа. Кажи ми ти какво си направил за болните деца с нужда от трансплантация в чужбина или какви пари си дарил за тях? Да се критикува е най-лесното нещо. Кажи ми кой политик в последните 20 години направи повече? Кажи ми в коя година от управлението на Станишев или царя са пратени повече от 270 деца за лечение в чужбина за една година? Така че драги ми @Vijay_Mastersun аз може да не съм симпатизант на ГЕРБ, но за разлика от тебе не съм сляп!

#15 Ивон 12.07.2011 в 11:20:17

Напълно съм съгласна с боби. Българинът е винаги недоволен. Няма и да има премиер, от когото да са доволни, каквото и да прави. А в статията има доста глупости - какво значи че "няма сърце". Истина е, че напоследък са изпратени доста повече деца на лечение в чужбина. А защо не погледнете от другата гледна точка - защо не кажете, че там, в чужбина нямат сърце, за да искат такива огромни суми за операции и лечение! Да не говорим, че много се съмнявам, че във всичките случаи това лечение и то точно в чужбина ще направи повече. Да, може би имат по-скъпа апаратура, но тя не е всичко. И изобщо - ставате смешни - все Бойко ви е виновен. Аз също чакам с нетърпение изборите, за да видя следващият какво ще направи и съответно как ще го плюят. Народопсихология...

#16 Versed 14.07.2011 в 16:21:53

Просто изпитвам чувство на гадене, когато някой червен помияр започне да хули човека, който е направил повече за децата, отколкото всички досегашни правителства. Гадно ми е. Разбирам, че за червените фанатици е нормално оплюването, но не проумявам как се опитват да изкарат бялото черно и обратно. Съжалявам ги, но докато има хора, които обичат да бъдат лъгани и ограбвани, както досега бяха лъгани и ограбвани през времената на Беров, Луканов, Виденов, Симеон Сакскобургготски, Станишев и Доган, тези помияри ще имат успех. С огромно съжаление признавам, че и така наречените "сини", на които доскоро симпатизирах, се ориентират към техния отбор. Бойко Борисов е просто човек, едва ли е по силите му да се справи с цялата простотия, натрупана досега, но прави максимално възможното. Постепенно рухва цялата система на корупция и лъжи. Дано го пази Господ !

Новините

Най-четените